Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Zara Negură, o elevă din Alba a trăit timp de un an visul american. A studiat la un liceu din SUA, prin programul FLEX

Publicat

Zara Negură este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. Timp de un an Zara a trăit visul american, varianta pentru elevi. 

A fost bursieră a programului FLEX, un program care le permite elevilor de liceu să meargă timp de un an în SUA și să învețe la o școală de stat alături de elevi americani. În SUA a studiat la colegiul din Richmond, Maine, într-o clasă de elevi americani. 

Eleva din Alba a fost prezentă în studioul alba24.ro unde a vorbit cu reporterii ziarului despre experiența sa peste Ocean, dar mai ales ce diferențe a văzut între sistemul de educație din România și cel din SUA.

Cu Zara reporterii ziarului au vorbit și în 2023, chiar înainte să plece în SUA. Într-un an departe de casă, într-o cultură pe care nu o cunoștea decât din cărți, filme și de pe internet, Zara s-a maturizat rapid.

A fost găzduită în casa unei familii din SUA

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU: Zara Negură, eleva din Sebeș care la 17 ani va trăi visul american. Va studia la un colegiu din SUA timp de un an

A trăit pentru un an într-o cultură total diferită, într-o familie de americani. Pentru ca asta facilitează programul FLEX. Cei care merg în program sunt cazați la o familie din orașul respectiv. Acolo, timp de un an sunt angrenați în viața de zi cu a unui elev american.

Cel mai mare șoc cultural: școala

Școala a fost cel mai mare șoc cultural pentru Zara. Mai exact sistemul de învățământ care este bazat pe elev și nu invers. Un sistem care îl lasă pe elev să își aleagă materiile pe care vrea să le studieze.

Însă mai mult de atât a descoperit că profesorii sunt foarte implicați în activitățile extra. Spre exemplu profesoara Zarei de fizică era și antrenorul echipei de ”cross country”.

În SUA a descoperit că se pune foarte tare accentul pe sport și activități făcute de elevi în timpul liber.

Impresionați de bagajul de informații pe care îl are un elev din România

Povestea unei exeperiente de acest gen are două parți. Una în care Zara a descoperit sistemul de învățământ american, dar și profesorii din SUA care au văzut câte informații are un elev din România.

Atât pe partea cu cultură generală, dar și bagajul de informații pe care un elev de clasa a XI-a îl are.

Sistemul mult mai digitalizat și foarte multe dezbateri pe subiecte

O mare diferență simțită de eleva din Alba a fost modul în care este predată materia. În loc de dictări interminabile elevii din SUA primesc materia în mod aplicat.

Profesorii se folosesc de tehnologie, de zona digitală pentru predat și mai ales de ideea că elevul trebuie să plece din clasă cu informația deja dobândită.

Mai mult de atât învață prin diferite jocuri interactive. Un alt aspect important este dezbaterea pe subiecte, unde elevul este încurajat să discute pe baza unui subiect și să emită păreri.

Asta în constrast cu sistemul românesc care îl obligă pe elev să tocească zeci de pagini de compuneri sau informații, iar apoi să le redea ca un papagal fără să fi dobândit vreo informație necesară.

Dacă ar avea putere ce ar schimba în sistemul educațional din România?

La întrebarea de mai sus Zara a răspuns simplu: Materia și modul în care un elev primește materia. Mai pe scurt ca elevul să își poată alege materiile pe care vrea să le studieze, nu doar profilul la care a a aplicat.

În SUA studia doar opt materii pe care ea și le-a ales. În acest fel sistemul din SUA îi face pe elevi să se focuseze pe anumite teme bazate pe competențele lor.

Mai pe scurt dacă un elev are înclinații pe real acesta își alege materii din spectrul respectiv, dacă se descurcă mai bine pe partea de uman, la fel își poate alege materiile pe care se le studieze din zona umană.

Programul FLEX

Programul Future Leaders Exchange (FLEX) este un program sponsorizat de guvernul SUA pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia. Programul oferă finanțare prin burse elevilor pentru a călători în Statele Unite și a urma un liceu din SUA un an academic complet, trăind într-o familie gazdă din SUA.

Zara este alumni și ambasador al programului în Sebeș. Elevii interesați care doresc să afle mai multe detalii despre program și cum pot aplica o pot contacta pe Zara Negură pe rețelele sociale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate