Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Problema gunoaielor din Alba Iulia, între speranțe și incertitudini. Situația, explicată de viceprimarul Emil Popescu

Publicat

Problema gunoaielor din Alba Iulia este pe departe de a fi terminată și în afară de speranțe și incertitudini, par să nu existe alte soluții.

Administrația locală speră ca RER VEST-ul să semneze cât mai repede contractele în Alba Iulia și în acest timp ca Polaris să nu plece și să lase orașul fără un operator. 

După ce a făcut o serie de declarații miercuri, în cadrul ședinței de Consiliu Local, viceprimarul Emil Popescu a venit în studioul Alba24.ro pentru o serie de lămuriri. 

Cei care suferă în prezent sunt locuitorii orașului, care trec zi de zi pe lângă mormane de gunoi, calcă în levigatul scurs din acestea și sunt nevoiți să suporte mirosul emanat de deșeuri. 

Mai mult de atât, comunicarea precară a Primăriei Alba Iulia în ceea ce privește problema gunoiului i-a adus pe mulți cetățeni în situația în care nu mai înțeleg ce se întâmplă și de ce nu se ridică gunoiul.

Am stat de vorbă cu Emil Popescu care a explicat pe scurt situația actuală și pașii care trebuie făcuți pentru a rezolva problema.

Perioada de mobilizare

„Noul operator are nevoie de o perioadă de mobilizare”, a fost și este o expresie folosită în continuare de administrația locală.

Perioada de mobilizare se referă la momentul în care, imediat după ce adunarea generală a ADI Salubris va aproba tarifele de colectare a gunoiului, practicate de RER VEST, va începe perioada de semnare a contractelor cu beneficiarii.

Mai exact, potrivit viceprimarului Emil Popescu, toate UAT-urile care se află în zona 1 de operare a RER VEST trebuie să aprobe în ședințe de Consiliu Local noile tarife practicate de operator, iar apoi acestea urmează să fie aprobate în ședința ADI Salubris.

O bună parte dintre UAT-uri au aprobat tarifele, dar din cauza unor greșeli juridice, Prefectura Alba le-a întors către consiliile locale pentru modificări.

CITEȘTE ȘI: Războiul gunoaielor iscat de tranziția între Polaris și RER VEST: Cum au fost catalogate ca ”ilegale” noile tarife pentru gunoi

Localitățile din zona 1 sunt: 

  • Sub-zona 1.1 – Alba Iulia, Teiuș. Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Mihalț, Ohaba, Sântimbru, Stremț
  • Sub-zona 1.2 – Aiud, Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Ponor, Rădești, Rimetea, Râmeț
  • Sub-zona 1.3 – Ocna Mureș, Fărău, Hopârta, Lunca Mureșului, Noșlac, Unirea

După ce ADI Salubris va aproba tarifele, operatorul va începe să semneze contractele cu beneficiarii.

În momentul în care, în toate cele 25 de UAT-uri se vor vota tarifele urmează ca ADI Salubris să fie convocată și să aprobe aceste tarife la nivelul ADI Salubris. 

ADI Salubris este autoritatea contractantă, cea care are raportul juridic cu RER VEST. 

Sperăm ca toate UAT-urile să voteze în această săptămână, iar săptămâna viitoare să fie convocată ADI Salubris pentru a vota aceste prețuri. După ce se vor vota aceste tarife va începe perioada de mobilizare pentru noul operator. 

În această perioadă de mobilizare, operatorul RER VEST trebuie să încheie contracte cu asociațiile de proprietarii și cei de la case particulare. Ei nu au puhtut să intre în operare și nu vor putea să intre în operare până când nu se votează aceste tarife la nivelul ADI Salubris”, a precizat Emil Popescu.

Tranziția Polaris – RER VEST

Potrivit viceprimarului Popescu, între Polaris și Primărie există un contract în care este stipulat că firma nu poate pleca din Alba Iulia până când noul operator nu va fi funcțional.

Asta poate însemna și o perioadă de circa trei luni în care Polaris va mai ridica gunoiul din Alba Iulia, timp în care RER VEST urmează să încheie contractele cu asociațiile de proprietari, cu firme și cu locuitorii de la case.

„Momentan noi suntem sub contract cu cei de la Polaris, cei de la Polaris sunt obligați să rămână în contract până va intra noul operator RER VEST.

Ar fi de dorit ca noul operator să intre din data de 8 septembrie și să presteze activitate pe anumite zone, în principal cele ale asociațiilor, însă din punct tehnic și juridic nu este posibil pentru că este contractul cu cei de la Polaris.

Ar fi de dorit ca cei de la RER VEST să reușească să își încheie toată partea de contractare până în 8 septembrie și în acel moment să intre în operare (…) Avem încredere că cei de la RER VEST vor înțelege situația și vor încerca să găsească soluțiile legale pentru a putea să opereze”, a mai precizat viceprimarul.

Dacă Polaris pleacă din oraș, Primăria va sesiza ANRSC

Dacă Polaris va înceta să mai ridice gunoiul din data de 8 septembrie, reprezentații Primăriei vor să sesizeze ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice).

„Vom sesiza ANRSC în situația în care operatorul Polaris pleacă din acest contract și vom merge până la situația în care vom solicita să intrăm în stare de urgență pentru că nu este posibil ca orașul să rămână în gunoaie. (…)

În momentul în care ANRSC confirmă faptul că cei de la Polaris sunt ținuți prin acest contract și nu pot să plece pentru că își vor pierde licența de operare evident că aceștia vor fi nevoiți să rămână în continuare în contract.

Evident că ne dorim ca aceștia să rămână în contract nu doar la nivel declarativ ci și faptic. Adică nu ne ajută cu nimic să stăm într-un contract cu Polaris să nu poată să opereze așa cum sunt prevăzute clauzele contractuale și să ne trezim în continuare în gunoi.

Adică trebuie să luăm o hotărâre foarte clară: ori pleacă, ori dacă nu să își facă treaba așa cum trebuie, mai precizat Emil Popescu.

Primăria se gândește și la instituirea stării de urgență

O altă variantă luată în calcul de administrația locală este institutirea stării de urgență la nivelul municipiului și contractarea unui alt operator de gunoi.

Mai exact, contractul cu Polaris va fi reziliat iar Primăria va încheia un contract în regim de urgență cu un alt operator care să ridice gunoiul.

„Într-o stare de urgență va veni un alt operator care sperăm noi să aibă capacitatea să scoată într-un termen foarte scurt orașul din starea în care se află. În momentul în care se declară o astfel de stare de urgență, automat, Primăria Alba Iulia trebuie să contracteze un serviciu. 

Contractul cu Polaris va fi rupt, va fi reziliat, iar contractul cu RER VEST nu va intra în vigoare decât în momentul în care se vor contracta la nivelul întregului UAT serviciile.

Există o astfel de posibilitate, să intre un operator, exclusiv pe perioada de stare de urgență”, a mai explicat Emil Popescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Altul

    joi, 19.08.2021 at 15:09

    Ca să înțeleaga toată lumea, lucrurile stau cam așa : o adunătură de neisprăviți și netrebnici, adică neterminați educațional și care nu știu face treaba pentru care au fost aleși, se chinuie să „explice” de ce pute orașul. Răspuns simplu : pute pentru că persoanele care îl administrează, în frunte cu primarul, sunt așa cum s-a zis. Nimic mai simplu și ușor de reținut la viitoarele alegeri. Dacă vor (vom) fi uituci atunci se vede treaba că e fatalitate curată, cum zicea un mare om de litere din programa școlară, de care cei de care e vorba poate că nu prea au auzit.

  2. Altul

    joi, 19.08.2021 at 15:34

    Precizare pentru „fatalitatea curată” Sintagma e din Caragiale, gunoiul însă e veșnic, ca și prostia. Zicerea asta, din urmă, e anoninimă.

  3. eu

    joi, 19.08.2021 at 16:11

    D-le Popescu degeaba. Nu povesti ci soluții practice ca la teorie toți ne pricepem. Doamne ce naiba cauți tu acolo când mai ieri ii purtai sacoul lui Hava în campanie și din când în când îl mai dădeai și lui Tudorascu. Ce ai avut matale și nu a avut altul. Matale ai trădat. Dar dl Plesa e orb?
    Ce tot explicați atâta luați gunoiul de pe străzi ca pute. În plina pandemie va apuca datul în instanta ca Polaris rămâne sau nu pana când…. Dl avocat e specialist, păcat ca nu poate reprezenta Primăria fiind viceprimar pentru ca Polaris ar fi câștigat cu siguranță. Dar noi de litigii avem chef. O intrebare: ce naiba ați făcut de 2 ani de când ați fost aleși spre rușinea mea chiar și de mine. Rușine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax