Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zi liberă plătită pentru părinți, atunci când își duc copiii la vaccinare. Ce prevede legea

Publicat

Părinții care-și duc copiii la vaccinare pot beneficia de o zi liberă plătită de la serviciu. Acest drept este inclus într-o lege adoptată anul trecut.

În România, campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe de miercuri, 26 ianuarie.

Potrivit Legii nr. 221/2021, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Legea mai prevede zi liberă plătită și pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat.

De asemenea, elevii și studenții primesc câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Ziua liberă se obţine în baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, beneficiarii zilei libere au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Campania de vaccinare a copiilor în România

Potrivit CNCAV, programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. Deocamdată, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național. Aici, harta centrelor de vaccinare.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar până astăzi, 24 ianuarie – ora 08.00, au fost înregistrate 3.355 astfel de solicitări.

surse: CNCAV, Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax