Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO | VOT PREZIDENŢIALE 2014 în Diaspora: Românii din Paris au scandat mesaje împotriva lui Ponta. Cozi imense la secţiile din străinătate

Publicat

YouTube video

vot paris 16 nov prezidentiale 1 Turul doi al alegerilor prezidențiale a mobilizat mii de români din străinătate, care vor să își exercite dreptul la vot. În Paris au fost deschise două secții de votare, iar cetăţenii care au stat câteva ore la coadă au scandat mesaje antiguvernamentale. „Vrem să votăm”, „Jos Ponta!” sau „Jos comuniștii” sunt doar câteva dintre mesajele pe care românii le-au strigat. Alba24 vă prezintă imagini video în care se văd cozile ce se întind pe sute de metri şi se aud huiduielile celor care aşteaptau să voteze, duminică, în jurul orei 13.30.

Imaginile video sunt realizate de un tânăr din Alba Iulia, care trăieşte de 10 ani la Paris. Povesteşte că duminică, la patru ore de la deschiderea urnelor, sute de persoane stăteau la coadă să intre în cabinele de vot. „Asta e la Paris. Cam aşa se votează, da, domnule Ponta?”, a spus tânărul. (Vedeţi mai jos mai multe imagini video de la Paris).

La cele două secţii de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadă să voteze a fost estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor. Atmosfera era destul de tensionată, oamenii strigând „Vrem să votăm!”, „Jos Ponta!”, „Jos comuniştii!”.

Mai multe persoane sunt nemulţumite de faptul că nu s-au organizat secţii în plus faţă de turul I şi au solicitat prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, dar şi prelungirea procesului de votare. În zonă au venit şi jandarmii francezi.

Un observator de la secţia de votare organizată la ambasada României la Paris a declarat pentru Gândul că votează aproximativ trei persoane pe minut, ceea ce înseamnă că vor vota doar cu 600 de persoane mai mult decât au votat în primul tur, când şi-au putut exprimat votul 4.378 de români, la cele două secţii din capitala franceză.

“Mii de persoane nu vor putea vota”, a spus observatorul.

YouTube video

vot paris 16 nov prezidentiale 2 La ambasadă a ajuns ulterior ministrul de Externe Theodor Meleşcanu, moment în care toţi cei aflaţi în curtea instituţiei au început să strige “Jos Ponta!”.

Cei care s-au prezentat în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră. Însă după ora 7.00, numărul persoanelor de la coadă a crescut semnificativ, astfel că un grup de români veniţi la ora 7.30 nu reuşiseră să voteze până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

Cozi nesfârşite de români care aşteaptă să voteze au fost anunţate şi la Bruxelles, Roma, Veneţia, Bologna, Dublin (Irlanda), Oslo (Norvegia), Londra (peste 12.000 de români). La Munchen, românii au protestat, iar la Torino alegătorii au fost „asistaţi” de jandarmi.

Purtătorul de cuvânt al BES, Andra Monica Asănică, a declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost primite de la mai multe asociaţii cereri pentru prelungirea perioadei de votare, dar judecătoarea a explicat că nu se poate, întrucât legea este clară şi nu lasă loc de excepţii.

La Bruxelles la Ambasada României, unde a fost amenajată o secție de votare pentru românii din diaspora, la ora 13.00 se aflau peste 2000 de oameni la coadă. Alexandra, o studentă din Alba Iulia care se află în capitala Belgiei ne-a transmis imagini de la coada care s-a făcut în zona ambasadei.

YouTube video

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie. Cei mai mulţi au votat în Italia – 29.262, în Spania – 24.077, Republica Moldova – 15.328, Marea Britanie – 5.893, Franţa – 5.685 şi Germania – 5.635.

În Belgia au votat 4.213 persoane, în Austria – 3.106 şi în Cipru 1.724.

De asemenea, 1.324 de români au votat în Grecia, 1.522 în Danemarca şi 1.542 în Olanda.

Zeci de mii de români stau încă la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare.

Citeşte şi FOTO | VOT pentru PREŞEDINTE 2014, turul doi, în DIASPORA: Mii de români stau la coadă pentru a vota în marile capitale din Europa

La Munchen, la ora 14.30, peste 4.000 de oameni protestau la Consulatul României, fiind “teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului”, potrivit lui Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania. El a spus că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

„Demisia, demisia Ponta!”, „Noi de aici nu plecăm până nu votăm!”, strigau oamenii la coadă.

La Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de oameni erau la coadă, în jurul orei 13.00, pentru a-şi exercita dreptul de vot, au sosit jandarmi italieni pentru a asigura ordinea.

Zeci de români aşteaptau şi la Oslo să voteze, iar cei prezenti acolo spuneau că coada era mult mai lungă decât în primul tur de scrutin. Oamenii spun că pentru a ajunge la urne trebuie să aştepte în jur de două ore, iar numărul celor care vin la ambasada României din Oslo este în continuă creştere.

Zeci de români aşteaptau la coadă să voteze în capitala Danemarcei, Copenhaga, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică.

UPDATE: Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întors în ţară, duminică şi a votat, la ora 17.00, Liceul “Nicolae Tonitza” din Bucureşti. A declarat că nu se aştepta la creşterea atât de mare a numărului celor din Diaspora care vor să voteze şi că îşi asumă răspunderea pentru că numărul celor care deja au votat s-a triplat faţă de 2 noiembrie.

Despre faptul că se află mii de români la rând, pentru a vota, în Daspora, Teodor Meleşcanu a răspuns: „Da, dacă au venit de zece ori mai mulţi. Sunt încă oameni în străinătate, la cozi, în toate locurile, deşi s-a votat de patru-cinci ori mai mult decât în turul întâi, cu toate acestea sunt încă oameni. Se fac toate eferoturile pentru ca toată lumea să poată vota”.

El a ţinut să precizeze că această situaţie nu este în toate oraşele din Europa, ci în câteva loruri, respectiv la Munchen, în Italia la Torino şi la Roma, la Londra, la Paris. „Acestea sunt locurile”, a adăugat el.

Meleşcanu a citit de pe o foaie unde au votat cei mai mulţi români în diaspora: „În Spania, până la ora 13.00, votaseră 25.000 de oameni, în Italia – 35.000 de oameni, în Republica Moldova – 15.000 de oameni, în Marea Britanie – 5.893, în Franţa – 5.665 de persoane, în Germania – 5.625 de persoane, în Austria – 3.106 persoane iar în Belgia – 4.213 persoane”.

„Creşterile au fost între trei şi jumătate la cinci ori mai mulţi în turul doi”, a precizat el, citat de Mediafax.

 

YouTube video

 

YouTube video

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax