Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Râul Mureş, poluat după INCENDIUL de la Orăştie, ce a distrus o fabrică şi a cauzat evacuarea a sute de oameni din case

Publicat

incendiu orastie_credit foto Jivan Daniel Incendiul devastator ce a distrus fabrica de uleiuri aromatice din Orăștie a generat o poluare semnificativă a pârâului Orăștie, dar şi a râului Mureş, precum și o alterare a calității aerului în perioada manifestării arderii, anunţă autorităţile locale. Incendiul a fost stins după aproape 24 de ore.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, convocat miercuri, de prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, pentru evaluarea situației generată de incendiul produs la hala de prelucrare a uleiurilor aromatice din Orăștie a evidențiat faptul că a avut loc o agresiune asupra mediului.

În urma degajării în atmosferă a produșilor rezultați în urma procesului de ardere a fost afectată calitatea aerului dar a fost generată și o poluare accidentală pe râurile Orăștie și Mureș. În acest moment, parametrii calității aerului sunt în limite aproape normale, precizează Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică, citat de zhd.ro.

“Specialiștii Gărzii de Mediu, conduși de comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, în urma monitorizării calității aerului și a prelevării probelor de apă, au concluzionat că a avut loc o poluare semnificativă a pârâului Orăștie și o alterare a calității aerului pe perioada manifestării incendiului. Pârâul Orăștie aflat în imediata apropiere a halei incendiate a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ 3 kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare. Încă din cursul serii reprezentanți ai SGA Hunedoara, Alba și Mureș au amplasat 9 baraje absorbante pe râul Orăștie și un altul pe râul Mureș pentru stoparea propagării substanțelor, în acest moment parametrii de mediu fiind aproape normali. Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely a dispus continuarea monitorizării parametrilor de mediu”, se mai arată în comunicat.

Incendiul ce s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri patrați ai platformei industriale din Orăștie a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările, potrivit sursei citate.

În operațiuni au fost implicați 50 de pompieri hunedoreni precum și din județele Alba, Sibiu, Timiș și Gorj care au intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă. Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilități de reinițiere a arderii. În cursul zilei, comisia de cercetare a cauzei de incendiu s-a deplasat la locul dezvoltării acestuia și a strâns probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere.

Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amplasat un echipament fix în vederea monitorizării calității aerului, operațiune ce va continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.

 

Tânărul de 24 de ani care a fost rănit în incendiu este în stare stabilă, dar în continuare gravă. El este internat la Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean din Timişoara, sub supravegherea medicilor. A suferit arsuri de gradul 3 și 4 pe 80% din suprafața corpului.

Reamintim că, marţi, peste 370 de oameni au fost evacuaţi temporar din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum și din 25 de locuințe situate pe străzile Nicolae Titulescu și Câmpul Nou situate in apropiere de locul producerii incendiului. Măsurile au fost necesare din cauza incendiului şi a fumului toxic la fabrica de la marginea oraşului Orăştie. S-au reîntors în locuinţe miercuri dimineaţa.

În urma incendiului, depozitele fabricii au fost distruse. Cei peste 100 de angajaţi ai acesteia vor fi nevoiţi, cel mai probabil, să îşi caute alt loc de muncă.

Aerul a fost poluat cu benzen și derivați ai acestuia, cu dioxid de sulf și compuși organici volatili, în perioada când incendiul a fost la cotele maxime, a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, pentru zhd.ro. Însă gazele au rămas sub limita admisă, potrivit măsurătorilor Agenției de Mediu Hunedoara.

„A murit cam tot ce mișca în apă”, a declarat Robert Szep, pentru sursa citată, referindu-se la pârâul Orăștie, aflat în imediata apropiere a halei incendiate.

Vezi FOTO-VIDEO UPDATE: INCENDIU toxic la o fabrică de uleiuri de la Orăștie. Un cartier de locuințe evacuat. Pompierii locali au solicitat sprijin din Alba şi alte judeţe

credit foto: Daniel Jivan

sursa video: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax