Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 26 iulie. Cât timp vor mai fi fenomene meteo extreme. Estimările pentru următoarele patru săptămâni


Publicat

Iunie se dovedește a fi o lună a extremelor din punct de vedere meteorologic, iar nici iulie nu aduce vești mai bune.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu, faţă de 51 în iunie 2019, fiind însă foarte aproape de cele 85 de avertizări emise pe parcursul lunii iunie 2020, a declarat, directorul general al ANM, Elena Mateescu, pentru Agerpres.

Vezi și Vremea în luna iulie 2021

De marţi, 29 iunie, temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta şi se va instala din nou canicula, iar în vestul şi sud-vestul ţării se vor atinge frecvent 35 de grade, ajungând chiar şi la 38 de grade Celsius.

Nici luna luna lui cuptor nu va fi lipsită de astfel de fenomene meteorologice extreme şi de valuri de căldură, iar disconfortul termic va fi în creştere.

„Ultimele zile ale lunii iunie aduc din nou valori de temperaturi maxime de peste 35 de grade, 37 de grade Celsius. Joi, prima zi a lunii lui cuptor, de asemenea, vom avea 34 – 36 de grade Celsius, izolat, 38 de grade în partea de vest, sud-vest a ţării, cu 32 – 33 de grade la Bucureşti şi 27 – 28 de grade pe litoral.

Începând de marţi vom vorbi şi de disconfort termic, în creştere de la o zi la alta, pentru că, odată cu creşterea valorilor de temperatură şi luând în considerare şi gradul mare de umezeală care se va menţine, din nou starea de disconfort termic va fi în accentuare de la o zi la alta.

Cu siguranţă, în continuare şi luna lui cuptor şi nu excludem nici luna august o să aducă în atenţie fenomene meteorologice extreme specifice, pentru că o dovedesc practic statisticile anterioare, dar şi estimările pe care le avem până în jurul datei de 26 iulie, când vorbim mai ales pentru jumătatea de vest, nord-vest a ţării de valori medii săptămânale mai ridicate decât în mod obişnuit, iar în rest normale.

Precipitaţii local excedentare vor fi în regiunile extra-carpatice în săptămâna 5-12 iulie.

De asemenea, local, excedentare în sud, în săptămâna 12-19 iulie şi nord după data 26 iulie, dar mai ales în sud-vest şi deficitare în extremitatea nordică a ţării. Aşadar o mare variabilitate a ceea ce înseamnă condiţiile meteorologice atât din punct de vedere termic cât şi al regimului de precipitaţii. O vreme a extremelor cu siguranţă pentru că dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele şase luni ale acestui an observăm că fiecare lună practic a doborât recordurile lunilor din anii anteriori”, a subliniat directorul general al ANM.

În ceea ce priveşte efectele acestor fenomene pentru agricultură, Mateescu a transmis că precipitaţiile abundente care au căzut în regiunile extra-carpatice, la nivelul zonelor unde se înregistrau băltiri, nu permit intrarea în câmp, fiind astfel prelungite şi perioadele de maturitate în special la grâu, unde „ar fi ajutat mult mai mult o perioadă uscată şi mai călduroasă.”

„Din păcate, perioadele ploioase din această lună pentru culturile cerealiere în anumite zone, mai ales cantităţile abundente de precipitaţii care au căzut în regiunile extra-carpatice la nivelul zonelor unde înregistrăm băltiri de apă la nivelul solului sau solul la capacitate, nu permit intrarea în câmp, pot prelungi perioadele de maturitate în special la grâu. Pentru că ar fi ajutat mult mai mult o perioadă uscată şi mai călduroasă. Dar tocmai aceste alternanţe în care avem după patru zile de caniculă, din nou o vreme instabilă, vor conduce la întârzierea lucrărilor şi nu în ultimul rând, excesul de apă în culturile prăşitoare şi aceste alternanţe pot determina anumite întârzieri. Cu siguranţă trebuie să luăm în considerare şi fenomenele mecanice, căderile de grindină, intensificările de vânt, dar mai ales căderile de grindină care la nivel local pot avea efecte mecanice de deteriorare a straturilor de vegetaţie”, a explicat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteo pe patru săptămâni (28 iunie – 26 iulie) – sursa ANM:

Săptămâna 28 iunie – 4 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.

Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile sudice, dar și local deficitar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 5-11 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Săptămâna 12-18 iulie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în jumătatea de nord-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această săptămână.

Săptămâna 19-26 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în vest și nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud și sud-est.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în regiunile sud-vestice, dar și deficitare în extremitatea de nord a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

surse: meteoromania.ro, agerpres.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate