Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Tranziție întârziată între operatorii de salubritate din Alba Iulia. RER VEST nu a reușit încă să preia clienții Polaris

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDI1ZWMsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Operatorul Polaris a notificat Primăria Alba Iulia că din data de 8 septembrie nu va mai ridica gunoiul din municipiu, deoarece ultima prelungire a contractului care s-a desfășurat în ultimii opt ani se termină la data respectivă.

În același timp, tot în data de 8 septembrie, noul operator, asocierea RER VEST – RETIM ar trebui să înceapă colectarea gunoiului din municipiu, însă din câte se pare acest lucru nu va fi posibil. 

Citește și Hotărârea CL Alba Iulia prin care au crescut tarifele pentru ridicarea gunoiului, declarată ilegală de către Prefectura Alba

Am stat de vorbă cu primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, care a făcut o serie de precizări cu privire la tranziția colectării gunoiului între cei doi operatori. 

Principala problemă este că în data de 8 septembrie, cel mai probabil, asocierea RE VEST – RETIM nu va fi pregătită să înceapă colectarea gunoiului din oraș, deoarece nu are timpul necesar să semneze contractele cu toți beneficiarii.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, aceștia au cerut deja o prelungire a perioadei de mobilizare, indicând faptul că la Alba Iulia mai au de semnat undeva la 20.000 – 24.000 de contracte. Însă, noul operator nu va funcționa doar în Alba Iulia ci și în alte localități, unde noile tarife de colectare a gunoiului nu au fost încă aprobate în ședinte de consiliu local.

Prelungirea perioadei de mobilizare va fi votată vineri, în adunarea generală a ADI Salubris Alba.

Dacă noul operator nu va fi gata cu pregătirile până în data de 8 septembrie și dacă Polaris își va termina activitatea, Alba Iulia va avea parte de o nouă criză a gunoaielor.

Primarul Pleșa se bazează pe faptul că Polaris nu va pleca, așa cum a anunțat prin notificare. Primarul susține că ridicarea gunoiului este un serviciu de utilitate publică și că dacă Polaris va pleca fără a fi un alt operator în lucru, ar exista ”consecințe juridice destul de grave”.

Colectarea pe fracții

Noul contract cu operatorul centrului de la Galda presupune colectare selectivă, adică o colectare pe fracții a gunoiului, în vederea reciclării. Mai exact, Primăria trebuie să amenajeze spații în care să existe cinci containere de culori diferite, în care cetățenii să arunce gunoiul separat.

Metalul în containerul roșu, sticla în containerul verde, plasticul în cel galben, hârtia și cartonul în albastru și deșeurile menajere în negru.

Zonele nu vor fi amenajate într-o lună, adică până în 8 septembrie, ci cel mai probabil vor fi gata undeva prin luna decembrie, potrivit primarului Pleșa.

Spațiile în care cei de la bloc vor arunca gunoiul vor fi îngrădite, accesul se va realiza pe bază de cartelă, cartelă care va fi primită de la asociația de locatari, iar zonele vor fi supravegheate video, însă acestea vor putea fi realizate în timp.

Primăria trebuie să modifice sau să amenajeze 123 de puncte de colectare selectivă. În jur de 20 de puncte de colectare vor fi rampele subterane care sunt deja montate în Alba Iulia.

Deși noul operator nu are în atribuții pe contract colectarea gunoiului din subteran, primarul Pleșa a declarat că va fi realizată o anexă la contract în care să fie prevăzut acest lucru. La fel, platformele subterane vor fi modificate și aruncarea gunoiului se va face tot pe bază de cartelă.

În ceea ce îi privește pe locuitorii de la case, aceștia vor avea o pubelă pentru gunoiul menajer și saci de diferite culori pentru colectarea pe fracții.

În linii mari, primarul Pleșa este încrezător că Polaris nu va pleca în data de 8 septembrie, dacă Asocierea RER VEST – RETIM nu va fi gata să preia colectarea gunoiului, iar o colectare selectivă la Alba Iulia, cât de cât în parametri normali, ar fi posibilă undeva la sfârșitul lunii decembrie, începutul anului 2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    joi, 12.08.2021 at 20:02

    vine altă firmă puturoasă cu preturi duble la contract, jos măgarul Pleșea, ați aduși alți hoții să facă banii cu gunoiul de pe spatele oamenilor… rușine albaiulienilor că răbda hoția și mai si îi votează… o țară de pampalai

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax