Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România până în 15 octombrie. Variații mari de temperatură, câteva ploi. Prognoza meteo în țară

Publicat

ploaie umbrela vremea prognoza meteo

Încă din primele zile ale săptămânii 9-15 octombrie, se resimte toamna, cu temperaturi mai scăzute, ploi și chiar brumă.

La munte, sunt semnalate temperaturi și sub zero grade, lapoviță și ninsori.

Se așteaptă însă o încălzire neobișnuită a vremii, din a doua parte a săptămânii.

Pe parcursul zilei de miercuri va influența un front cald poziționat la nord, iar de joi un vast front rece, cu o deplasare pe direcție NV – SE.

Vezi Vremea în Alba, 9 – 15 octombrie. Prognoza meteo pe localități

După ce la începutul săptămânii încă se mai resimte prezența coborârii aerului arctic ce a făcut ca temperaturile să scadă și cu 8 – 10 grade sub normalul perioadei în unele zone, de la jumătatea săptămânii se manifestă o masă de aer atlantică (V – E), caldă, potrivit prognozemeteo.ro.

Vor fi din nou cu 6 – 8, 10 grade peste normalul climatologic.

Vremea în România până în 15 octombrie – temperaturi minime

Minimele zilei de marți pleacă de la 3 – 5 grade prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș (cu 0 – 2 grade pe creste), până la valori de 8 – 10 grade prin nordul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, centrul și sudul Munteniei și Crișana. În Banat, Oltenia, sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea se vor atinge 12 – 14 grade.

Miercuri noaptea revin temperaturile minime prin zonele montane (-1 spre –3 grade, cu –4, –6 grade pe creste) respectiv doar 2 – 4 grade prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, în timp ce în restul țării vor fi minime de 6 – 8 grade, cu 10 – 11 grade prin Oltenia și SV extrem al Munteniei.

Joi minimele vor ajunge, în cea mai mare parte a țării, la 6 – 8, 9 grade, cu 3 – 5 grade pe la munte (1 – 2 grade pe creste) respectiv 11 – 12 grade prin Banat, vestul Crișanei, estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Dimineața de vineri aduce o încălzire evidentă, cu minime cuprinse, în general, între 10 – 12, 13 grade, mai scăzute la munte (8- 9 grade, cu 5 – 7 grade pe creste) dar și mai ridicate prin nordul Crișanei, sudul Moldovei și Dobrogea (14 – 15 grade).

Weekendul vine cu minime care ar trebui mai degrabă să caracterizeze maximele unei zile de octombrie, 13 – 15, 16 grade, doar prin Transilvania, zonele montane, zonele deluroase fiind posibile valori de 9 – 11 grade, iar pe crestele montane 4 – 6 grade.

Vremea în România până în 15 octombrie – temperaturi maxime

Marți, diferențele termice de la o regiune la alta vor varia de la 11 – 13 grade prin nordul și centrul Moldovei, 14 – 16 grade prin Crișana, Maramureș, Transilvania, sudul Moldovei, nordul Dobrogei, până la valori de 20 – 22, 23 de grade prin sudul Munteniei și Oltenia.

Începând de miercuri va fi un proces evident de încălzire, cu maxime de 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, în timp ce joi se ajunge spre 22 – 23, 24 de grade ( cu 15 – 17 grade la munte).

În weekend valul de căldură se intensifică, la început (vineri) prin Oltenia și Muntenia (25 – 27 de grade) pentru ca sâmbătă și duminică să fie vorba, la nivelul întregii țări, de valori cuprinse între 25 – 27, 28 de grade (cu 22 – 24 de grade prin Transilvania, respectiv 17 – 19 grade la munte).

Vremea în România până în 15 octombrie – precipitații

Până la orele serii de luni, ploile se vor extinde prin Transilvania, Moldova, în timp ce lapovița și ninsorile vor cuprinde toată zona montană a Orientalilor. În noaptea de luni spre marți ploile vor cuprinde și zona Meridionalilor iar apoi le vom regăsi prin majoritatea zonelor montane până la orele serii.

Dimineața zilei de vineri aduce un nou front de precipitații dinspre nord, care va cuprinde, la început, nordul Crișanei, Maramureș, nordul Moldovei, aducând ploi iar după amiaza aceste ploi ajung și prin centrul Moldovei.

În weekend, precipitațiile vor lipsi din zona țării noastre.

Va fi o săptămână extrem de săracă în precipitații, doar prin nordul Orientalilor este posibil să se acumuleze un 10 – 15 l/mp, în restul zonele unde vor fi prezente (zonele montane, nordul Moldovei, Maramureș, nordul Crișanei) ploile nu vor lăsa în urmă mai mult de 1- 3 l/mp.

remea în România este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax