Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Pelerinaj de Izvorul Tămăduirii, într-un loc plin de legendă din judeţul Alba

Publicat

Vineri, creştinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, Biserica Ortodoxă organizează în judeţul Alba un pelerinaj spre satul Glod, comuna Almaṣu Mare, unde existǎ un loc minunat, plin de legendǎ.

Aici, ȋn Cheile Glodului, dupǎ ce valea pǎrǎseṣte vatra satului ṣi ȋṣi face loc printre stâncile calcaroase, lǎsând ȋn urmǎ ȋn dreapta ṣi-n stânga câteva peṣteri minunate, care fiecare ȋṣi are istoria ei, ajunge, trecând prin strâmturǎ, la un loc unde de sub o stâncǎ izvorǎṣte cu putere o apǎ pe care sǎtenii nu o beau fǎrǎ rugǎciune, pentru cǎ aceastǎ apǎ este din Izvorul Tǎmǎduirilor, scrie reintregirea.ro

Aṣa au învățat ei din bǎtrâni, care la rândul lor au fost ȋnvǎṭaṭi de mǎicuṭele acelea bǎtrâne, care locuiau la schitul de deasupra izvorului. Nu exista om bolnav ȋn sat care sǎ nu ȋṣi punǎ nǎdejde de vindecare ȋn puterea dumnezeiascǎ ce izvorăște din el. Fiecare familie ṭinea, lângǎ sticla cu aghiasmǎ mare, una cu apǎ de la izvor pe care vineri, ȋn sǎptǎmâna de dupǎ Paṣti, preoṭii din toate satele din jur o sfinṭeau ṣi o ȋmpǎrṭeau credincioṣilor.

Era bucurie mare ȋn vinerea Izvorului Tǎmǎduirii. Dupǎ slujba de la izvor, oamenii urcau la micuṭul schit de lemn unde, ȋn poiana plinǎ de pomi fructiferi, se sǎvârsea Sfântul Maslu pentru toti cei bolnavi de acasǎ care aṣteptau sǎ primeascǎ apa tǎmǎduitoare, iar dupǎ slujbă se puneau pe iarbǎ ṣi, scoṭând fiecare merindea cu care a venit, luau parte la agapa frǎṭeascǎ, aṣa cum fǎceau ṣi creṣtinii de demult.Dupǎ agapǎ, fiecare se ȋntorcea acasǎ plin de nǎdejde ṣi bucurie.

Odatǎ cu venirea comuniṣtilor acest pelerinaj a fost strict interzis. Totuṣi, oamenii au continuat sǎ meargǎ, deṣi nu se mai fǎcea slujbǎ iar ȋn poiana vechiului schit nu mai avea cine sǎ-i ȋntâmpine.

La izvorul aproape uitat, unde mai mergeau doar creṣtinii foarte evlavioṣi, au ȋnceput din nou sǎ curgǎ mulṭimile . De aceastǎ datǎ ȋnsǎ cei care nu lipsesc niciodatǎ sunt tinerii. Se ȋntâlnesc la rugǎciune iarǎṣi oamenii din comuna Almaṣu Mare cu cei din satele de pe valea Geoagiului ȋnsoṭiṭi de preoṭii lor, aṣa cum era ȋn vechime. Mulṭi istorisesc cu evlavie ce multe binefaceri au primit de la Dumnezeu folosind apa izvorului. Unele mǎrturii sunt cutremurǎtoare. În anul 2011, acolo unde a fost vechiul schit, s-a ridicat un altar de varǎ unde se sǎvârṣeṣte Taina Sfântului Maslu

Programul din ziua de Izvorul Tǎmǎduirii (vineri 13 aprilie 2018):

Ora 7.00 Sfânta Liturghie ȋn biserica din Glod

Ora 9.00 plecarea din faṭa casei parohiale Glod

Ora 11.30 slujba de sfinṭire a apei la Izvorul Tǎmǎduirilor din Cheile Glodului

Ora 12.30 Slujba Sfântului Maslu ȋn altarul de varǎ de pe locul vechiului Schit

Urmeazǎ agapa ṣi activitǎṭi tinereṣti

La sfârṣit se va pleca spre Glod peste vârful Picui, de unde avem o priveliṣte frumoasǎ asupra Cheilor Cibului ṣi Manǎstirii Buna Vestire.

sursa: reintregirea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax