Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Voluntari din Marea Britanie pe șantierul arheologic din Alba Iulia, de la Altip. Ce fac în cel mai mare sit al Apulum-ului

Publicat

Pe locul fostei tipografii Altip din Alba Iulia se desfășoară de mai bine de un an o amplă cercetare arheologică. Arheologi și muncitori lucrează zilnic și scot la suprafață vestigii din perioadă romană a orașului. 

Pe lângă arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pe șantierul de la Altip au ajuns și șase voluntari din Marea Britanie. 

Este cel mai mare sit arheologic al orașului Apulum, unde au fost găsite vestigii importante până în prezent.

Săpăturile sunt realizate deoarece pe teren se va ridica un hotel, al uneia dintre cele mai mari companii hoteliere din lume, Accor.

O parte dintr-o casă romană scoasă la surpafață de arheologi va fi conservată ”in situ”, adică va fi păstrată și va fi parte din hotel.


Voluntarii sunt veniți la Alba Iulia printr-un proiect Erasmus +. Aceștia sunt fie studenți la arheologie, fie arheologi. Au venit printr-un proiect susținut de Grampus Heritage and Training Ltd și Satul Verde.

Pe un soare arzător, aceștia munceau de zor în șantier. Așa i-am cunoscut pe Katherine Spurgeon, Kieran Stemp (geofizician), Patricia Shaw  (arheolog și specialist flotare), Cameron Black (arheolog și specilizt în fotogrametrie) Lawrence Key (inginerie electrică) și Chloe Haskins.

Lucrează cot la cot cu arheologii din Alba Iulia și cu muncitorii care sapă de mai bine de un an.

Pe lângă treaba de zi cu zi dintr-un sit arheologic, aceștia au avut parte și de momente spectaculoase pe șantier.

CITEȘTE ȘI: VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

Au descoperit monede din perioada romană, diverse vestigii arheologice, și chiar au luat parte la descoperirea unui schelet, într-o zonă a șantierului.

Spre exemplu unul dintre ei, Cameron Black, face fotogrametrie. Adică pozează o zonă, sau un obiect descoperit, din toate unghiurile iar apoi introduce pozele pe calculator, unde realizează o imagine 3D a acestuia.

El a făcut și fotogrametria unuia dintre cele trei schelete descoperiți pe situl arheologic.

De asemenea, alături de ei este și Patricia Shaw care este arheolog și se ocupă de piesele mici care pot fi pierdute în timpul săpăturilor.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Amprentele unor căței descoperite de arheologi pe țiglă din anticul Apulum din Alba Iulia, la săpăturile de la Altip

Pe șantierul de la Altip au fost scoase la suprafață o serie importantă de vestigii arheologice. Spre exemplu au fost descoperite pe două bucăți de material arheologii au găsit urmele unor labe de câine.

Sau  a fost descoperită o bucătărie distrusă de un incendiu puternic. Au fost găsite resturi carbonizate ale unor mese și lăzi pentru depozitare, obiecte de uz casnic, veselă și un cuțit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax