Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Problema gunoaielor din Alba Iulia, între speranțe și incertitudini. Situația, explicată de viceprimarul Emil Popescu


Publicat

Problema gunoaielor din Alba Iulia este pe departe de a fi terminată și în afară de speranțe și incertitudini, par să nu existe alte soluții.

Administrația locală speră ca RER VEST-ul să semneze cât mai repede contractele în Alba Iulia și în acest timp ca Polaris să nu plece și să lase orașul fără un operator. 

După ce a făcut o serie de declarații miercuri, în cadrul ședinței de Consiliu Local, viceprimarul Emil Popescu a venit în studioul Alba24.ro pentru o serie de lămuriri. 

Cei care suferă în prezent sunt locuitorii orașului, care trec zi de zi pe lângă mormane de gunoi, calcă în levigatul scurs din acestea și sunt nevoiți să suporte mirosul emanat de deșeuri. 

Mai mult de atât, comunicarea precară a Primăriei Alba Iulia în ceea ce privește problema gunoiului i-a adus pe mulți cetățeni în situația în care nu mai înțeleg ce se întâmplă și de ce nu se ridică gunoiul.

Am stat de vorbă cu Emil Popescu care a explicat pe scurt situația actuală și pașii care trebuie făcuți pentru a rezolva problema.

Perioada de mobilizare

„Noul operator are nevoie de o perioadă de mobilizare”, a fost și este o expresie folosită în continuare de administrația locală.

Perioada de mobilizare se referă la momentul în care, imediat după ce adunarea generală a ADI Salubris va aproba tarifele de colectare a gunoiului, practicate de RER VEST, va începe perioada de semnare a contractelor cu beneficiarii.

Mai exact, potrivit viceprimarului Emil Popescu, toate UAT-urile care se află în zona 1 de operare a RER VEST trebuie să aprobe în ședințe de Consiliu Local noile tarife practicate de operator, iar apoi acestea urmează să fie aprobate în ședința ADI Salubris.

O bună parte dintre UAT-uri au aprobat tarifele, dar din cauza unor greșeli juridice, Prefectura Alba le-a întors către consiliile locale pentru modificări.

CITEȘTE ȘI: Războiul gunoaielor iscat de tranziția între Polaris și RER VEST: Cum au fost catalogate ca ”ilegale” noile tarife pentru gunoi

Localitățile din zona 1 sunt: 

 • Sub-zona 1.1 – Alba Iulia, Teiuș. Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Mihalț, Ohaba, Sântimbru, Stremț
 • Sub-zona 1.2 – Aiud, Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Ponor, Rădești, Rimetea, Râmeț
 • Sub-zona 1.3 – Ocna Mureș, Fărău, Hopârta, Lunca Mureșului, Noșlac, Unirea

După ce ADI Salubris va aproba tarifele, operatorul va începe să semneze contractele cu beneficiarii.

În momentul în care, în toate cele 25 de UAT-uri se vor vota tarifele urmează ca ADI Salubris să fie convocată și să aprobe aceste tarife la nivelul ADI Salubris. 

ADI Salubris este autoritatea contractantă, cea care are raportul juridic cu RER VEST. 

Sperăm ca toate UAT-urile să voteze în această săptămână, iar săptămâna viitoare să fie convocată ADI Salubris pentru a vota aceste prețuri. După ce se vor vota aceste tarife va începe perioada de mobilizare pentru noul operator. 

În această perioadă de mobilizare, operatorul RER VEST trebuie să încheie contracte cu asociațiile de proprietarii și cei de la case particulare. Ei nu au puhtut să intre în operare și nu vor putea să intre în operare până când nu se votează aceste tarife la nivelul ADI Salubris”, a precizat Emil Popescu.

Tranziția Polaris – RER VEST

Potrivit viceprimarului Popescu, între Polaris și Primărie există un contract în care este stipulat că firma nu poate pleca din Alba Iulia până când noul operator nu va fi funcțional.

Asta poate însemna și o perioadă de circa trei luni în care Polaris va mai ridica gunoiul din Alba Iulia, timp în care RER VEST urmează să încheie contractele cu asociațiile de proprietari, cu firme și cu locuitorii de la case.

„Momentan noi suntem sub contract cu cei de la Polaris, cei de la Polaris sunt obligați să rămână în contract până va intra noul operator RER VEST.

Ar fi de dorit ca noul operator să intre din data de 8 septembrie și să presteze activitate pe anumite zone, în principal cele ale asociațiilor, însă din punct tehnic și juridic nu este posibil pentru că este contractul cu cei de la Polaris.

Ar fi de dorit ca cei de la RER VEST să reușească să își încheie toată partea de contractare până în 8 septembrie și în acel moment să intre în operare (…) Avem încredere că cei de la RER VEST vor înțelege situația și vor încerca să găsească soluțiile legale pentru a putea să opereze”, a mai precizat viceprimarul.

Dacă Polaris pleacă din oraș, Primăria va sesiza ANRSC

Dacă Polaris va înceta să mai ridice gunoiul din data de 8 septembrie, reprezentații Primăriei vor să sesizeze ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice).

„Vom sesiza ANRSC în situația în care operatorul Polaris pleacă din acest contract și vom merge până la situația în care vom solicita să intrăm în stare de urgență pentru că nu este posibil ca orașul să rămână în gunoaie. (…)

În momentul în care ANRSC confirmă faptul că cei de la Polaris sunt ținuți prin acest contract și nu pot să plece pentru că își vor pierde licența de operare evident că aceștia vor fi nevoiți să rămână în continuare în contract.

Evident că ne dorim ca aceștia să rămână în contract nu doar la nivel declarativ ci și faptic. Adică nu ne ajută cu nimic să stăm într-un contract cu Polaris să nu poată să opereze așa cum sunt prevăzute clauzele contractuale și să ne trezim în continuare în gunoi.

Adică trebuie să luăm o hotărâre foarte clară: ori pleacă, ori dacă nu să își facă treaba așa cum trebuie, mai precizat Emil Popescu.

Primăria se gândește și la instituirea stării de urgență

O altă variantă luată în calcul de administrația locală este institutirea stării de urgență la nivelul municipiului și contractarea unui alt operator de gunoi.

Mai exact, contractul cu Polaris va fi reziliat iar Primăria va încheia un contract în regim de urgență cu un alt operator care să ridice gunoiul.

„Într-o stare de urgență va veni un alt operator care sperăm noi să aibă capacitatea să scoată într-un termen foarte scurt orașul din starea în care se află. În momentul în care se declară o astfel de stare de urgență, automat, Primăria Alba Iulia trebuie să contracteze un serviciu. 

Contractul cu Polaris va fi rupt, va fi reziliat, iar contractul cu RER VEST nu va intra în vigoare decât în momentul în care se vor contracta la nivelul întregului UAT serviciile.

Există o astfel de posibilitate, să intre un operator, exclusiv pe perioada de stare de urgență”, a mai explicat Emil Popescu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Altul

  joi, 19.08.2021 at 15:09

  Ca să înțeleaga toată lumea, lucrurile stau cam așa : o adunătură de neisprăviți și netrebnici, adică neterminați educațional și care nu știu face treaba pentru care au fost aleși, se chinuie să „explice” de ce pute orașul. Răspuns simplu : pute pentru că persoanele care îl administrează, în frunte cu primarul, sunt așa cum s-a zis. Nimic mai simplu și ușor de reținut la viitoarele alegeri. Dacă vor (vom) fi uituci atunci se vede treaba că e fatalitate curată, cum zicea un mare om de litere din programa școlară, de care cei de care e vorba poate că nu prea au auzit.

 2. Altul

  joi, 19.08.2021 at 15:34

  Precizare pentru „fatalitatea curată” Sintagma e din Caragiale, gunoiul însă e veșnic, ca și prostia. Zicerea asta, din urmă, e anoninimă.

 3. eu

  joi, 19.08.2021 at 16:11

  D-le Popescu degeaba. Nu povesti ci soluții practice ca la teorie toți ne pricepem. Doamne ce naiba cauți tu acolo când mai ieri ii purtai sacoul lui Hava în campanie și din când în când îl mai dădeai și lui Tudorascu. Ce ai avut matale și nu a avut altul. Matale ai trădat. Dar dl Plesa e orb?
  Ce tot explicați atâta luați gunoiul de pe străzi ca pute. În plina pandemie va apuca datul în instanta ca Polaris rămâne sau nu pana când…. Dl avocat e specialist, păcat ca nu poate reprezenta Primăria fiind viceprimar pentru ca Polaris ar fi câștigat cu siguranță. Dar noi de litigii avem chef. O intrebare: ce naiba ați făcut de 2 ani de când ați fost aleși spre rușinea mea chiar și de mine. Rușine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT RUTIER pe DN1, pe raza localității Mirăslău: Două persoane rănite după ce o mașină a ieșit în decor

Publicat

Două persoane au fost rănite sâmbătă, 18 septembrie, în jurul orei 13.00, într-un accident rutier produs pe DN 1, pe raza localității Mirăslău. 

Potrivit ISU Alba, ar fi vorba despre un autoturism ieșit în decor  în zona subtraversării A10.

Dintre cele două victime una ar fi încarcerată, dar conștientă.

Misiunea este în dinamică, la fața locului intervin pompierii din Alba cu două autospeciale.

UPDATE 13.25: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, cele 2 victime (bărbat și femeie) erau ieșite din autoturism.

Una din cele două victime este asistată medical de către echipajul SMURD prezent la fața locului.

sursă foto: ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

5.388 de cazuri noi de COVID depistate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

5.388 de cazuri noi de COVID au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, transmit reprezentații Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.980. Dintre acestea, 798 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.374.307 teste RT-PCR și 2.849.358 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.677 de teste RT-PCR (7.730 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.947 la cerere) și 32.637 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 26.229 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.372 de persoane se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 55.174 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 343 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate