Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România, 28 iunie- 4 iulie. Se răcește cuptorul. Prognoza meteo pentru primele zile din luna iulie

Publicat

Deși încheiem iunie cu un nou puseu de aer tropical dinspre nordul Africii, lucrurile se schimbă radical din chiar prima zi a lui iulie, iar avansul dinspre NE extrem al unei mase de aer mult mai rece va face ca temperaturile de la începutul lui cuptor să fie unele mai degrabă de început timid de vară.

Astfel, ne așteaptă o săptămână cu alternanțe atât la nivelul centrilor barici (de la presiune ridicată, anticiclonică la presiune mai scăzută, depresionară) dar și la nivelul maselor de aer, informează prognozemeteo.ro

Vezi și Vremea în luna iulie 2021

În acest context, având și un nucleu rece în altitudine, nu vom scăpa nici pe parcursul săptămânii următoare de ploi, furtuni, cu tot alaiul de fenomene (grindină, vijelie, descărcări electrice).

Prognoza meteo: Vremea în România, Luni, 28 iunie:

– Începem ultimele zile din iunie cu minime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 17 – 19, 20 de grade, valori ușor mai ridicate, spre 21 – 22 de grade fiind posibile prin nordul Dobrogei.

Prin zonele montane, dar și prin Transilvania (est și nord) minimele se opresc la valori de 14  – 15 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Maximele zilei ajung la 31 – 33 de grade doar prin Oltenia, Banat, Crișana, iar în restul țării ne așteaptă o zi plăcută de iunie, cu 27 – 29 de grade. Prin zonele montane vorbim de maxime spre 20 – 22 de grade, cu 17 – 18 grade pe creste.

Condiții de ploi și furtuni avem prin zonele montane, prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, dar, pe arii restrânse, și prin Moldova. Prin zona Meridionalilor sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Prognoza meteo: Vremea în România, Marți, 29 iunie:

– Noaptea aduce temperaturi de la 15 – 17 grade prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș (cu 8 – 10 grade pe creste) până la 19 – 21 de grade în restul țării.

Revine canicula prin Banat, sudul Crișanei, mare parte din Oltenia (34 – 36 de grade), prin Moldova, Dobrogea, zonele deluroase se ating maxime de 27 – 28 de grade, iar în restul zonelor (Muntenia, Transilvania, nordul Crișanei, Maramureș) mercurul din termometre urcă până la 30 – 31 de grade.

Ploile și furtunile preferă de data aceasta zonele montane, Maramureș, Moldova și Dobrogea. Cantități mai importante se pot strânge în nordul Dobrogei (10 – 15 l/mp).

Prognoza meteo: Vremea în România, Miercuri, 30 iunie:

– Dacă prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele deluroase al Munteniei și sudul Dobrogei avem parte de minime de 19 – 20 de grade, prin sudul Moldovei, al Munteniei, prin Oltenia și NV Maramureșului urcăm spre 21 – 23 de grade.

O noapte cu adevărat fierbinte vor avea locuitorii din Banat și Crișana, cu ale lor 25 – 26 de grade.

Canicula se accentuează prin Banat, Crișana, Oltenia, vorbim azi de maxime de la 36 spre 38 de grade.

Prin Transilvania, Dobrogea, zonele Subcarpatice avem maxime de 28 – 30 de grade, în timp ce în Moldova, Muntenia, Maramureș se ating 31 – 33 de grade.

Zonele montane se bucură de o zi cu temperaturi de la 22 spre 24, 25 de grade, cu 20 – 21 de grade pe creste.

Condițiile de ploi și furtuni sunt azi prezente în bună parte din țară, cu excepția Munteniei, Dobrogei și vestului extrem al Banatului.

Prognoza meteo: Vremea în România, Joi, 01 iulie:

Prima noapte de lună a lui Cuptor vine cu minime de la 20 spre 22 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat, Crișana, Oltenia se pot atinge chiar 23 – 25 de grade.

Și zonele montane au parte de o noapte caldă, cu 17 – 18 grade, iar pe creste 11 – 13 grade.

Temperaturi apropiate de pragul de caniculă mai atingem doar prin sudul extrem al Olteniei și, posibil, al Munteniei, pentru ca în restul țării se avem maxime de la 29 spre 31 – 32 de grade.

Prin zonele montane, dar și prin nordul Olteniei avem temperaturi de 23 – 25 de grade, iar pe creste de la 16 spre 18 grade.

Începem iulie cu ploi în aproape toată țara, iar prin Muntenia, Meridionali, Orientali și sudul Moldovei se pot acumula și cantități mai importante, spre 10 – 20 de l/mp.

Prognoza meteo: Vremea în România, Vineri, 02 iulie:

– Nu avem parte de variații majore de temperatură peste noapte, 18 – 20 de grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Oltenia sunt posibile valori și de 22 – 23 de grade.

Prin zonele montane avem minime de la 14 spre 16 grade, cu 9 – 11 grade pe creste.

În ceea ce privește maximele zilei, nici vorbă de ”Cuptor”. Prin Moldova, Transilvania, Maramureș abia ajunge la 24  – 26 de grade, prin Muntenia, Banat, Crișana 27 – 29 de grade, și doar prin vestul Munteniei și Oltenia sunt posibile 31 – 32 de grade.

La munte nu mai mult de 22 – 23 de grade și pe creste 10 – 12 grade.

O nouă zi cu ploi multe, mai ales prin Maramureș, Moldova, Muntenia, Dobrogea, zonele montane, regiuni unde se pot acumula și 15 – 20 de l/mp. Vestul Munteniei, Oltenia și Banatul vor fi ferite de precipitații.

Prognoza meteo: Vremea în România, Sâmbătă, 03 iulie:

– Și prima zi de weekend din iulie vine cu temperaturi foarte plăcute, la nivelul întregii țări, 24 – 26 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Dobrogea, nordul Moldovei, 27 – 29 de grade prin sudul Moldovei, Muntenia, iar prin Oltenia sunt posibile valori și de 30,  31 de grade.

Nu scăpăm de ploi, cele mai importante cantități urmând să fie posibile prin Maramureș, Muntenia și Dobrogea (10 – 15 l/mp).

Prognoza meteo: Vremea în România, Duminică, 04 iulie:

Aceeași situație o avem și pe parcursul zilei de duminică, cu maxime de 25 – 27 de grade în cea mai mare parte a țării, doar Oltenia încăpățânându-se să atingă și valori de 30 – 31 de grade.

În zonele montane avem parte de doar 17 – 18 grade, cu 14 – 15 grade pe creste.

Ploile și-ar putea face apariția prin zonele montane (10 – 15 l/mp), dar și prin Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Ne așteaptă o săptămână cu precipitații deficitare prin Banat, Oltenia (sub 1 l/mp) dar ceva mai consistente prin nordul Munteniei, zonele montane, centrul și sudul Moldovei, estul Dobrogei (10 – 20 de l/mp, izolat, prin zonele montane, chiar 30 de l/mp).

În restul țării nu se așteaptă mai mult de 5 – 7 l/mp.

*Analiză pentru săptămâna 28 iunie – 4 iulie, oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de ceață și ghețuș în ALBA și alte județe din țară. Vizibilitate scăzută, sub 200 de metri

Publicat

ceata noaptea

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de ceață și condiții de formare a poleiului, sâmbătă seara. 

Atenționarea pentru județul Alba este până la ora 23.00.

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 metri, izolat sub 50 metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Atenționări similare sunt valabile în Covasna, Brașov, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va mai depăşi venitul din activitate. Vizați, magistrații și alți beneficiari de pensii speciale

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul din activitate. Aceasta este una dintre modificările din reforma sistemului de pensii.

Sunt vizate și pensiile speciale, pentru care Executivul trebuie să găsească o soluția, până la finalul anului.

„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”; a spus Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Potrivit sursei citate, reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR și trebuie adoptată anul acesta, dar nu toate pensiile vor fi vizate de modificări. Ar fi vorba despre schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Vezi și Ce ajutoare primesc pensionarii în 2023 și ce se întâmplă cu pensiile. Alocațiile copiilor se indexează cu rata inflației

Până acum, ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

Aproape 10.000 de pensii speciale

Potrivit situației din luna noiembrie, au fost plătite aproape 10.000 de pensii către beneficiari ai legilor speciale. În ceea ce privește sumele achitate, majoritatea primesc pensii între 11.000 de lei și 21.000 de lei, în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

În România sunt peste 4,7 milioane de pensionari, iar aproape  70% primesc pensii de până la 2.000 de lei.

Citește și Un angajat cu venit brut de 3100 de lei va lua în mână mai puțin decât unul cu 3000. Paradoxul creșterii salariului minim

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT pe o stradă din Alba Iulia. O femeie a fost lovită de o autoutilitară

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut sâmbătă seara la Alba Iulia, pe strada Gheorghe Pop de Băsești.

Din primele date, o femeie a fost acroșată de o autoutilitară.

Poliția face cercetări la fața locului.

Femeia nu s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni, în momentul producerii accidentului.

Revenim cu amănunte.

sursă imagini: cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele care călătoresc cu avionul în UE vor putea vorbi la telefon și în timpul zborului. Noutățile de la Comisia Europeană

Publicat

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol, a anunțat recent Comisia Europeană.

Asta ar putea însemna că pasagerii companiilor aeriene cu zboruri în UE vor putea să-și folosească telefoanele, pe timpul zborurilor, și pentru apeluri sau aplicații de muzică/video/streaming, potrivit BBC.

Într-un comunicat recent al Comisiei Europene, se arată că, în urma actualizării care vizează spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor. Astfel, CE a desemnat anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul avioanelor, permiţându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice şi de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale, pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol, arată CE, potrivit Mediafax.

De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvenţă de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme şi autobuze.

Decizia deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor şi, eventual, pentru aplicaţii în metavers. În conformitate cu decizia, statele membre vor pune la dispoziţie benzile de frecvenţă de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax