Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Supraviețuitorii de porțelan ai Epocii de Aur. Cadouri pentru Ceaușescu de la fabrica ”Porțelanul” din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Cadouri de porțelan pentru soții Ceușescu. Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc într-o expoziție permanentă, de fapt un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică.

Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masă, decorațiuni din flori colorate, vaze pictate una câte una de artiștii albaiulieni, dar și multe cadouri pentru soții Ceaușescu… sunt toate acolo.

Citește și FOTO: 26 ianuarie, ZIUA lui Ceaușescu. De câte ori a vizitat județul ALBA „cel mai iubit fiu al poporului”

”Apulum”, cea mai mare fabrică de porțelan din Europa în perioada comunistă, este singura întreprindere din județul Alba care a reușit să se salveze și să se adapteze la piața liberă.

O oglindă ”de ziua ei”, la care artiștii fabricii au lucrat un an întreg, o horă a unirii ”de ziua lui”, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării. Servicii de masă poleite cu aur și pictate de mână, statuete, vaze și chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauseșcu. Acestea reprezintă numai câteva dintre exponatele ce făceau să funcționeze angrenajul de elemente care se punea în mișcare la fiecare prilej, pentru a obține bunăvoința cuplului Ceaușescu.

Specialiștii de la ”Apulum”, printre cei mai buni din lume

În spatele acestor cadouri unicat stătea munca a zeci de angajați ai fabricii de poțelan ”Apulum”, unii dintre cei mai buni decoratori și designeri din Europa, nu doar din România.

Nicolae și Elena Ceaușescu obișnuiau să primească „admirația întregului popor și a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialiști ai fabricilor românești. Activitatea unor secții întregi era uneori blocată pentru realizarea acestora. În 1984 șeful compartimentului „creație” al fabricii era Gheorghe Mircescu. În sarcina sa cădea realizarea unor cadouri cât mai inedite pentru liderul comunist și soția sa. ”Județeana de partid” cerea, fabrica executa.

Oglindă la care s-a lucrat un an întreg

Misiunea era de multe ori foarte grea. De exemplu, la o oglindă destinată Elenei Ceaușescu s-a lucrat un an întreg. Eli Petridean este angajata fabricii încă din perioada comunistă. Își amintește că cel mai greu procedeu a constat în arderea în cuptor a unui produs de asemenea dimensiuni.

Este vorba despre o oglindă modulară cu sticlă de cristal, pe masa căreia au fost pictate cele patru anotimpuri. ”Un produs foarte greu de realizat. Este un unicat, decorul este făcut de mână și este foarte apreciat de toată lumea care îl vede”, spune Eli Petridean.

”Să nu riscăm”: cadouri realizate în două exemplare

Toate obiectele destinate sotilor Ceaușescu erau realizate de multe ori în două exemplare, pentru a putea fi rapid înlocuite dacă s-ar fi întâmplat ceva cu ele. Liderilor comuniști de la nivel județean nu le plăcea să riște, chiar dacă în aceste condiții costurile de realizare erau mai mari. Așa că unele dintre acestea rămâneau în depozitele fabricii.

Majoritatea obiectelor de porțelan au fost decorate manual de către artiștii întreprinderii. Era greu pentru ei să găsească idei care să nu fie nici kitsch și să surprindă prin ceva. De exemplu, un alt cadou pentru Elena Ceaușescu: o fântână cu păsărele.

Pentru Nicolae Ceaușescu, darurile constau în general în servicii de masă destinate unor cabane de vânătoare, pictate cu scene tipice. O surpriză pentru acesta a fost o hartă a României, înconjurată de personaje în costume populare.

”Aici, după cum se vede, este harta României, cu persoane îmbrăcate în costume naționale specifice fiecărei zone. Toate sunt lucrate manual, absolut toate zonele respective sunt reprezentate, costunele sunt pictate, iar județul Alba este marcat…” adaugă Eli Petridean, gazda noastră în micul muzeu al porțelanului.

Cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen

„Portelanul” a mai produs cadouri pentru diferiti șefi de stat, fără ca angajații sau conducerea să știe la acea dată pentru cine erau. În aceste cazuri comenzile veneau din partea regiei protocolului de stat. Astfel, produse ale fabricii de la Alba Iulia au ajuns la ”mari prieteni” ai lui Ceaușescu, precum Muammar al Gaddafi, Fidel Castro și Kim Ir Sen. Este vorba în special de servicii de masă, unele pentru 100 de persoane.

De asemenea, trustul de constructii „Carpati”, care construia toate vilele si casele de protocol folosite de Nicolae și Elena Ceaușescu, era unul din clienții fabricii din Alba Iulia. „Portelanul” a lucrat și pentru Casa Poporului, unul dintre beneficiarii cu cea mai mare dare de mână, care a plătit pentru o vază chiar si 70.000 de lei, o avere în Epoca de Aur.

Oaspeți de seamă ai fabricii

În perioada comunistă, expoziția avea un rol de marketing și de reprezentare, acolo fiind duși toți oaspeții de seamă care vizitau întreprinderea. Martoră este cartea de onoare, în care au scris mesaje și au semnat multe dintre ”vedetele” lumii comuniste, de la membri ai guvernelor, artiști, fotbaliști și actori celebri.

Echipa Dinamo, spre exemplu, a vizitat fabrica, toți fotbaliștii semnând în cartea de onoare. Aprecierile lui Cristian Țopescu sau George Mihăiță se regăsesc de asemenea între paginile cărții, alături de cele ale oaspeților străini din republicile prietene, dar și din țări capitaliste.

Micul muzeu din Alba Iulia nu face parte din vreun circuit turistic, fiind mai degrabă o expoziție cu circuit închis. Se poate vizita, totuși, în fiecare an, cu prilejul Porților deschise ale fabricii de porțelan ”Apulum”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax