Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Spiridușii din Sebeș ai Moșului, care vând turtă dulce făcută după o rețetă secretă săsească. Toți banii sunt apoi donați

Publicat

De mai bine de 17 ani, la Sebeș are loc, în luna decembrie, una dintre cele mai frumoase acțiuni umanitare. Târgul de turtă dulce. 

Este un eveniment organizat în jurul Bisericii Evanghelice din oraș, care strânge întreaga comunitate săsească și nu numai. Pe scurt este un eveniment la care se vinde turtă dulce, iar banii strânși merg către mai multe cauze sociale din oraș. 

În 2023, târgul a avut loc, sâmbătă 9 decembrie în fața Bisericii Evanghelice din Sebeș. În timp ce oamenii cumparau turtă dulce, pe fundal formația Trio Saxones cânta colide live.

Însă, evenimentul este mai mult de atât, este o colaborare între generații.

Totul a început în urmă cu 17 ani, când o ”trupă de spiriduși” cum se auto intitulează organizatorii a vrut să asigure masa pentru mai multe familii nevoiașe. Atunci au făcut turtă dulce și au vândut-o.

Au trecut 17 ani de la primul eveniment, spridușii de atunci au crescut, au devenit adulți, însă echipa este tot timpul tânără.

Toată comunitatea participă activ la eveniment

Paul Fleșeriu, unul dintre tinerii implicați în activitate a povestit pentru alba24.ro care este scopul evenimentului și cine îl organizează.

Târgul este organizat de trupa de dansuri săsești din Sebeș și Parohia Evanghelică.

”Facem asta pentru a ajuta familiile nevoiașe și copiii bolnavi. Ne pregătim încă din luna septembrie, octombrie, când strângem toată comunitatea să ne ajute. Sunt copiii trupei de dansuri săsești, cei mici dar și mai mari. În total sunt 50, 60 de copii și 40 de copii mai mari”, a explicat Paul.

Mai mult de atât femeile din comunitate participă și ele activ la prepararea turtei dulci.

Rețeta secretă săsească

Pregătrirea turtelor începe cu două luni înainte de eveniment. Turta trebuie coaptă, decorată și îmapchetată. Este un proces minuțios și care durează foarte multe ore.

Însă rețeta pe care aceștia o folosesc este una secretă. Este o rețetă săsească, păstrată în mica comunitate din Sebeș.

Anul acesta, spiridușii din Sebeș ai Moșului și-au propus să ajungă la 30 de familii și o parte din banii strânși să îi doneze centrului de îngrijiri paleative.

VIDEO: Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax