Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Teatrul independent a ajuns pe scenă la Alba Iulia. Cum se finanțează actorii care nu joacă ”la stat” și cum arată viitorul

Publicat

Teatrul independent, un concept care îl ultimii 10-15 ani a prins contur în România, s-a omogenizat și în timp a început să livreze actori buni și spectacole de calitate.

La Cluj, în județul vecin, de zece ani funcționează Reactor, un teatru independent, un atelier de teatru, în care dramaturgia contemporană și teatrul experiment prind viață, în fața sălii cu 60 de locuri.

Pentru două zile trupa mai tânără a Reactorului, Cont.rar a fost prezentă la Alba Iulia cu două spectacole manifest ”Cine eram când voiam să fiu” și ”Casio”.

Alături de ei s-a aflat actorul și co-managerul teatrului, Doru Taloș. Ca în orice proiect în care te implici, Doru este și tehnician, șofer, om bun la toate și multe alte lucruri pe care le faci pentru a ține proiectul în viață.

”Un teatru independent, dar extrem de dependent de fonduri și finanțări”, a explicat râzând Doru Taloș.

Cum rezistă pe piață de zece ani

Teatrul independent este compus din proiecte. Drumul de la o piesă de teatru care să ajungă un spectacol pe scenă, trece prin financiar. Fără bani, spectacolul nu prinde contur. Se scriu proiecte la intervale regulate de timp, de la o linie de finanțare la alta.

Însă de zece ani, cei de la Reactor rezistă pe piață, și mai mult de atât au format și o trupă tânără, într-un proiect care se adresează tinerilor.  Sunt actori tineri, proaspăt absolvenți de teatru la UBB. Cu o parte dintre ei ne-am întâlnit înainte de spectacolul ”Cine eram când voiam să fiu”.

CITEȘTE ȘI: Deconstrucția prințeselor Disney pe scenă la Alba Iulia: ”Cine eram când voiam să fiu” un spectacol manifest cu potențial uriaș

Patru actrițe care vor să pășească în lumea teatrului profesionist. O lume cu nisipuri mișcătoare, unde chiar dacă totul arată perfect în lumina reflectoarelor, în spaele cortinei există multe tonuri de gri.

Ele au noroc deoarece prin proiectul celor de la Reactor, prind experiență. Străbat țara cu cele două spectacole și se adresează unui public tânăr, care le înțelege limbajul și ceea ce transmit pe scenă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ovidiu Muntean

    luni, 28.10.2024 at 08:33

    în spaele cortinei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate