Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 6-12 decembrie: Iarna pregătește artileria grea. Unde vor fi ninsori și viscol. Prognoza meteo pe zile

zapada viscol munte ninsoare avertizare meteo de vreme rea

Publicat

Iarna pare că își trimite artileria grea în această săptămână, mai ales peste zona Moldovei, unde sunt anunțate ninsori și viscol. În restul țării, vor fi ploi, dar și ninsori – zonele montane, Transilvania, Maramureș.

Potrivit prognozemeteo.ro, săptămâna aceasta aduce în zona țării noastre o dinamică sinoptică extrem de interesantă, cu persistența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor depresiuni mediteraneene.

Va fi o variație de la fronturi calde, la reci. Cel care pare a câștiga această bătălie, cel puțin în această săptămână, este aerul cald.

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – temperaturi

Principala caracteristică a regimului termic al săptămânii care urmează este: alternanța. Alternanță care înseamnă și diferențe importante de temperatură de la o regiune la alta.

Ziua de luni aduce maxime de 12 – 14, chiar 15 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea. În restul țării se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem pe crestele montane și în nordul Moldovei (2 – 3 grade).

Marți avem parte de o răcire în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zone unde abia mai urcăm spre 3 – 4 grade. În zonele montane vor predomina temperaturile negative (-1 spre –3 grade, cu valori de –5, –6 grade prin Orientali). În Oltenia și Muntenia avem parte de maxime spre 8 – 10 grade, în timp ce Dobrogea va rămâne regiunea cea mai caldă, cu 12 – 14 grade.

Vezi și VREMEA în România 13-19 decembrie: ninsorile câștigă teren, temperaturi în scădere. Prognoza meteo pe zile

Miercuri, prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, izolat și prin nordul Dobrogei avem parte de maxime negative, –0 spre –2 grade. În nordul Moldovei, prin zonele montane, chiar valori spre –4, –5 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Dobrogea se vor atinge 2 – 4, 5 grade.

De joi temperaturile încep să crească, astfel că în cea mai mare parte a țării vorbim de valori în jurul a 5 – 7, 8 grade. Excepție va fi zona Moldovei, dar și regiunile montane, unde rămânem cu valori de temperatură  ușor negative, spre –1, –2 grade.

Situația din weekend

Weekendul începe cu temperaturi de primăvară prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 14 – 15 grade. În Oltenia, bună parte din Transilvania, Moldova, Maramureș, Crișana ne oprim la 7 – 9 grade. Banatul și sudul Crișanei au parte de maxime normale pentru data din calendar, de 3 – 4 grade.

Și ziua de sâmbătă păstrează aceleași valori termice și aceeași distribuție pe regiuni, pentru ca ziua de duminică să vină cu un nou val de aer rece., Maximele din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane nu vor mai trece de 2 – 3 grade. Oltenia și Muntenia se vor bucura de 8 – 9 grade, iar în Dobrogea va fi din nou cel mai cald, cu 11 – 12 grade.

Temperaturi minime

În ceea ce privește regimul termic al nopților, dimineața zilei de joi este de interes pentru nordul Moldovei și al Orientalilor, unde vom putea vorbi de primul episod de ger din această iarnă, cu minime și spre –10, –12 grade. În restul săptămânii, mai ales prin sudul și sud-estul țării, vom avea chiar temperaturi minime ce ar fi ridicate și ca valori maxime, de 8 – 10, 11 grade.

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații prin bună parte din țară, lapoviță și ninsori în zonele montane, respectiv ploi în restul zonelor. Cantități mai importante se pot acumula în Oltenia (10 – 15 l/mp).

Ziua de marți este una cu adevărat bogată în precipitații. Ninsorile (chiar moderate și abundente cantitativ) își fac apariția prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane, în timp ce ploile predomină în rest. Vorbim de cantități care pot ajunge, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, estul Banatului, zonele montane, nordul Moldovei și la 20 – 25 de l/mp, izolat 30.

Miercuri ninsorile vor continua prin Transilvania, zonele montane, se extind la nivelul întregii regiuni a Moldovei. Ploile sunt prezente prin Muntenia, Dobrogea. În Moldova se pot acumula 15 – 20, 25 de l/mp, la fel ca și prin Muntenia.

Ziua de joi aduce ceva ploi doar prin Banat și Crișana (7 – 10 l/mp), pentru ca vineri precipitațiile să cuprindă din nou aproape toată țara (vor predomina ploile, iar prin zonele montane, dar și prin Crișana, la finalul zilei, sunt posibile lapovițe și ninsori). Cantitățile de precipitații pot ajunge la 5 – 10 l/mp.

Precipitații în weekend

Sâmbătă avem parte de ninsori prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Orientali, iar seara ploi prin Oltenia, sudul Munteniei, al Banatului, respectiv ninsori în Meridionali.

Încheiem săptămâna cu un nou episod de iarnă prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei. În restul țării va ploua. Se pot acumula, din nou, mai ales prin zonele montane, nordul Munteniei, Dobrogea și Moldova, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, astfel că, la nivelul întregii țări, se vor acumula între 25 – 30 l/mp, izolat, mai ales prin zona Meridionalilor, 50 – 60 de l/mp. Iar din toate aceste precipitații, mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, vorbim și de ninsori (între 20 și 30 de mm).

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – vânt și strat de zăpadă

Și vântul va prezenta intensificări pe parcursul săptămânii care urmează, iar de interes vor fi mai ales zilele de marți, miercuri, când prin Moldova am putea vorbi de viscol, cu rafale de 50 – 60 de km/h, care vor viscoli și troieni zăpadă.

Episodul de iarnă din săptămâna care urmează face ca și Moldova să primească un strat de zăpadă promițător, care ar putea ajunge, prin nordul și sudul regiunii, chiar la 12 – 15 cm. Strat de zăpadă se va depune și în Transilvania, Maramureș (5 – 7 cm), iar în zonele montane vorbim deja de peste 40 – 50 cm.

sursa: Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax