Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un bărbat din Alba a fost iertat de judecătorii din Alba Iulia, după ce a bătut cu sălbăticie un porc, cu o bară de fier

Publicat

Un bărbat din Alba care și-a bătut cu brutalitate porcul cu o bară de fier a fost iertat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia. Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor după ce o asociație de iubitori de animale a postat un video pe Facebook, în care bărbatul apărea cum își lovește porcul cu bara de metal. 

De asemenea, poliția a fost sesizată de către o vecină a bărbatului care a și realizat filmarea. După mai bine de doi ani de la faptă, bărbatul a fost judecat pentru schingiuirea animalelor, iar în data de 23 februarie, judecătorii din Alba Iulia au dat o primă decizie. De asemenea, motivarea judecătorilor a fost făcută public.

în linii mari, judecătorii au considerat că deși animalul a fost lovit în repetate rânduri cu un obiect dur, că fugea dintr-o parte în alta, nu există dovezi că a fost rănit sau că a sângerat și drept urmare o amendă sau o pedeapsă penală ar fi o măsură prea excesivă pentru bărbat.

Ce s-a întâmplat

În data de 26 iunie 2020, o femeie din satul Girbom a sunat la 112 și a raportat că vecinul său lovește un porc cu o bară metalică și că loviturile au fost aplicate animalului timp de câteva minute bune, se arată în motivarea instanței.

Un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului, iar bărbatul a recunoscut că a bătut porcul cu bara de fier, dar că voia să îi pună un belciug, iar pentru că animalul se zbătea s-a gândit să îl potolească cu bătaia.

Trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

Pentru fapta sa, bărbatul a fost trimis în judecată pentru rănirea sau schingiuirea animalelor. Potrivit motivării instanței, bărbatul în vârstă de peste 65 de ani, pensionar a mai avut în trecut condamnări.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Alba, trimis în judecată după ce și-a bătut porcul cu o țeavă de metal. Ce pedeapsă riscă pentru rănirea animalului

”De asemenea, se reţine că în fişa sa de cazier figurează două condamnări pronunţate în urmă cu peste 20 de ani, una privind o tentativă la infracţiunea de omor şi o alta privind o infracţiune de distrugere, fapte care indică o predispoziţie către săvârşirea de infracţiuni care implică violenţa, astfel cum este şi fapta pentru care s-a dispus trimiterea în judecată în prezenta cauză”, se arată în motivarea instanței.

Iertat pentru că nu au existat probe care să ateste dacă animalul a fost rănit

Judecătorul de caz de la Judecătoria Alba Iulia a reținut că ”în sensul că acesta ar fi dorit să pună animalului un belciug în nas, însă acesta din urmă se opunea, motiv pentru care a considerat că aplicarea unor lovituri ar putea să îl potolească, întrucât, astfel cum a arătat la termenul de judecată din data de 08.12.2021, aceasta este o practică obişnuită la sat, instanţa reţine că cele menţionate nu pot înlătura caracterul penal al faptei.

Simpla existenţă unor obiceiuri în mediul rural nu atrage înlăturarea caracterului penal al faptei. Din imaginile video depuse pe suport optic la dosarul cauzei rezultă că inculpatul a lovit peste spate animalul, care fugea dintr-o parte în alta, cu un obiect dur în repetate rânduri, fără a se putea observa dacă aceste lovituri au cauzat răni.

Cu toate acestea, se reţine că inculpatul putea găsi o soluţie care să nu implice violenţă pentru a-şi atinge scopul, respectiv pentru a pune porcului belciugul în nas.

Referitor la pedeapsa care urmează a fi aplicată, se reţine că atât aplicarea pedepsei amenzii, cât şi amânarea aplicării pedepsei închisorii ar constitui o sancţiune excesivă raportat la modalitatea concretă de săvârşire a faptei şi la urmările produse”, se arată în documentul citat.

Mai pe scurt nu s-a putut dovedi dacă animalul a fost rănit de către bărbat, iar pentru fapta sa o amendă sau o măcar închisoare cu amânare ar fi o sancțiune excesivă.

”(..) spre deosebire de alte cazuri, nu s-a încercat suprimarea vieţii animalului, ci prinderea acestuia în vederea montării unui belciug. Cu toate că, astfel cum s-a arătat şi în cuprinsul paragrafelor anterioare, inculpatul ar fi putut găsi o soluţie care să nu implice violenţă, spre exemplu să solicite ajutorul unui vecin, instanţa nu poate să ignore modalitatea concretă de săvârşire a faptei şi nici scopul acţiunilor inculpatului. Totodată, instanţa are în vedere faptul că în alte speţe, în care s-a urmărit sugrumarea unui animal, fără a se produce decesul acestuia, s-a aplicat pedeapsa amenzii orientată spre maxim, astfel încât ar fi disproporţionată aplicarea unei pedepse în această cauză”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare, aceștia au decis să renunțe la aplicare pedepsei și a primit un avertisment.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

sursă video: Facebook Kola Kariola.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax