Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere de 2000 de lei pentru mame din medii defavorizate. Ministerul a făcut plățile. Cum pot fi folosiți banii

Publicat

impozite bani taxe

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că a efectuat luni plățile aferente trusourilor pentru nou-născuți, în cazul a aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă-copil din toată țara.

Sumele vor fi virate pe cardurile beneficiarilor, zilele viitoare. Ajutorul este finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și are un buget total de 12 milioane euro.

În perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro.

Tichete de 2000 de lei. Beneficiari și condiții

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți este de 2.000 de lei și se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii:

 • Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziție scrisă a primarului;
 • Mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
 • Mame aflate în situații de risc;
 • Victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate;
 • Mame care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
 • Mame minore.

Lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistență socială și trimise instituției prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui județ.

Cum pot fi folosite voucherele

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți se emit de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor și pot fi utilizate numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți, în rețeaua unităților afiliate programului, în termen de șase luni de la data emiterii acestuia.

Pot fi achiziționate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum:

 • Îmbrăcăminte
 • Lenjerie
 • sac de dormit
 • scutece
 • produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent)
 • comprese sterile
 • termometru
 • lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câștigat procedura de achiziție publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Conform listelor transmise de autoritățile locale, județele cu cei mai mulți beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava și Iași.

Sprijinul de 2.000 de lei, acordat până în 2027

În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuți vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Alte forme de sprijin destinate mamelor și copiilor din medii defavorizate, în perioada 2021 – 2027 sunt:

 • Servicii de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate, cu o finanțare totală de 160 milioane de euro incluzând aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative;
 • Măsuri pentru sprijinirea ocupării în rândul mamelor, printre care amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum și pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile, consiliere vocațională, acompaniere în vederea inserției socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro;
 • Măsuri cu o alocare totală de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale;
 • Sprijin pentru mamele din comunitățile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.

sursă: comunicat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax