Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Sindicatele din învățământ anunță grevă generală din 22 mai. Miercuri, grevă de avertisment. Mesaj pentru elevi și părinți

Publicat

Sindicatele din învățământ anunță că vor declanșa greva generală, începând de luni, 22 mai. Miercuri, 17 mai, va fi grevă de avertisment, timp de două ore.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor declanșa greva generală pe termen nelimitat începând cu data de 22 mai a.c.

În urma referendumului organizat de cele două federații din învățământul preuniversitar, peste 160.000 de membri de sindicat s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale.

Acțiunea va fi precedată de o grevă de avertisment de 2 ore pe 17 mai a.c., în intervalul orar 11:00 – 13:00”, este mesajul sindicatelor din învățământ.


Aceștia au făcut apel la înțelegere din partea elevilor și părinților, subliniind că aceste acțiuni sunt necesare pentru a avea ”o resursă umană calificată care se poate obține doar dacă învățământul este finanțat corespunzător”.

Mesajul pentru părinți și elevi, din partea sindicatelor din învăământ

”Dragi părinți vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi, ci și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră.

Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest, este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi, aici, în țară.

Mesajul nostru se îndreaptă către patronate societatea civilă către ONG-uri, către multinaționale, știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată și atunci trebuie să înțelegeți că acest lucru se poate obține doar în condițiile în care învățământul este finanțat corespunzător, doar în condițiile în care personalul care lucrează în învățământ are un statut social corespunzător. Avem nevoie de sprijinul și ajutorul dumneavoastră.

Recomandăm părinților să țină copiii acasă, e mai înțelept decât să vină și să nu aibă cine să stea cu ei. Grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează”.

Continuarea protestului din 10 mai. Revendicările sindicatelor

Reamintim că în 10 mai, la București, s-a desfășurat un marș de protest organizat de sindicatele din învățământ, la care au participat și reprezentanți din Alba.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii
  • renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    marți, 16.05.2023 at 13:33

    Faceţi fraţilor şi vă urez succes ! Dar cu prostălăii ăia de la guvernare nu aveţi nici o şansă, că sunt toţi cu scoli la fără frecvenţă şi nu pricep nimic din cei aia şcoală. Ei ştiu una şi bună, protejarea pensiilor speciale.

  2. Pamfil

    marți, 16.05.2023 at 13:36

    salarii, bani, sporuri, drepturi si undeva obscur investitii in baza materiala /investitii fara a preciza concret ce anume. Cat despre programa de secol XX, materii inutile ori legislatie proasta absoult nimic.
    A zis-o fostul marinar fost presedinte despre ce produce scoala romaneasca. Daca te uiti pe iutub Romania ce mizerii abjecte au milioane de vizualizari iti dai seama ca fostul marinar ARE dreptate.

  3. Petru

    marți, 16.05.2023 at 13:44

    Toate instituțiile statului sunt la pământ. Așa v-a ajunge și învățământul. Cine are interesul???

  4. Pamfil

    marți, 16.05.2023 at 15:29

    coruptii din politica, si multe loaze care șpăguie pentru un post caldut. Trebuie depolitizat totul ca sa functioneze ceva bine in Romania. Dar nu se vrea! Poporul vrea doar mancare (proasta) si manele. atat.Ca daca si-ar iubi tara s-ar solidariza si ar face mai mult. inclusiv greva alaturi de profesori.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax