Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Iubitorii de animale din Alba Iulia cer dreptate pentru Rosa, cățelușa ucisă de un bărbat care a călcat-o cu mașina

Publicat

La minus două grade, miercuri, în fața Curții de Apel Alba Iulia, mai mulți iubitori de animale au venit să ceară dreptate pentru cățelușa Rosa.

Aceștia și-au manifestat indignarea față pedeapsa dată de Judecătoria Deva, bărbatului care a ucis-o cu intenție pe cățelușă.

În luna mai a anului 2020 bărbatul a călcat-o intenționat cu mașina pe cățelușa care se afla în fața casei, apoi și-a continuat drumul. Rosa a murit în brațele stăpânilor care au încercat să o resusciteze, însă fără succes.

Pentru fapta sa, judecătorii din Deva l-au condamnat la o amendă penală de 2500 de lei cu amânare. 

În sala de judecată, stăpâna și avocata sa așteptau să vadă ce vor decide magistrații în prima ședință a apelului. 

Între timp am discutat cu iubitorii de animale care se aflau în fața instanței superioare de judecată. Am vorbit cu ei despre pedepsele date în cazul uciderii de animale, dar și despre lipsa educației în școli în ceea ce privește comportamenul unei persoane în societate, față de animale.

Pedepse reale pentru cei care ucid animale cu intenție

În primul rând activiștii civici pentru drepturile animalelor vor pedepse mai dure pentru cei care ucid cu intenție animalele. Aceștia argumentează că în mare parte din cazuri vinovații primesc o amendă penală, care în opinia lor este prea blândă față de cruzimea de care ei au dat dovadă.

”Ne-am adunat să evidențiem importanța unor măsuri reale pe viitor, deoarece amenda poate să fie sau nu plătită, cazul se uită, iar cei cu intenție rele o iau de la capăt.

Nu știu care este pedeapsa cea mai eficientă sau măsura cea mai eficientă, dar știu că trebuie să arătăm că albaiulienii vor să facă ceva mai mult pentru aceste suflete, care nu au nici o apărare.

Cred că de cele mai multe ori se lasă cu o mustrare, o observație, i se atrage atenția. Alteori se lasă cu amendă, nu cred că aceste lucruri au vreun efect până la urmă.

Poate cu cât pedeapsa este mai drastică omul se va gândi de mai mult înainte să comită o astfel de faptă”, a declarat Diana Pânzaru, una dintre iubitoarele de animale care a venit miercuri în fața Curții de Apel Alba Iulia.

Educația copiilor

De asemenea, cei strânși în fața instanței au mai subliniat că educația privind comportamentul pe care cei mici trebuie să îl aibă față de animale lipsește din școli. Aceștia susțin că, dacă elevii ar fi educați să aibă o conduită corespunzătoare față de animale, cazurile de violență asupra necuvântătoarelor s-ar diminua în viitor.

”Educația copiilor, pentru că adulților nu cred că li se va mai putea face educație. Educația copiilor în școli, în diferite activități, în grădinițe, prin care să fie învățați să aprecieze, să vadă mai mult într-un animal decât o ființă care aleargă pe patru labe.

Să vadă potențial într-un animal și să fie învățați să îl protejeze, să îl ajute, în cazuri de nevoie. De exemplu, într-un astfel de caz, ce faci când vezi un cățel lovit de mașină, ce faci tu ca și copil adolescent sau adult.

Ai învățat la școală, ai învățat în cadrul unei activități că poți face chestia asta. Trebuie să existe și alte structuri de sprijin, poate nu ai bani să îl duci la veterinar, nu ai unde să îl cazezi, trebuie să existe structuri mai complexe de susținere.

În general asociațiile știu ce să facă, dar nu prea sunt băgate în seamă”, a mai declarat Diana Pânzaru.

Procesul în cazul uciderii cățelușei a rămas în pronunțare la Curtea de Apel Alba Iulia

În sala de judecată, stăpâna cățeușei Rosa, Doina Măgurean, alături de avocata ei, a participat la prima ședință de judecată din cadrul apelului. Deși inculpatul a formulat o cerere de amânare, magistrații nu au admis cererea și au decis să pronunțe o decizie în data de 26 ianuarie.

Avocata femeii, Roxana Paula Stretean, a declarat că chiar dacă ”pedeapsa mi se pare destul de mică, este un bun început și probabil că aceste fapte reprobabile vor fi constituite la un nivel sau săvârșite la un nivel mai mic, să sperăm că lumea o să vadă și nu o să mai lase lucrurile să meargă.

Sper să ia fiecare o atitudine și facă aceleași lucruri pe care doamna le-a făcut. Să meargă la poliție, să facă o plângere și să nu lase lucrurile așa”, a precizat aceasta.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării Judecătoriei Deva ”în data de 28.05.2020, în timp ce conducea autoturismul marca Peugeot, a acroșat frontal, cu intenție, câinele aparținând persoanei vătămate Doina Florica, aflat pe o pășune la aproximativ 1,5 m de partea carosabilă, situată pe strada Izvorului din Mintia, județul Hunedoara, determinând decesul acestuia – întrunește condițiile de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Protest al iubitorilor de animale la Alba Iulia, împotriva sentinței primite de un bărbat care a ucis o cățelușă cu mașina

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Maria

    miercuri, 12.01.2022 at 12:27

    Acest om, dacă îl putem numi om merită o pedeapsă zdravănă,pentru că viața ne-a dat-o Dumnezeu, atât oamenilor cât și animalelor, dar și acele persoane care au animale agresive și le, lasă libere pe străzi, acolo cum se procedează? Trebuie să fi mușcat? să se facă ceva,!

  2. Gogu

    miercuri, 12.01.2022 at 16:04

    Un dobitoc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax