Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Reacție nervoasă a autorului Monumentului Unirii la prezentarea unui alt monument amplasat la Alba Iulia

avatar

Publicat

Publicitate

Reacție nervoasă a artistului Mihai Buculei, sculptorul care a realizat cu 10 milioane de lei controversatul monument al Marii Uniri de la Alba Iulia, la conferința de lansare a unui alt monument care a fost amplasat în șanțurile Cetății din Alba Iulia.

În timpul unei conferințe de presă în care era prezentat ansamblul și monumentul „Glorie Ostașilor Români”, dedicat eroilor ce s-au jertift pentru patrie, proiect care a fost finanțat de Ministerul Culturii cu 1,5 milioane de lei, Buculei s-a arătat foarte nemulțumit de prezența în Cetatea Alba Carolina a numărului ”303” ce simbolizează anii care s-au scurs de când ultima fortificație a Cetății a fost construită. Artistul a criticat și prezența și spectacolele pe care le face, în Cetatea Alba Iulia, Garda austro-ungară a Cetății.

În timpul conferinței la care erau prezenți inițiatorii ansamblului monumental și viceprimarul Gabriel Pleșa, Mihai Buculei a pornit o discuție care nu avea legătură cu subiectul dezbătut.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: ”Glorie Ostașilor Români”. Monument în Alba Iulia dedicat soldaților care s-au jertift pentru patrie

Sculptorul s-a arătat profund nemulțumit că prin Cetatea Alba Carolina apare numărul 303 și nu apare deloc numărul 100, numărul simbol în An de Centenar.

Ba mai mult, acesta și-a continuat monologul și și-a aratat indignarea referitoare la prezența trupei de reenactment care interpretează soldații armatei austro-ungare.

Viceprimarul Gabriel Pleșa i-a răspuns că, în Alba Iulia, Garda austro-ungară reprezintă o atracție turistică și că, an de an, cei care vin în vizită în Cealaltă Capitală sunt încântați de reprezentație.

CITEȘTE ȘI: VIDEO FOTO: Imagini din Alba Iulia, înainte de Ziua Națională. Monumente și clădiri iluminate în culorile tricolorului

Buculei nu a mai rămas la discuție, acesta s-a ridicat de la masa conferinței și a părăsit sala în timp ce a zis: ”Petrecere frumoasă!”, iar răspunsul primit din partea unuia dintre organizatorii conferinței a fost: ”Să fiți sănătos”.

Monumentul Unirii are aproximativ 22 de metri înălțime, cam cât un bloc de 7 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, iar înălţimea lor ajunge la 2 metri. Preţul contractului a fost de 10.209.700 lei, TVA inclus.

monumentul unirii 27 noiembrie

Din cauza formei care amintește de logoul facebook, monumentul a devenit subiect de discuție. Totuși, construcția a fost proiectată în anii 90 și nu are nici o legătură cu rețeaua de socializare.

Glorie Ostașilor Români”este un memorial sub formă de clopot, continuat de o coloană a eroilor, terminat de o coroană, ansamblu ce este închinat soldaților români care și-au dat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

glorie ostenilor romani

Monumentul măsoară 23 de metri și a fost finanțat de Ministerul Culturii cu 1,5 miloane de lei.

Ansamblul Monumental ”Glorie Ostașilor Români” va fi inaugurat la Alba Iulia, vineri, 30 noiembrie.

4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  S-a necajit sculptorul

  miercuri, 28.11.2018 la 17:47

  Monumentul Unirii seamana cu un falnic falus de beton care poate fi folosit pentru publicitatea la prezervative,ca tot despre Unire le e scopul

  • avatar

   lucian

   luni, 03.12.2018 la 19:29

   Ar putea sa scrie pe stalpi Durex,daca tot au costat atat.De baniia acestia ar fi putut construi un bloc ANL sau sa reabiliteze strazile intr-un cartier.Trebuie sa fi artist sa poti gandi o asemenea „constructie?”Nu stiu intreb si eu…

 2. avatar

  Calin

  miercuri, 28.11.2018 la 19:45

  are dreptate Buculei. Vin 100000 de oameni de Centenar si pe ziduri e 303. wtf is that? vor spune multi :))

 3. avatar

  ion

  luni, 03.12.2018 la 14:20

  Tovarasul Autor al acestui monument trebuie pus sa darame mizeria aia de falus cu patru cruci si sa plateasca toti banii cheltuiti! Apoi sa plece sa sape santuri ca doar acolo e bun!
  Nu crucile au facut Marea Unire ci OAMENII! Romanii care au murit pe front, Romanii care s-au sacrificat, politicienii de atunci care au fost Romani cu coloana vertebrala! Popicii au stat la caldura si si-au scos firimiturile din barbi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Suspecții de evaziune fiscală dintr-un dosar scapă de acuzaţii, dacă unul dintre ei achită prejudiciul

avatar

Publicat

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat marți un amendament la Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, potrivit căruia, dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul integral, plus 20%, toți cei acuzați scapă de urmărirea penală.„Dispozițiile art. 10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Gafă a ministrului Culturii, rector al Universității din Alba Iulia: „Am preluat, pot să spun, ștacheta”

avatar

Publicat

daniel breaz stacheta

Noul ministru al Culturii, rectorul Universității din Alba Iulia Daniel Breaz, le-a spus spus marți deputaţilor din Comisia de Cultură că în mandatul său se va axa pe preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie și că în urmă cu două săptămâni el a preluat „ștacheta” de la omologul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

12 sectoare de drumuri județene din Alba, ÎNCHISE circulației rutiere în perioada de iarnă 2018-2019

avatar

Publicat

drum zapada

În perioada de iarnă, ca urmare a traficului rutier redus, 12 sectoare de drumuri județene din Alba, cu o lungime totală de aproape 66 de kilometri, vor fi închise circulației.Asta înseamnă că în zonele stabilite nu vor intra utilaje de deszăpezire sau luate alte măsuri de întreţinere a drumurilor, iar şoferii vor trebui să aleagă […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Şedinţă la Consiliul Judeţean Alba. Taxe pe 2019, administrare drumuri, conducerea DGASPC. Ordinea de zi

avatar

Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Consilierii judeţeni din Alba se reunesc joi, 13 decembrie, de la ora 11.00, în ședință ordinară, cu 11 proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, modificarea traseului și lungimii drumului județean DJ 705 E: DN 7 – Tărtăria – Săliştea – Săliştea Deal, exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate