Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea se schimbă radical. Se răcește și se întorc ploile. Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște

Publicat

catedrala vremea meteo paste

Vremea se schimbă radical. Se răcește și se întorc ploile. Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște. Primele zile ale săptămânii păstrează aceleași zile frumoase, cu temperaturi plăcute și soare strălucitor. Apoi, de la mijlocul săptămânii vremea se schimbă radical.

Potrivit prognozemeteo.ro, începând de miercuri se întorc ploile și se răcește. Temperaturile scad cu câteva grade în fiecare zi, astfel că de Paște vor fi temperaturi maxime de 19 – 22 de grade Celsius în întreaga țară.

Vremea de 1 Mai și de Paște în județul Alba. Prognoza meteo pe localități în Săptămâna Patimilor: Vom avea parte de o vreme frumoasă, cu temperaturi plăcute. Vor alterna perioadele cu soare strălucitor cu cele în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu ploi abundente.

Săptămâna în care românii se bucură de o perioadă de vacanță dedicată zilelor de 1 mai și Paște nu vine neapărat cu vremea pe care și-o vor dori.

Începând de miercuri, ploile pun stăpânire pe toată țara, iar una din regiunile cele mai afectate de ploi va fi Dobrogea și litoralul.

Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște. Temperaturi minime

Minimele zilei de LUNI pleacă de la valori de -2, -3 grade pe crestele Meridionalilor, 8 – 10 grade prin restul țării, valori ușor mai ridicate, 12 – 13 grade sunt posibile prin Dobrogea și Banat.

Vezi și VREMEA până la finalul lunii mai: Cât de tare se încălzește. Condiții meteo de Paște 2024

MARȚI dimineață, prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, zonele deluroase ale Munteniei și Olteniei minimele vor fi la valori de 6 – 8 grade, iar prin restul țării vor fi minime de la 10 spre 12 – 13 grade. Pe crestele montane temperaturile vor coborî spre –2, – 4 grade.

Și în intervalul MIERCURISÂMBĂTĂ vom avea cam același regim termic matinal și aceeași distribuție a lui, cu mici variații de la o zi la alta.

În schimb, dimineața zilei de DUMINICĂ, de Paște, vine cu minime și spre 14 – 16 grade prin Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia, respectiv 10 – 12 grade în restul țării.

Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște. Temperaturi maxime

LUNI, temperaturile maxime pleacă de la valori de 6 – 8, 9 grade pe crestele montane, 12 – 14 grade în restul zonelor montane, în timpul ce restul țării se va bucura de temperaturi între 22 și 24 de grade.

Aceleași valori maxime și distribuție regională a lor va fi și pe parcursul zilei de MARȚI, în timp ce MIERCURI, prin Muntenia și estul Olteniei resimțim o ușoară scădere a maximelor, spre valori de doar 17 – 19 grade.

JOI este rândul Moldovei și al nordului Dobrogei să aibă parte de maxime până în 15 – 17 grade, în timp ce în restul țării vor fi 19 – 21 de grade, cu posibil 23 – 24 de grade prin SV Banatului.

VINERI prin Banat, Crișana, dealurile Olteniei și Munteniei, nordul Dobrogei nu trecem de 13 – 15 grade, respectiv 19 – 21 de grade în restul țării. La munte vor fi 9 – 11 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

SÂMBĂTĂ țara se împarte în două: în timp ce Crișana, Maramureșul, Transilvania, Moldova au în continuare parte de temperaturi în jurul a 20 – 22 de grade, Oltenia, Muntenia, Dobrogea nu mai trec de 13 – 15, izolat 16 grade.

DUMINICA Paștelui aduce maxime de 19 – 21, 22 de grade în întreaga țară, 13 – 15 grade la munte, cu 7 – 9 grade pe creste.

Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște. Precipitații

Pe parcursul zilei de LUNI, condiții de ploi slabe sunt prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogei situație care se va păstra și pe parcursul nopții de luni spre MARȚI. Putem aștepta și cantități, prin Dobrogea, și de 15 – 20 de l/mp.

MIERCURI avem parte de ploi prin zone mai extinse ( la munte, Muntenia, Dobrogea , iar după amiaza și prin Oltenia. Din nou, prin sudul Dobrogei se pot acumula 15 – 20 de l/mp.

JOI plouă prin Banat, Crișana, Oltenia și Moldova, iar odată cu orele serii cuprind și Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

Vor fi și furtuni (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, izolat grindină). Prin Banat, zonele montane, SV Olteniei se pot acumula 15 – 20 de l/mp, iar prin NE Dobrogei chiar 25 – 30 de l/mp.

VINERI ploile cuprind cea mai mare parte a țării, și vorbim de cantități importante. Banatul, Crișana, Oltenia, nordul Dobrogei, SV Munteniei vor acumula 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

Și SÂMBĂTĂ plouă în toată țara, dar cele mai importante cantități le vor avea tot Banatul, zonele montane, sudul și estul Transilvaniei (15 – 0 de l/mp) în timp ce în zona de Curbură, sudul Moldovei și nordul Dobrogei vorbim chiar de cantități de 30 – 40, izolat 50 de l/mp. În restul țării se vor acumula 3 – 5, 7 l/mp.

Și în DUMINICA Paștelui va ploua prin Banat, Oltenia, zonele montane, Crișana.

Va fi, așadar, o săptămână extrem de bogată în precipitații, lucru care se va vedea și în cantitățile totale așteptate.

Banatul, zonele montane, Oltenia, zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, nordul Dobrogei, sudul Moldovei vor putea acumula 30 – 40, izolat chiar 50 de l/mp, în timp ce restul țării va avea parte de 7 – 10, 15 l/mp.

Prognoza meteo în Săptămâna Mare și de Paște. Context sinoptic

Prima parte a săptămânii se va menține într-un regim de presiune ridicată, anticiclonică, cu o vreme stabilă, plăcută. Lucrurile se schimbă radical odată cu ziua de miercuri, atunci când avansul unui nucleu depresionar dinspre Mediterana și a unui front rece va traversa țara noastră fix în perioada Paștelui.

Corespondent acestui nucleu depresionar avem în troposferă și un nucleu rece care se va dezvolta fix în zona Bazinului Mării Negre.

Din peisajul fenomenele meteo din intervalul miercuri – duminică nu vor lipsi nici liniile de convergență, care vor determina astfel o intensitate mai mare în regiunile afectate.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, intervalul luni – miercuri rămân cu o circulație atlantică, care va aduce aer cald spre țara noastră, dar de miercuri, o masă de aer polar maritim (PPms), inițial venită dinspre Rusia, apoi pe un transport atlantic, vor face ca zilele de Paște să vină cu temperaturi mai scăzute și cu 6 – 8 grade decât ar fi normalul perioadei calendaristice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dd

    luni, 29.04.2024 at 13:13

    Pe „ziare…” scrie ca vremea se va incalzi, aici ca se va racii. Dati stiri doar pentru a parea interesanti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax