Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 26 ianuarie, ZIUA lui Ceaușescu. De câte ori a vizitat județul ALBA „cel mai iubit fiu al poporului”

Publicat

ceausescu la alba iulia

În acest an se împlinesc 105 de ani de la nașterea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Președintele Republicii Socialiste România s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Nicolae Ceaușescu a vizitat judeţul Alba de 11 ori.

Decența primei vizite din 1965, când acesta s-a oprit la Alba Iulia după o vizită făcută la Galda de Jos, s-a transformat, în două decenii, în opulența binecunoscută, a cultului personalității, contrastând violent cu nivelul de trai al populației, din ce în ce mai scăzut.

În 1965 – prima vizită în Alba Iulia

Nicolae Ceaușescu a vizitat pentru prima dată Alba Iulia în anul 1965, după o oprire făcută la Galda de Jos, unde se afla un centru de cercetare.

Octombrie 1966 – Alba Iulia

Nicolae Ceauşescu a vizitat Alba Iulia în octombrie 1966. A fost singura vizită în care omul politic comunist a intrat şi în cele două catedrale din Cetate. Din delegaţie au făcut parte Alexandru Drăghici, temutul conducător al Securităţii, Paul Niculescu-Mizil, Manea Mănescu şi Ilie Verdeţ.

Citește și VIDEO: Supraviețuitorii de porțelan ai Epocii de Aur. Ce cadouri primea Ceaușescu de la fabrica ”Porțelanul” din Alba Iulia

În fruntea unei unei delegaţii oficiale impresionante, Nicolae Ceauşescu a intrat atât în catedrala ortodoxă, cât şi în cea romano-catolică, unde a fost primită de cei doi episcopi de Alba Iulia, Emilian Birdaş şi Márton Áron.

După aceea, asemenea „vizite” au dispărut de pe agenda de lucru. Tot atunci a vizitat Sala Unirii şi a luat decizia de a renova monumentul aflat într-o stare foarte proastă.

La Alba Iulia în 1968, alături de Ion Iliescu

A două vizită a dictatorului la Alba Iulia, în noiembrie 1968, a fost una decentă, fără exagerări specifice cultului personalităţii. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire.

Printre membrii delegaţiei se găsea şi tânărul Ion Iliescu, pe atunci şef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. Întreaga delegaţie a venit cu trenul.

La Alba Iulia a fost dezvelită statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, şi inaugurate clădirea Sălii Unirii şi cea a Babilonului, în care se găseau secţii ale Muzeului Unirii.

Vizita Ceausescu Alba Iulia 1972_sursa Arhivele Nationale_Fonoteca online a comunismului romanesc_cota 92 1972 1972 – măsuri după inundaţiile din 1970, vizită la Sebeș și adunare la Alba Iulia

După inundațiile din anul 1970, dictatorul a vizitat Alba Iulia și tot atunci i-a spus prim-secretarului PCR, George Homoșteanu, să facă digul de pe râul Mureș. Vizita dictatorului a fost în 14 septembrie 1972.

La Alba Iulia, unde a luat parte la o adunare care a avut loc în zona Bulevardul Transilvaniei – fostele garsoniere G1 care au fost demolate.

Nicolae Ceaușescu a ajuns în 1972 şi la Sebeș.

Pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 1973

Dictatorul a fost prezent, în 1973, la 125 de ani de la Revoluția din 1948, la adunarea care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj. Tot atunci a pus piatra de temelie a Combinatului de industrializare a vinului.

La Cugir, în 1974

În 1974, Nicolae Ceaușescu a fost prezent la Cugir, la 175 de ani de la înființarea uzinei.

În 1975, prima vizită alături de Elena

În 28 mai 1975, Nicolae Ceauşescu, însoţit pentru prima dată la Alba Iulia de soţia sa, Elena, a luat parte la festivităţile consacrate împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a ţărilor române, realizată de Mihai Viteazul şi a două milenii de atestare documentară a oraşului.

Adunarea grandioasă a avut loc în faţa tribunei plasate lângă obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în faţa Porţii a III-a a Cetăţii.

Evenimentul comunist a fost deschis de cuvântarea prim secretar-ului PCR al judeţului, George Homoştean.

Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a, acoperit cu poza dictatorului

Statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a a Cetăţii a fost acoperită de un portret imens al „iubitului conducător”, întrucât era de neconceput ca împăratul să fie plasat mai sus decât „cel mai iubit fiu al poporului“.

Cu această ocazie, Amza Pellea, care cu numai patru ani înainte făcuse un rol memorabil în filmul Mihai Viteazul, a fost adus să-l reprezinte pe voievodul muntean.

Prezenţa actorului a generat anumite probleme legate de un ipotetic dialog între „voievod“ şi „Geniul Carpaţilor“. Totul s-a rezolvat în cele din urmă, prin ţinerea la distanţă de preşedinte a lui „Mihai Viteazul“.

În 1976 – în Munții Apuseni

În anul 1976, Nicolae Ceaușescu a deschis exploatarea de la Roșia Poieni. Tot în acel an a deschis și Filatura de bumbac de la Abrud și a participat la adunarea de la Baia de Arieș.

1984 – Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir

Dictatorul a mai fost la Alba Iulia în vara anului 1984, într-un moment în care fastul manifestărilor de proslăvire a lui Nicolae Ceauşescu, organizate de elita nomenclaturiştilor şi a activiştilor de partid, contrasta evident cu nivelul de trai al românului de rând.

Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir, unde a fost întâmpinat de o imensă pancartă inscripţionată cu lozinca: „Ceauşescu fiu iubit – La noi bine aţi venit“.

Ironia sorţii a făcut ca peste cinci ani, în 1989, oraşul Cugir să fie primul din Alba în care a izbucnit Revoluţia.

Ceauşescu a fost aşteptat la Cugir de Gheorghe Hurbean, prim secretar PCR al judeţului, iar la Alba Iulia a fost întâmpinat de Viorel Purdea, primarul oraşului din acea vreme. A fost o vizită de lucru, în care a dat „indicaţii preţioase“ despre cum trebuie să se dezvolte orașul.

Ultima vizită a lui Ceaușescu la Alba Iulia – 1987

Ultima vizită a lui Ceauşescu a fost în 1987, când a fost cazat la hotelul partidului. În acelaşi an, a fost executată operaţiunea impresionantă de dezlipire şi relocare a blocului construit în mijlocul Bulevardului Transilvaniei, fără ca oamenii care locuiau în apartamente să se mute. Au rezultat două clădiri care există şi astăzi, acţiunea de translare fiind făcută pe o distanţă de aproape 70 de metri şi durând şase ore şi jumătate.

Vezi şi Fotografia cu mutarea blocului A2 din ALBA IULIA pe PRIMUL LOC în TOPUL celor mai UIMITOARE imagini surprinse în istorie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. Marius Ceteras

    duminică, 26.01.2014 at 12:55

    Ce vremuri … La vizita din 1984 eu fusesem selectat sa fiu unul dintre pionierii ce urma sa-i ofere flori tovarasului. Nu prea eram bucuros deoarece vizita se suprapunea cu un turneu de sah la care trebuia sa particip. Din fericire am incasat un cot in barba la un meci de fotbal si vanataia aparuta m-a facut incompatibil pentru o intalnire face to face cu tovarasul. 🙂

    • Conu' Leonida

      duminică, 26.01.2014 at 17:27

      Ce vremuri….! Acum ai ajuns sa fi incompatibil cu functii de conducere pentru incompetenta si te-ai curentat de mai multe ori prin birourile alea de la Renel pline de paraziti si la propriu si la figurat. Te-ai re…lipit din nou ca marca de scrisoare de niste oameni sus pusi prin parlament gen Peres ,care au trecut prin viata, si au lasat ceva in urma.Tu, Mariusica…”gura mica” treci prin viata exact ca porcul prin coceni. Nu esti bun de minic, nu ai fost bun de nimic, nici nu o sa fi. Nici macar de lipit afise. Ma intreb oare cate maxim 25 de voturi ai adus tu pentru partid o sesiune de vot? Fi multumit ca ai facut totusi ceva…ti-ai luat casa in varf de bloc. Crezi ca nu se vede si miroase prostia pana acolo sus??? Indeplinesti exact criteriile de admitere in partid si in scolile de ofiteri de pe vremuri: „FRUMOS ESTI, INALT ESTI….MINTE SAU INTELIGENTA,CE-TI MAI TREBUIE”?

      • pilu

        duminică, 27.01.2019 at 17:48

        Conule tata, tu esti din aia care vad in Peres unul care a lasat ceva in urma. Tu esti din Dorohoi de sti asa bime ?
        Iti spun eu ce a lasat in urma Peres ! O tarla plina de porumb la CAP Ciugud. Tin minte cat traiesc ca era in 9 decembrie 198.. si am fost anuntati ca urmeaza sa mergem la cules porumb. Ne miram cum naiba, ca noi aveam tarlalele de la Straja si acolo am dat totul la ras. Si cand colo am fost dusi la Ciugud. Poate confirma si secretarul de atunci (unul cu o haina de piele groasa) daca mai traieste. Asta se tinea numai de chiolhanuri ca avea spatele asigurat pe vecie (sti si tu). Despre Ceteras nu discut cu toate ca am alta parere si nu vreau sa te contrazic.

  2. Veronica Rotaru

    duminică, 26.01.2014 at 19:55

    Eu, din pacate, am fost unul dintre pionierii selectati sa-i dea flori tovarasului (tot in 1984)… si asa a si fost. Recunosc ca nu-mi amintesc prea multe lucruri de atunci, decat ca, pret de vreo doua zile, am fost plimbati (toti cei ce urma sa dam flori) pe la spitale pentru analize:gat, ochi , urechi, si evident am fost instruiti cum sa pasim si ce sa facem. Aveam 10 ani … si credeam ca asa e normal …noroc cu revolutia ca abia atunci am realizat indoctrinarea la care eram supusi. Nu stiu cum unii pot sa regrete acele timpuri…….

    • eugen serban

      marți, 26.01.2016 at 12:12

      Cati ani ai avut la lovitura de stat,cred ca la terminarea scoli ai mai putut obtine un loc de munca,ramase din vremea comunista,va indobitocit capitalismul acesta salbatic de banditi,hoti si talhari,inseamna ca va convine sa traiti cu ei pt. ca gustati alaturi de ei

  3. kretzu

    duminică, 26.01.2014 at 19:57

    „autoarea” putea macar sa indrepte articolul publicat anul trecut pe aceeasi tema , nu doar sa se multumeasca sa-l copieze in intregime. scuzati, copiat doar 99%, pt ca nu are nici macar bunul simt sa-l citeze pe istoricul ce a furnizat informatiile respective.
    de retinut: ceausescu a vizitat alba iulia si in 1988, cand a fost o mare adunare in fata casei sindicatelor, unde a sosit cu elicopterul.
    marius, cred ca nu ai ratat si aceasta intalnire, pt ca stiu ca am fost dusi cu clasa acolo de regretatul Nicolae Bisboaca personal
    ps: preconizatul dialog din 1975 dintre mihai viteazu si ceausescu a fost scos pt ca a dat batai ireconciliabile de cap politrucilor si istoricilor. mai exact, mihai viteazu (amza pelea) trebuia sa-i dea cuvântul de salut „onoratului” vizitator. insa nu s-a cazut de acord asupra formulei de adresare. istoricii doreau sa i se adreseze cu „domnule…”, in timp ce politrucii locali nu acceptau decat „tovarase…”. activistii nu au cedat, dar macar au ascultat obiectiile istoricilor, cum ca ultima formula arunca in ridicol întreaga „sceneta” (care oricum era de un penibil, grobianism si ridicol extrem, specific de fapt cultului personalitatii), si au eliminat „momentul artistic”

    • Ilici

      joi, 26.01.2017 at 12:42

      Bravo kretzule

  4. Florin

    duminică, 26.01.2014 at 20:40

    Atunci am fost in garda de onoare care i-a dat onorul si stiu cum a aterizat cu elicopterul langa casa de cultura din Alba iulia. Vremuri de demult.

  5. kretzu

    duminică, 26.01.2014 at 21:40

    era de asteptat ca „ziaristii” ce „scriu” dupa metoda ponta ca cenzureze comentariile
    bine macar ca ati trecut in neant numele „autoarei” si intreaga „redactie” (echipa copy-paste) si-a asumat furtul (de, solidaritatea breslei)
    daca tot v-ati apucat de corectat, va mai ofer o sugestie: in 1966 draghici nu mai era seful securitatii si nu mai era temut de nimeni, fiind evident faptul ca se afla pe topogan (peste un an a fost degradat si inlaturat din toate functiile si abia a scapat de arestare)
    astea se puteau afla si de pe goagle, dar ce-i drept presupuneau un efort considerabil, infinit mai mare decat cele doua click-uri utilizate pt „scrierea” articolului

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 26.01.2014 at 23:00

      @kretzu, esti cumva de la ”drepturi de autor”? Pentru linistea ta preluarea articolului s-a facut cu permisiunea autorului. facem des asemenea schimburi de informații cu unii dintre colegii nostri din presa centrala. In cazul asta, fata de alte ”surse” era mult mai credibila. Inca n-am gasit un istoric local care sa fi cercetat perioada comunista la Alba Iulia si care sa fie dispus sa furnizeze informatii. Cu tot respectul pentru interventia ta aici, daca ai o poveste adevarata pe care vrei sa o spui cititorilor ziarului te rugam sa ne-o trimiti. OK Mr. BB?

  6. NEpatriot

    miercuri, 28.01.2015 at 10:31

    Ala din spatele lui Ceausescu e chiar tov. Iliescu! HAHAHHA, cum dreq de e inca liber?

  7. Gelu Stoian

    miercuri, 27.01.2021 at 06:15

    TOVARASU’ ” Kretzu ” TU ESTI UNUL dintre AIA , CARE , LA Alegerile Locale , AI VOTAT cu PSD-ul , si la Alegerile Generale , TOT cu PSD-ul , ASA ca MUCLES , ca MACANE !!!!! Gelu Stoian.

  8. Gelu Stoian

    miercuri, 27.01.2021 at 06:27

    ESTE liber , „saracutu'” de Ion „Ilici” Iliescu , Ministerul Justitiei ( Minitrul !), are , acum , ALTE prioritati : Eliminarea acelei Comisii Speciale pentru Judecarea Magistrsatilor , Initiata , de catre PSD , si Indreptarea Legilor Justitiei , MALTRATATE de CATRE tot PSD , PRIN Minstrul SAU ” Alta intrebare ?” Gelu Stoian.

  9. Popa marcel

    joi, 26.01.2023 at 12:43

    Un dictator și nimic mai mult ,cine îl regretă să îl regrete.
    Nu îmi este dor de regimul comunist de loc .
    Fără mâncare,căldură sau curent.Cel mai iubit fiu al poporului cu nevasta mare savant .Nu poți compara vremurile de atunci cu ce este acum.Religia era pusa la zid .Deținuții politici la fel.Nu uitați cati au murit la Aiud la râpă robilor.Comunismul nu a fost bun niciodată.Tv alb negru cu ode lui Ceaușescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax