Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Zeci de salariați din învățământ, din Alba, participă la marș de protest la București. Revendicările sindicatelor

Publicat

Angajați din sistemul de educație din toate judeţele ţării participă miercuri la un marş de protest organizat de federaţiile sindicatele din învățământ. La eveniment sunt prezenți peste 70 de persoane din Alba, potrivit USTFSE „Spiru Haret” Alba.

Marșul a început din Piaţa Victoriei și se încheie în fața Palatului Parlamentului.

” Vom lăsa şi un memoriu la Guvern, în care le transmitem foarte clar că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest, după care vom pleca către Parlament, iar de acolo o delegaţie va depune un material către preşedintele României. Vom solicita, în calitatea domniei sale, să medieze în conflictul izbucnit între salariaţii din Educaţie, Guvernul României şi Parlamentul României”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Marşul de protest este organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliștilor din Educație

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii
  • renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Liderii federaţiilor sindicale au subliniat că în prezent se află în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie, când au pichetat timp de două zile – 25 şi 26 aprilie – sediul Guvernului.

Justificarea manifestărilor de protest

”Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care:

  • se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime;
  • se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni;
  • se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
  • se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)” a transmis, într-un comunicat, Sindicatul USTFSE „Spiru Haret”Alba.

surse: Agerpres, Sindicatul USTFSE „Spiru Haret”Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax