Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Raed Arafat la împlinirea a cinci ani de la accidentul aviatic din Apuseni: ”Intervenția autorităților, normală”

Publicat

YouTube video

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat la Alba Iulia că intervenția autorităților la accidentul din Apuseni, de acum 5 ani, a fost una normală. Întrebat dacă instituțiile pentru situații de urgență ar fi mai pregătite astăzi pentru un asemenea accident, Arafat a spus că ”în condițiile de atunci, de vizibilitate redusă, de imposibilitatea utilizării părții aeriene de salvare, ceață, noapte, zăpadă, munte și pădure, faptul că s-a ajuns în 5 ore și ceva la locul accidentului respectiv era similar cu ce s-ar fi întâmplat în orice altă țară, poate chiar și mai rapid”.

Acesta a exeplificat cu un accident produs în SUA, unde autoritățile ar fi avut nevoie de 24 de ore pentru a ajunge la victime. ”Au fost foarte multe speculații pe acest subiect, oricând le putem demonta, acuma, la rece, pentru că atunci la cald era imposibil” a adăugat Raed Arafat.

Faptul că localnicii au ajuns primii este ”un lucru normal” a mai spus secretarul de stat. ”Să ajungă echipele de salvare la scurt timp după localnici și să încerce să facă toate manevrele de salvare acolo, și transport al bolnavilor, eu cred că este un timp care se încadrează în timpii normali de intervenție în astfel de condiții. Nu era un accident rutier pe strada care a durat 5 ore să ajunge, la el” a afirmat Arafat.

Acesta a mai spus că dacă ar fi putut fi utilizate mijloacele aeriene, „poate că într-o oră era rezolvată problema și știam unde este accidentul, nu înseamnă că ajungeam fizic acolo”. 

Imediat după accident, autoritățile au fost criticate strident pentru modul în care au intervenit și pentru comunicarea publică a situației. Practic, au comunicat că echipajul este în viață, apoi, după o intervenție de câteva ore, situația se schimbase dramatic. Impresia a fost atunci că autoritățile au intervenit prea târziu pentru salvarea oamenilor și a fost chiar deschis un dosar penal.

YouTube video

Ce s-a întâmplat, de fapt

Peste două zile, în data de 20 ianuarie, se împlinesc cinci ani de la accidentul care s-a produs în Munții Apuseni. Atunci, un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni.

Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea.

În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul ”Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor.

Citește și: FOTO: Accident aviatic în Apuseni: Un avion cu șapte pasageri a căzut între Alba şi Cluj. Au fost găsiți după 6 ore. Pilotul și o tânără au decedat

Anchetatorii au stabilit că persoanele vizate de anchetă nu se fac vinovate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, acţiunile sau inacţiunile acestora neinterpunându-se în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni. Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, întrucât în activitate nu ar fi existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mariana Ciuca

    duminică, 20.01.2019 at 11:32

    Domnule Raed Arafat, vă cer să aveți un pic de respect față de memoria Aurei și nu mințiți astăzi când comemoram cei cinci ani, de când intervenția dvs a omorât doi oameni! În cazul în care se clasează dosarul vom face public discuția dvs cu operatorul de la 112 care vă spunea că elicopterul SMURD nu poate să intervină în această salvare pentru că nu are dotările necesare iar dvs ați țipat la el spunându-i că nu e treaba lui. Oare de ce ați făcut asta? De ce ați insistat să interveniți cu acel elicopter, împiedicându-i pe toți ceilalți, când Știați că nu are capabilități necesare și suficiente pentru intervenție în condițiile din teren? În plus, acel elicopter nu putea prelua mai mult de o persoană.
    Tot la dosar este și înregistrarea cu medicii când transmit locația către 112, înregistrare pe care, de asemenea, o vom face publică.
    Cum vă simțiți când știți că aveți mâinile pătate cu sângele Aurei?!
    Acesta este unul dintre motivele pentru care noi nu mai avem acces la dosar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax