Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în decembrie 2022, în România. Prognoză: cum vor fi temperaturile și ce șanse de zăpadă avem, de Crăciun și Anul Nou

vremea meteo iarna zapada

Publicat

Predicții de ninsoare pentru iarna 2022-2023: Meteorologii au date noi de prognoză care arată modelele de ninsoare pentru următorul sezon de iarnă, influențate de curentul La Nina.

Previziunile de ninsori din iarna 2022/2023 arată un semnal meteo global de la La Nina, care acum începe să se răcească și mai mult, pregătindu-se pentru iarnă, potrivit severe-weather.eu.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a transmis că iarna 2022-2023 va fi blândă, însă este probabil să ne confruntăm și cu temperaturi scăzute.

În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă. Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a afirmat directorul ANM

Principalul factor meteorologic global de influență este La Nina.

Cele mai recente date de analiză și sistemele globale de prognoză meteo pe termen lung, dar și analiza datelor istorice, dau previziunile privind ninsorile pentru iarna viitoare și modul în care acestea sunt modificate de aceste influențe la scară largă.

După cum s-a prognozat, condițiile induse de La Nina vor dura toamna și iarna. O slăbire a forței La Nina este de așteptat pentru începutul anului viitor, cu o trecere la o fază neutră.

Iarna 2022-2023 în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius.

Iarna va fi ușor mai blândă decât anii anteriori, cu zăpadă puțină și care ține puțin, câteva zile.

Meteorologii europeni exclud aproape complet zăpada în Europa Centrală, de Crăciun și anul nou, cu excepția zonelor muntoase.

În România, minimele lunii decembrie vor ajunge la minus 15 grade noaptea în toată țara.

Temperaturi mai joase decât această valoare vor fi la cotele înalte ale munților și în anumite zone din țară, cum ar fi Întorsura Buzăului, Miercurea Ciuc sau Lunca Ilvei, unde este posibil să avem minus 23 – minus 25 de grade Celsius, în a doua jumătate a lui decembrie.

Iarna 2022-2023: La Nina faza rece, El Nino faza caldă

Meteorologii consideră La Nina drept principalul motor meteorologic global în următoarele sezoane.

Analizând sistemele globale de prognoză meteo pe termen lung și din analiza datelor istorice, meteorologii au emis primele previziuni de ninsoare pentru iarna viitoare.

ENSO este prescurtarea pentru „El Niño Southern Oscillation”. Această regiune a Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă între fazele calde și reci. De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino. Ne aflăm în prezent într-o fază La Nina, în cel de-al treilea an consecutiv, o întâmplare rară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate