Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

WEEKEND prelungit de Sfânta Maria. LUNI, nu se lucrează la unităţi bugetare şi bănci

Publicat

zile libere Luni, 15 august, este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Maria, zi declarată nelucrătoare pentru majoritatea salariaţilor. În acest sfârșit de săptămână, bugetarii şi o parte dintre angajaţii din mediul privat vor avea parte de un weekend prelungit.

Până la sfârşitul acestui an, vor mai fi alte patru zile libere, pe 30 noiembrie (miercuri), de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie (joi), de Ziua Naţională a României şi pe 25 (duminică) şi 26 decembrie (luni), în prima şi a doua zi de Crăciun.

Decizia de includere a acestei zile în Codul muncii a fost luată în 2008, de Parlament, după ce a fost acceptată solicitarea de reexaminare a noii legi privind reglementările în sectorul muncii, cu includerea printre sărbătorile legale a zilelor de Rusalii, dar cea din 15 august.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2017. Felicitări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui. Urări în versuri, cu tâlc sau serioase

Astfel, funcționarii de la primării, de la Casa de Pensii, Asistență Socială, Poștă sau funcționarii de la  bănci vor „pune lacăt” pe ghișee, pentru o zi. Salariații din domeniu privat nu vor fi însă așa de fericiți, majoritatea vor merge la muncă, în funcție de decizia angajatorului.

Aproape 2,3 milioane de români își vor sărbători și onomastica de Sfânta Maria. Dintre aceştia, majoritatea poartă numele de Maria, Marian, Mariana sau Mărioara

În judeţul Alba, luni, 15 august, nu vor fi deschise pentru program cu publicul şi servicii mai multe unităţi bugetare, dar şi bănci.

Poşta Română

Toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate acestora vor fi închise luni, 15 august.

Subunităţile poştale cu activitate de tranzit vor asigura schimburile de expediţii poştale planificate, prelucrarea şi îndrumarea trimiterilor poştale în timp util şi se vor lua toate măsurile pentru protejarea trimiterilor poştale şi a valorilor.

Administraţia Financiară a Finanţelor Publice Alba

Nu se lucrează cu publicul la ghișeele și birourile unităților fiscale în data de luni, 15 august.

Direcţia Venituri a Primăriei Alba Iulia – taxe şi impozite:

Nu se lucrează cu publicul la ghișeele unităților fiscale în data de luni, 15 august.

Programul autobuzelor STP

În zonele metropolitane 1-7, se va circula după program de duminică. Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro.

Luni, 15 august, este zi liberă şi pentru angajaţii din bănci. Astfel, unităţile bancare nu vor fi deschise pentru public (inclusiv agenţia Banca Transilvania din Alba Mall). Va funcţiona însă rețeaua de bancomate, serviciile de plăți cu cardul și operațiunile prin Internet Banking.

Va fi asigurată însă continuitatea activităţii în alte unităţi, cum sunt spitalele, unităţile MAI şi instanţe judecătoreşti.

Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.

Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, se precizează în actul normativ.

Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că, în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.

ZILE LIBERE până la sfârşitul anului 2016:

– Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august)

– Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)

– Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie)

– Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate