Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Directorul ANM anunță cum va fi vremea în iarna 2022-2023: nu exclud posibilitatea să avem intervale cu temperaturi de -15 grade

Publicat

Vremea / Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Directorul ANM a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius. 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut joi, 6 octombrie, o prognoză meteo pentru iarna 2022-2023.

Potrivit acesteia, luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est.

Au urmat apoi zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

Săptămâna viitoare, în perioada 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Directorul ANM susține că aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

Cum va fi iarna 2022-2023

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.

Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

Crăciun fără zăpadă

Prognoze meteorologice care anunță o iarnă blândă în România au fost emise de către două mari institute europene, respectiv Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, spune George Gârbacea, cercetător științific.

În prima parte a iernii, șansele să ningă în România sunt extrem de slabe, spune Centrul European de Prognoze. Ninsorile sunt așteptate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.

Țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii

În prognoza Serviciului Meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii. Dacă această lipsă de precipitații va fi însoțită de ger, ar putea crea probleme în agricultură.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax