Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi. Cine va beneficia de tichetele sociale și când se pot depune cererile

Publicat

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi care provin din familii cu venituri mici, pentru achiziționarea de rechizite și haine. De tichete sociale vor beneficia peste 400.000 de copii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Pentru a putea beneficia de ajutor, părinții copiilor vor trebui să completeze o cerere. Aceasta din urmă va trebui depusă la școli, în acest an școlar, până pe 26 octombrie.

„Acordăm, astăzi (n.r. – joi, 12 octombrie) prin Ordonanță de Urgență tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniță și la școală, la cursuri primare și gimnaziale”, a anunțat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, sunt peste 400.000 de copii care vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea de rechizite și haine. Tichetele vor fi primite anual, timp de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024. Finanțarea, care va fi de 120 milioane euro, va fi asigurată integral din fonduri europene.

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional se pot achiziționa rechizite – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Mecanismul de aplicare este următorul:

  1. Unitățile de învățământ informează părinții cu privire la condițiile de eligibilitate
  2. Părinții completează o cerere prin care solicită sprijinul educațional și precizează  componența familiei. Cererea se depune la instituțiile de învățământ.
  3. După verificările legate de eligibilitate, Inspectoratele școlare (Ministerul Educației) distribuie tichetele sociale pe suport electronic  către unitățile de învățământ, iar acestea, către părinți.

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cine va beneficia de tichetele

Potrivit proiectului, vor beneficia de tichete de 500 de lei pentru rechizite și haine:

a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat

Aceștia trebui să îndeplinescă condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015.

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar

Aceștia trebuie să întrunescă criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002. De asemenea, aceștia trebuie să fie în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial

Aceștia trebuie să întrunească criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare. De asemenea, trebuie să fie în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Sprijinul principal acordat este în valoare de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cum se vor acorda tichetele

Unitățile de învățământ vor informa reprezentanții legali sau tutorii cu privire la condițiile de eligibilitate. De asemenea, vor solicita părinților completarea unei cereri din care să reiasă componența familiei.

Părinții ai căror copiii se încadrează în condițiile de eligibilitate vor depune la unitățile de învățământ o cerere. Pentru anul școlar 2023-2024, aceasta va trebui depusă în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor. Mai exact, până pe 26 octombrie.

Pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027, cererea va fi depusă în maxim 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor.

Datele și informațiile din cerere vor fi introduse de unitățile de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

După prelucrarea, validarea și procesarea datelor, lista destinatarilor finali va fi transmisă de către STS la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aceasta va putea fi accesată de către beneficiari, prin intermediul aplicației informatice.

Vouchere de 500 de lei pentru preșcolari și elevi: cum se vor distribui tichetele

Inspectoratele școlare județene vor distribui tichetele sociale pe suport electronic către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali.

Mai apoi, unitățile de învățământ vor transmite părinților tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional. Împreună cu acesta vor fi transmise și informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este de 500 de lei.

Acesta se acordă într-o singură tranşă anual şi va putea fi utilizat în anul şcolar în care se acordă.

Tichetele sociale pe suport electronic nu vor permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României. De asemenea, acestea vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.

Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută, respectiv cu valoarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional acordate destinatarilor finali, stabilită potrivit prevederilor OUG.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile afiliate care încheie cu unitatea emitentă selectată de către beneficiar contracte de prestări servicii/protocoale/convenții/acorduri sau orice alt document care reglementează drepturile și obligațiile părților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ovidiu dulap

    vineri, 13.10.2023 at 00:46

    nu au băgat nimic sunt niste hoti 12 milioane de euro le rămân lor nu au dat nimic la copii

  2. Mogoș Nicoleta

    vineri, 13.10.2023 at 09:00

    Este valabil și pentru cei din liceu

  3. Camelia

    vineri, 13.10.2023 at 18:46

    La ce suma sa ne incadram pe membru pt copiii de la grădiniță? La școală spune clar 1500 lei pe membru de familie?
    Euam primit cei 500 de lei în ultimii 2 ani, copilul fiind la școala. Pt al doilea copil care este la grădiniță nu am făcut anul trecut ne a spus să e încadrăm la 298 lei pe membru. Acum nu știu nimic nimeni nu nespune nimic ca nu știe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax