Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Stele căzătoare pe cerul Alba Iuliei. Admiră spectaculosul dans al perseidelor

Publicat

Albaiulienii au șansa să asiste în acest sfârșit de săptămână la un fenomen spectaculos ce poate fi admirat pe cer: stele căzătoare sau așa numitele perseide care vor fi cel mai vizibile sâmbătă și duminică. Specialiștii susțin că acest fenomen are loc an de an, în luna august dar data la care vizibilitatea lor este maximă diferă.

Ploaia de stele poate fi observată cel mai bine din afara orașului sau din locații neperturbate de iluminat stradal sau clădiri inalte așa că pasionații de astre și astrologie pot să își pregătească șezlongurile și bunoclurile și petreacă o seară cu adevărat magică sub cerul liber.

„Maximul curentului de meteori Perseide este de la an la an în altă dată şi uneori vizibilitatea este afectată serios de lumina lunii. De data asta, cel mai bine putem să observăm acest fenomen sâmbătă, 11 august şi duminică, 12 august, seara, de la ora 11 şi până cel târziu la ora 5″, a precizat Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic Cluj.

După ce au găsit un loc prielnic vizionării stelelor, albaiulienii sunt sfătuiţi să stea cu faţa spre Est, pentru că fenomenul se va petrece la 60-70 de grade deasupra orizontului. „E bine ca observatorul să stea într-o poziţie cât mai comodă, de preferinţă pe un şezlong. Poate urmări fenomenul printr-un binoclu, însă deplasarea corpurilor cereşti e foarte amplă şi se poate pierde din frumuseţea lor. Cel mai bine se poate vedea cu aparate foto, chiar şi semiprofesionale”, a recomandat Mircea.

Fenomenul se petrece în fiecare lună, însă Perseidele sunt cele vizibile şi spectaculoase. Matematic, se pare că au loc cam 60 de apariţii pe oră, deci „maxim 1 stea căzătoare pe minut”. Fenomenul se datorează unei comete, în cazul de faţă Swift-Turtle, care se apropie foarte mult de pământ, iar bucăţile din trena acesteia atrase de forţa gravitaţională a planetei se aprind când trec prin atmosferă şi creează astfel uimitorul spectacol ceresc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax