Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: În lumea voluntarilor din Alba Iulia care au grijă de câinii abandonați. Zeci de suflete așteaptă să fie adoptate

Publicat

La marginea orașului Alba Iulia, lângă stația de epurare a apei, într-o locație împrejmuită de un gard de tablă, zeci de suflete așteaptă o mângâiere și pe cineva căruia să îi fie loial până în ultima clipă. 

Este vorba despre câinii fără stăpâni din municipiu, care au ajuns în adăpostul public al Primăriei Alba Iulia. Zeci de câini, care nu au avut norocul să fie într-o casă, să doarmă pe o canapea, cu o zgardă frumoasă la gât, care să primească recompense și să iasă la plimbare alături de stăpâni.

Este vorba despre câinii părăsiți pe stradă sau pe câmp, sau chiar aruncați din mers din mașini. Despre câinii goniți cu pietre, loviți de automobile când fug dezorientați, sau care, speriați, latră la oameni pe stradă. 

În toată povestea tristă a unui câine fără stăpân este și o rază de speranță: voluntarii Asociației Prietenii lui Azor, o mână de oameni din Alba Iulia care își rup o bună bucată din timpul liber și au grijă de câinii din adăpost. 

Reporterii alba24.ro au mers să îi cunoască pe voluntari și să afle ce îi motivează să aibă grijă de câinii fără stăpân, adunați de pe străzile orașului. Am stat de vorbă cu Andreea Anghel și cu Georgiana Chivoiu care ne-au explicat ce fac cei care vor să salveze câinii fără stăpân.

I-am găsit pe aceștia într-o zi de vineri, în zona de lângă adăpost, în timp ce plimbau câinii. Săptămânal, depinde de vreme și de program, voluntarii scot câinii din cuștile lor și îi plimbă prin jurul adăpostului. Plimbarea cu lesa pe afară face parte dintr-un program prin care voluntarii îi pregătesc pe câini pentru o posibilă adopție.

De menționat este faptul că Alba Iulia este printre singurele orașe din țară în care o asociație de protecție a animalelor este în relații bune și de colaborare cu administrația locală în acest sens.

Mai exact, cei din Asociația Prietenii lui Azor, dar și din Arche Noah Transilvania, au o relație de colaborare cu Primăria Alba Iulia. Voluntarii au acces în adăpost, pot ajunge la câini oricând, iar angajații primăriei se ocupă de administrarea spațiului și de curățenia acestuia.

Cum ajung câinii în adăpostul din Alba Iulia

„Acești câini nu cad din cer, sunt victime colaterale ale nepăsării noastre”, ne spune Andreea, în timp ce mergeam printre voluntarii care plimbau câinii.

Cei mai mulți câini care ajung în adăpost sunt masculi. Sunt câinii care fie fug din curți și nu sunt căutați de stăpâni, fie sunt aruncați deoarece sunt bolnavi sau bătrâni. De asemenea, o mare problemă, potrivit voluntarilor, este aceea că proprietarii de câini nu îi sterilizează, deși legea dată încă din 2013 îi obligă să o facă.

Apoi, când animalele sunt văzute pe stradă, cetățenii sună și raportează către autorități că au văzut un câine fără stăpân. Unii o fac pentru că vor să îi salveze, alții pentru că nu suportă câinii și vor să scape de ei.

Câinii ajung la adăpost și din lipsa de informare a celor care vor un câine și nu se documentează înainte despre rasa pe care vor să stăpânească. De asemenea, sunt și persoane care nu sunt conștiente că un câine este un angajament pe termen lung.

Cei care nu se documentează despre rasă ajung în posesia unui câine prea energic, care are nevoie de multă atenție, iar atunci renunță la el, iar cei care nu sunt conștienți de cât timp trebuie alocat unui câine, ajung la fel să le dea drumul.

Automat câinii din toate cazurile de mai sus ajung la adăpost.

Voluntarii – o interfață între animal și o persoană care vrea să adopte

Munca voluntarilor din Alba Iulia nu se rezumă la vizitat căței sau plimbat. Nu, ei sunt singura interfață reală, prin care un câine poate fi adoptat. Însă până la momentul adopției există un întreg proces prin care câinele trebuie să fie pregătit pentru un nou stăpân.

Majoritatea câinilor au fost traumatizați, bătuți, crescuți în condiții mizere, sau uitați într-un lanț, cu o bucată de pâine aruncată lângă, și o oală cu apă pe jumătate goală.

Pentru a fi apți de adopție, voluntarii trebuie să se asigure că aceștia pot interacționa cu oamenii. Aproape toți ajung speriați în adăpost, dar prin multă muncă, aceștia fac progrese, se obișnuiesc cu oamenii în jurul lor și chiar și cu plimbatul în lesă.

Terapie prin voluntariat

Printre cei care plimbau câini în jurul adăpostului, am întâlnit-o pe Ada, care a venit să își învingă teama de câini. Iar de atunci a trecut un an.

Ada avea o frică de câini și în special de câinii de pe stradă. Atunci a hotârăt să devină voluntar. Într-un an nu numai că și-a învins frica, dar a devenit și un voluntar care ajunge săptămânal la adăpost.

Voluntarii vor să modernizeze procesul de adopție: teren de joacă pentru câini și loc de întâlnire cu cei care vor să adopte

Pe Georgiana am întâlnit-o printre cuștile câinilor. Se plimba, îi știe pe fiecare în parte și știe ce nevoi au.

Procesul de adopție este unul de lungă durată, chiar și după ce câinele parcurge traseul de acomodare descris mai sus. Voluntarii se ocupă de promovarea câinilor. Mai exact, fiecare câine este pozat și are o descriere cât mai exactă, pentru ca un potențial stăpân să știe temperamentul animalului.

Este o adevărată campanie de PR pe care voluntarii o fac animalelor. Însă, pe lângă partea de on-line, procesul de adopție se desfășoară în realitate: atunci când omul vine să cunoască câinele.

Momentan întâlnirea dintre om și câine pentru adopție, la Alba Iulia, nu are un loc tocmai proprice, la propriu. Pentru ca un câine și un om să se cunoască au nevoie de un spațiu adecvat.

În acest sens, voluntarii vor să amenajeze în spatele adăpostului un loc de joacă și de întâlnire între câini și oameni. Spațiul urmează să fie dotat cu gropi de nisip, piscine cu apă pentru câini, diferite trasee de joacă. Acesta va fi locul în care un om va putea să cunoască un câine pe care mai apoi să îl adopte.

Într-o lume în care timpul nu mai este prietenul oamenilor, în care activitățile ne răpesc aproape toată ziua, un grup de oameni, găsesc săptămânal puterea să acorde câteva ore și unor ființe pe care mulți nu le bagă în seamă.

Ei sunt Prietenii lui Azor și întreaga activitate, dar și detalii despre o posibilă adopție a unui câine, o puteți urmări pe pagina de Facebook, ”Prietenii lui Azor”.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu. 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax