Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de câini de la adăpostul din Alba Iulia au fost eutanasiați în anul 2022. Câți și-au găsit o familie adoptivă

Publicat

Zeci de câini care au fost capturați de pe străzile din Alba Iulia și Ciugud au fost eutanasiați în cursul anului 2022. Este vorba despre câini care au ajuns în Adăpostul Public din Alba Iulia. 

Mare parte dintre câinii eutanasiați ar fi fost bolnavi, însă au fost și cereri din partea foștilor stăpân care au cerut eutanasierea animalelor, susțin reprezentații primăriei. 

Alba24.ro a cerut în baza Legii 544 un raport detaliat cu câți câini au fost caputrați în anul 2022, câți au fost adoptați sau revendicați de stăpâni, dar și câți au fost eutanasiați.

Potrivit documentului consultat de reporterii alba24.ro, în cursul anului 2022, la ecarisajul din Alba Iulia au ajuns 342 de câini. Cei mai mulți au fost aduși în lunile iunie și decembrie.

Câți câini au fost adpoptați sau revendicați de la adăpostul din Alba Iulia

Dintre cei 342 de câini capturați, potrivit reprezentaților primăriei 197 au fost adoptați sau revendicați de către cei care i-au pierdut. Cele mai multe dintre adopții s-au realizat cu ajutorul voluntarilor de la asociațiile de profil din Alba.

Sunt zeci de voluntari care se ocupă de câinii din adăpost. Scot animalele la plimbare și îi promovează pe Facebook în speranța că cineva îi va adopta.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: În lumea voluntarilor din Alba Iulia care au grijă de câinii abandonați. Zeci de suflete așteaptă să fie adoptate

 

Câți câini au fost eutanasiați și din ce motive

Potrivit răspunsului oferit de reprezentații Primăriei Alba Iulia, în anul 2022 au fost eutanasiați 64 de câini din adăpostul public al orașului.

Cei mai mulți câini eutanasiați au fost pui sub trei luni, bolnavi de parvoviroză, o boală foarte gravă și care se răspândește foarte rapid printre cățeii nevaccinați.

”Pe parcursul anului 2022 au fost eutanasiați 64 de câini, motivele care au stat la baza decizei de eutanasiere sunt: boli incurabile, boala lui Carre (jigodia), cereri din partea foștilor proprietari”, au precizat reprezentanții primăriei.

Șeful serviciului, Vasile Bereș a declarat pentru alba24.ro că cererile din partea proprietarilor sunt din partea unor persoane fizice care au cerut în scris ca animalele capturate pe domeniul public să fie eutanasiate.

Mai exact persoanele care au fost identificate ca stăpânii câinilor capturați au cerut ca animalele se fie eutanasiate.

”Din totalul eutanasierilor 41 de capete au fost pui sub trei luni bolnavi de parvoviroză, aceasta fiind o boală declarabilă și carantinabilă, care ar fi dus la intrarea în carantină a adăpostului și implicit blocarea revendicărilor, adopțiilor, cât și riscul mare de contaminare și transmitere a bolii celorlalte animale din adăpost”, au mai precizat reprezentații primăriei.

Protocol încheiat între Primăria Alba Iulia și Ciugud de prindere și gestionare a câinilor fără stăpân

Între cele două primării Alba Iulia și Ciugud există o colaborare pentru prinderea și cazarea câinilor fără stăpân din comună. Deoarece la Ciugud nu există un adăpost pentru câinii fără stăpân, aceștia au externalizat serviciul către Alba Iulia.

Mai exact hingherii din Alba Iulia acționează și în Ciugud, iar toți câinii prinși pe raza comunei sunt aduși la adăpostul public.

Lunar, contravaloarea serviciilor prestate per cap de câine este de 632 de lei.

De la începutul anului 2022 și până în data de 31 decembrie, de pe raza comunei Ciugud au fost prinși 38 de câini fără stăpân. Dintre aceștia 13 au fost eutanasiați, iar motivele precizate de primărie sunt cele care au stat la baza eutanasierii celor 64 de câini din adăpost, au mai explicat reprezentații locali.

sursă foto: Voluntarii Adapostului public de caini Alba Iulia, imagine cu rol ilustrativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. facsimil

    vineri, 13.01.2023 at 12:32

    așa bă autorităților bă.
    omorâți tot ce mișcă bă.
    defrișați tot bă.
    aveți multă multă multă muncă de făcut.
    mai puteți ?

  2. Todea Iulia

    sâmbătă, 14.01.2023 at 09:35

    Bravo Primaria Ciugud,cea mai ,,evoluata” comuna din tara. 🤮🤬

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax