Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 26 ianuarie, ZIUA lui Ceaușescu. De câte ori a vizitat județul ALBA „cel mai iubit fiu al poporului”


Publicat

ceausescu la alba iulia

În acest an se împlinesc 103 de ani de la nașterea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Președintele Republicii Socialiste România s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Nicolae Ceaușescu a vizitat judeţul Alba de zece ori.

Decența primei vizite din 1965, când acesta s-a oprit la Alba Iulia după o vizită făcută la Galda de Jos, s-a transformat, în două decenii, în opulența binecunoscută, a cultului personalității, contrastând violent cu nivelul de trai al populației, din ce în ce mai scăzut.

În 1965 – prima vizită în Alba Iulia

Nicolae Ceaușescu a vizitat pentru prima dată Alba Iulia în anul 1965, după o oprire făcută la Galda de Jos, unde se afla un centru de cercetare.

Octombrie 1966 – Alba Iulia

Nicolae Ceauşescu a vizitat Alba Iulia în octombrie 1966. A fost singura vizită în care omul politic comunist a intrat şi în cele două catedrale din Cetate. Din delegaţie au făcut parte Alexandru Drăghici, temutul conducător al Securităţii, Paul Niculescu-Mizil, Manea Mănescu şi Ilie Verdeţ.

Citește și VIDEO: Supraviețuitorii de porțelan ai Epocii de Aur. Ce cadouri primea Ceaușescu de la fabrica ”Porțelanul” din Alba Iulia

În fruntea unei unei delegaţii oficiale impresionante, Nicolae Ceauşescu a intrat atât în catedrala ortodoxă, cât şi în cea romano-catolică, unde a fost primită de cei doi episcopi de Alba Iulia, Emilian Birdaş şi Márton Áron.

După aceea, asemenea „vizite” au dispărut de pe agenda de lucru. Tot atunci a vizitat Sala Unirii şi a luat decizia de a renova monumentul aflat într-o stare foarte proastă.

La Alba Iulia în 1968, alături de Ion Iliescu

A două vizită a dictatorului la Alba Iulia, în noiembrie 1968, a fost una decentă, fără exagerări specifice cultului personalităţii. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire.

Printre membrii delegaţiei se găsea şi tânărul Ion Iliescu, pe atunci şef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. Întreaga delegaţie a venit cu trenul.

La Alba Iulia a fost dezvelită statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, şi inaugurate clădirea Sălii Unirii şi cea a Babilonului, în care se găseau secţii ale Muzeului Unirii.

Vizita Ceausescu Alba Iulia 1972_sursa Arhivele Nationale_Fonoteca online a comunismului romanesc_cota 92 19721972 – măsuri după inundaţiile din 1970, vizită la Sebeș și adunare la Alba Iulia

După inundațiile din anul 1970, dictatorul a vizitat Alba Iulia și tot atunci i-a spus prim-secretarului PCR, George Homoșteanu, să facă digul de pe râul Mureș. Vizita dictatorului a fost în 14 septembrie 1972.

La Alba Iulia, unde a luat parte la o adunare care a avut loc în zona Bulevardul Transilvaniei – fostele garsoniere G1 care au fost demolate.

Nicolae Ceaușescu a ajuns în 1972 şi la Sebeș.

Pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 1973

Dictatorul a fost prezent, în 1973, la 125 de ani de la Revoluția din 1948, la adunarea care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj. Tot atunci a pus piatra de temelie a Combinatului de industrializare a vinului.

La Cugir, în 1974

În 1974, Nicolae Ceaușescu a fost prezent la Cugir, la 175 de ani de la înființarea uzinei.

În 1975, prima vizită alături de Elena

În 28 mai 1975, Nicolae Ceauşescu, însoţit pentru prima dată la Alba Iulia de soţia sa, Elena, a luat parte la festivităţile consacrate împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a ţărilor române, realizată de Mihai Viteazul şi a două milenii de atestare documentară a oraşului.

Adunarea grandioasă a avut loc în faţa tribunei plasate lângă obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în faţa Porţii a III-a a Cetăţii.

Evenimentul comunist a fost deschis de cuvântarea prim secretar-ului PCR al judeţului, George Homoştean.

Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a, acoperit cu poza dictatorului

Statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a a Cetăţii a fost acoperită de un portret imens al „iubitului conducător”, întrucât era de neconceput ca împăratul să fie plasat mai sus decât „cel mai iubit fiu al poporului“.

Cu această ocazie, Amza Pellea, care cu numai patru ani înainte făcuse un rol memorabil în filmul Mihai Viteazul, a fost adus să-l reprezinte pe voievodul muntean.

Prezenţa actorului a generat anumite probleme legate de un ipotetic dialog între „voievod“ şi „Geniul Carpaţilor“. Totul s-a rezolvat în cele din urmă, prin ţinerea la distanţă de preşedinte a lui „Mihai Viteazul“.

În 1976 – în Munții Apuseni

În anul 1976, Nicolae Ceaușescu a deschis exploatarea de la Roșia Poieni. Tot în acel an a deschis și Filatura de bumbac de la Abrud și a participat la adunarea de la Baia de Arieș.

1984 – Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir

Dictatorul a mai fost la Alba Iulia în vara anului 1984, într-un moment în care fastul manifestărilor de proslăvire a lui Nicolae Ceauşescu, organizate de elita nomenclaturiştilor şi a activiştilor de partid, contrasta evident cu nivelul de trai al românului de rând.

Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir, unde a fost întâmpinat de o imensă pancartă inscripţionată cu lozinca: „Ceauşescu fiu iubit – La noi bine aţi venit“.

Ironia sorţii a făcut ca peste cinci ani, în 1989, oraşul Cugir să fie primul din Alba în care a izbucnit Revoluţia.

Ceauşescu a fost aşteptat la Cugir de Gheorghe Hurbean, prim secretar PCR al judeţului, iar la Alba Iulia a fost întâmpinat de Viorel Purdea, primarul oraşului din acea vreme. A fost o vizită de lucru, în care a dat „indicaţii preţioase“ despre cum trebuie să se dezvolte orașul.

Ultima vizită a lui Ceauşescu a fost în 1987, când a fost cazat la hotelul partidului. În acelaşi an, a fost executată operaţiunea impresionantă de dezlipire şi relocare a blocului construit în mijlocul Bulevardului Transilvaniei, fără ca oamenii care locuiau în apartamente să se mute. Au rezultat două clădiri care există şi astăzi, acţiunea de translare fiind făcută pe o distanţă de aproape 70 de metri şi durând şase ore şi jumătate.

Vezi şi Fotografia cu mutarea blocului A2 din ALBA IULIA pe PRIMUL LOC în TOPUL celor mai UIMITOARE imagini surprinse în istorieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

13 Comentarii

13 Comments

 1. Marius Ceteras

  duminică, 26.01.2014 at 12:55

  Ce vremuri … La vizita din 1984 eu fusesem selectat sa fiu unul dintre pionierii ce urma sa-i ofere flori tovarasului. Nu prea eram bucuros deoarece vizita se suprapunea cu un turneu de sah la care trebuia sa particip. Din fericire am incasat un cot in barba la un meci de fotbal si vanataia aparuta m-a facut incompatibil pentru o intalnire face to face cu tovarasul. 🙂

  • Conu' Leonida

   duminică, 26.01.2014 at 17:27

   Ce vremuri….! Acum ai ajuns sa fi incompatibil cu functii de conducere pentru incompetenta si te-ai curentat de mai multe ori prin birourile alea de la Renel pline de paraziti si la propriu si la figurat. Te-ai re…lipit din nou ca marca de scrisoare de niste oameni sus pusi prin parlament gen Peres ,care au trecut prin viata, si au lasat ceva in urma.Tu, Mariusica…”gura mica” treci prin viata exact ca porcul prin coceni. Nu esti bun de minic, nu ai fost bun de nimic, nici nu o sa fi. Nici macar de lipit afise. Ma intreb oare cate maxim 25 de voturi ai adus tu pentru partid o sesiune de vot? Fi multumit ca ai facut totusi ceva…ti-ai luat casa in varf de bloc. Crezi ca nu se vede si miroase prostia pana acolo sus??? Indeplinesti exact criteriile de admitere in partid si in scolile de ofiteri de pe vremuri: „FRUMOS ESTI, INALT ESTI….MINTE SAU INTELIGENTA,CE-TI MAI TREBUIE”?

   • pilu

    duminică, 27.01.2019 at 17:48

    Conule tata, tu esti din aia care vad in Peres unul care a lasat ceva in urma. Tu esti din Dorohoi de sti asa bime ?
    Iti spun eu ce a lasat in urma Peres ! O tarla plina de porumb la CAP Ciugud. Tin minte cat traiesc ca era in 9 decembrie 198.. si am fost anuntati ca urmeaza sa mergem la cules porumb. Ne miram cum naiba, ca noi aveam tarlalele de la Straja si acolo am dat totul la ras. Si cand colo am fost dusi la Ciugud. Poate confirma si secretarul de atunci (unul cu o haina de piele groasa) daca mai traieste. Asta se tinea numai de chiolhanuri ca avea spatele asigurat pe vecie (sti si tu). Despre Ceteras nu discut cu toate ca am alta parere si nu vreau sa te contrazic.

 2. Veronica Rotaru

  duminică, 26.01.2014 at 19:55

  Eu, din pacate, am fost unul dintre pionierii selectati sa-i dea flori tovarasului (tot in 1984)… si asa a si fost. Recunosc ca nu-mi amintesc prea multe lucruri de atunci, decat ca, pret de vreo doua zile, am fost plimbati (toti cei ce urma sa dam flori) pe la spitale pentru analize:gat, ochi , urechi, si evident am fost instruiti cum sa pasim si ce sa facem. Aveam 10 ani … si credeam ca asa e normal …noroc cu revolutia ca abia atunci am realizat indoctrinarea la care eram supusi. Nu stiu cum unii pot sa regrete acele timpuri…….

  • eugen serban

   marți, 26.01.2016 at 12:12

   Cati ani ai avut la lovitura de stat,cred ca la terminarea scoli ai mai putut obtine un loc de munca,ramase din vremea comunista,va indobitocit capitalismul acesta salbatic de banditi,hoti si talhari,inseamna ca va convine sa traiti cu ei pt. ca gustati alaturi de ei

 3. kretzu

  duminică, 26.01.2014 at 19:57

  „autoarea” putea macar sa indrepte articolul publicat anul trecut pe aceeasi tema , nu doar sa se multumeasca sa-l copieze in intregime. scuzati, copiat doar 99%, pt ca nu are nici macar bunul simt sa-l citeze pe istoricul ce a furnizat informatiile respective.
  de retinut: ceausescu a vizitat alba iulia si in 1988, cand a fost o mare adunare in fata casei sindicatelor, unde a sosit cu elicopterul.
  marius, cred ca nu ai ratat si aceasta intalnire, pt ca stiu ca am fost dusi cu clasa acolo de regretatul Nicolae Bisboaca personal
  ps: preconizatul dialog din 1975 dintre mihai viteazu si ceausescu a fost scos pt ca a dat batai ireconciliabile de cap politrucilor si istoricilor. mai exact, mihai viteazu (amza pelea) trebuia sa-i dea cuvântul de salut „onoratului” vizitator. insa nu s-a cazut de acord asupra formulei de adresare. istoricii doreau sa i se adreseze cu „domnule…”, in timp ce politrucii locali nu acceptau decat „tovarase…”. activistii nu au cedat, dar macar au ascultat obiectiile istoricilor, cum ca ultima formula arunca in ridicol întreaga „sceneta” (care oricum era de un penibil, grobianism si ridicol extrem, specific de fapt cultului personalitatii), si au eliminat „momentul artistic”

  • Ilici

   joi, 26.01.2017 at 12:42

   Bravo kretzule

 4. Florin

  duminică, 26.01.2014 at 20:40

  Atunci am fost in garda de onoare care i-a dat onorul si stiu cum a aterizat cu elicopterul langa casa de cultura din Alba iulia. Vremuri de demult.

 5. kretzu

  duminică, 26.01.2014 at 21:40

  era de asteptat ca „ziaristii” ce „scriu” dupa metoda ponta ca cenzureze comentariile
  bine macar ca ati trecut in neant numele „autoarei” si intreaga „redactie” (echipa copy-paste) si-a asumat furtul (de, solidaritatea breslei)
  daca tot v-ati apucat de corectat, va mai ofer o sugestie: in 1966 draghici nu mai era seful securitatii si nu mai era temut de nimeni, fiind evident faptul ca se afla pe topogan (peste un an a fost degradat si inlaturat din toate functiile si abia a scapat de arestare)
  astea se puteau afla si de pe goagle, dar ce-i drept presupuneau un efort considerabil, infinit mai mare decat cele doua click-uri utilizate pt „scrierea” articolului

  • moderatorul de serviciu

   duminică, 26.01.2014 at 23:00

   @kretzu, esti cumva de la ”drepturi de autor”? Pentru linistea ta preluarea articolului s-a facut cu permisiunea autorului. facem des asemenea schimburi de informații cu unii dintre colegii nostri din presa centrala. In cazul asta, fata de alte ”surse” era mult mai credibila. Inca n-am gasit un istoric local care sa fi cercetat perioada comunista la Alba Iulia si care sa fie dispus sa furnizeze informatii. Cu tot respectul pentru interventia ta aici, daca ai o poveste adevarata pe care vrei sa o spui cititorilor ziarului te rugam sa ne-o trimiti. OK Mr. BB?

 6. NEpatriot

  miercuri, 28.01.2015 at 10:31

  Ala din spatele lui Ceausescu e chiar tov. Iliescu! HAHAHHA, cum dreq de e inca liber?

 7. Gelu Stoian

  miercuri, 27.01.2021 at 06:15

  TOVARASU’ ” Kretzu ” TU ESTI UNUL dintre AIA , CARE , LA Alegerile Locale , AI VOTAT cu PSD-ul , si la Alegerile Generale , TOT cu PSD-ul , ASA ca MUCLES , ca MACANE !!!!! Gelu Stoian.

 8. Gelu Stoian

  miercuri, 27.01.2021 at 06:27

  ESTE liber , „saracutu'” de Ion „Ilici” Iliescu , Ministerul Justitiei ( Minitrul !), are , acum , ALTE prioritati : Eliminarea acelei Comisii Speciale pentru Judecarea Magistrsatilor , Initiata , de catre PSD , si Indreptarea Legilor Justitiei , MALTRATATE de CATRE tot PSD , PRIN Minstrul SAU ” Alta intrebare ?” Gelu Stoian.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Premieră în România. 45 de studenți de la Facultatea de Drept din București, acuzați de fraudă la examen, au fost exmatriculați

Publicat

45 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității București, acuzați că au fraudat mai multe examene, au fost exmatriculați astăzi.

Anunțul a fost făcut de rectorul Universității din București, Marian Preda, potrivit edupedu.ro.

Rectorul universității a mai precizat că dovezile sunt solide și că există inclusiv mărturii ale studenților, care au recunoscut că au fraudat examenele.

În total, 49 de studenți au fost suspecți de fraudarea unor examene pe care le-au susținut online. Aceștia comunicau pe două grupuri de WhatsApp și rezolvau împreună subiectele de examen.

Citește și: Zeci de studenți din anul I, propuși spre exmatriculare pentru fraudă la examene, la cea mai mare facultate de Drept din România

Potrivit declarațiilor făcute de decanul facultății, Răzvan Dincă, după ce a izbucnit scandalul, săptămâna trecută, studenții făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, iar unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți.

Sursa: edupedu.ro

Foto: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primele informații legate de luarea de ostateci, transformată în dublă crimă, din Onești. ”Filmul” evenimentelor

Publicat

Autoritățile din Onești, dar și mai mulți șefi ai poliției din țară, au făcut marți 2 martie, primele declarații oficiale legate de luarea de ostatici a doi muncitori, care între timp s-a transformat într-o dublă crimă.

Mai exact cei doi muncitori au fost sechestrați într-un apartament dintr-un bloc din Onești, de către un bărbat care își pierduse apartamentul în urmă cu mai bine de zece ani într-un litigiu. 

Deși s-a negociat mai bine de două ore cu acesta, la un moment dat bărbatul i-a atacat pe cei doi ostateci cu un cuțit și i-a omorât.

Acum după tragedie, autoritățile încearcă să facă lumină în anchetă și să afle cu adevărat  ce s-a întâmplat.

Momentan anchetatorii au făcut public ”filmul” evenimentelor și orele de intervenție ale polițiștilor

Agresorul de la Bacău a sunat la 112 la 11.47, dar s-a întrerupt apelul.

La 11.52 a ajuns primul echipaj la fața locului.

La 11.55 s-a dispus constituirea unei grupe operative din 17 polițiști de la SIC, un negociator și grupă de intervenție. Dar pentru că negociatorul era liber, acesta a trebuit să ajungă de acasă.

Între timp la fața locului s-a dus adjunctul șefului de poliție Onești, care îl cunoștea pe agresor și a inițiat primul dialog cu acesta.

La 13.53 la fața locului au ajuns trupele speciale alături de negociator.

”Negociatorul a fost chemat de urgență la serviciu, el fiind liber. Celălalt negociator se afla în concediu medical”, a  precizat Gheorghe Cristian, adjunctul Direcției de investigații Criminale

La 14.38 a sunat din la nou la 112, spunând că are 2 persoane ostatice și vrea actele locuinței sau 300.000 de lei.

”În paralel, polițiștii au discutat cu soția agresorului care a spus că își susține soțul în toate acțiunile”, a mai precizat Cristian Gheorghe.

La ora 16.39 agresorul a sunat din nou la 112, iar apelul a durat 12 minute și 45 de secunde.

La 16.55 s-a produs un declic, atunci când unul dintre ostatici l-a lovit pe agresor.

Conform chestorului de poliţie Alexandru Scurtu, în urma demersurilor de comunicare depuse de către ofiţerul negociator, „situaţia era sub control” la momentul orei 16,55, când însă „s-a produs un declic” deoarece „una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor”, moment în care acesta a început să lovească pe cei doi sechestraţi cu cuţitul şi din apartament s-au auzit ţipete, ceea ce a declanşat şi intervenţia în forţă a trupelor de intervenţie, care a fost însă îngreunată de modul în care a fost blocată uşa de acces în apartament.

Intervenția trupelor speciale a fost îngreunată de spargere sistemelor de închidere. Mai exact, agresorul pusese și o scara în ușă și din acest motiv a durat mult deschiderea usii.

S-a folosit inițial muniție neletală care prima dată a lovit mâna agresorului și a facut să scape cuțitul din mână.

Ulterior s-a tras cu arma. Intervenția forțelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotele și țipetele din interior au dat de înteles ca acolo se întampla ceva.

Presupusul ucigaș avea un cazier bogat. În 1987, el fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru furt calificat, în 1991 – la un an și 6 luni pentru furt calificat, în 2003 – la 6 luni închisoare pentru vătămare corporală gravă, iar în 2010 a fost condamnat în Italia la 28 zile de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului sau a stupefiantelor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar in rem pentru infracţiunea de omor calificat, potrivit unui comunicat oficial.

sursă foto: captură ecran Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT MORTAL de muncă pe platforma Kronospan Sebeș: Un bărbat de 56 de ani a fost ucis de o volă. Ce s-a întâmplat

Publicat

O persoană și-a pierdut viață într-un accident de muncă, produs marți, în jurul orei 12.3o, în  incinta unei societăți comerciale din Sebeș. 

Polițiștii IPJ Alba desfășoară cercetări la fața locului.

Potrivit surselor alba24.ro, ar fi vorba despre platforma industrială a firmei Kronospan. Potrivit primelor informații oferite de autorități, persoana ar fi fost acroșată de un utilaj – volă.

UPDATE: Apelul la 112 a fost făcut la ora 12:19, la foarte scurt timp după accident.

Persoana accidentată avea 56 de ani și era administratorul unei firme de curățenie, cu care Kronospan ar avea un contract de prestări de servicii.

Autoritățile urmează să decidă ce făcea acesta în zona de acțiune a volei.

Potrivit reprezentanților ITM Alba, angajatul care manipula vola nu l-ar fi observat pe acesta în timpul unor operațiuni de transport al unor materiale lemnoase.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE a amendat Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL. Primele sancțiuni după liberalizarea pieței de energie electrică

Publicat

Companiile Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL au fost amendate de către ANRE pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat, marți, într-un comunicat, că a amendat cinci furnizori de energie electrică cu o sumă totală de două milioane de lei, în contextul unor nereguli descoperite după liberalizarea pieței.

Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE anunță că a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

ANRE – amenzi pentru Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 de lei pentru:

 • nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
 • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 de lei pentru:

 • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au primit câte 400.000 de lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

Au fost verificate următoarele aspecte:

 • modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
 • respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate