Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ZILE LIBERE 2019: Minivacanță de 5 zile, de Crăciun. Nu se dau libere de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Bugetarii ar putea avea parte de o minivacanaţă de cinci zile la sfârşitul lunii decembrie, pentru că, în acest an, prima zi de Crăciun  (25 decembrie) şi a doua zi de Crăciun (26 decembrie), zile libere conform Codului Muncii, pică miercurea şi, respectiv joia.

Deși 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României) sunt, în mod normal, zile libere legale, anul acesta de ele vor beneficia doar cei care lucrează în weekend. Asta din cauză că 30 noiembrie și 1 Decembrie sunt într-o zi de sâmbătă, respectiv una de duminică.

Atât ziua de 30 noiembrie, precum și cea de 1 Decembrie sunt zile libere prevăzute de Codul muncii. La ele au dreptul, ca regulă, toți angajații (fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat). Anul acesta, însă, cei mai mulți angajați nu vor beneficia de acele zile libere, pentru că ele vor cădea în weekend (salariații primind liber, în acele zile, oricum).

Va exista, însă, o categorie de angajați care va beneficia de acele zile libere: cei care lucrează, în mod normal, în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie.

Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Însă chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:

  • unități de alimentație publică;
  • locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Vezi și Când pică Paştele ortodox și catolic în 2020. Cum se calculează și de ce se sărbătorește în zile diferite

În cazul acestor angajați:

  • li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător sau dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Minivacanță de Crăciun

Guvernul ar putea lua decizia de a acorda angajaţilor la stat încă o zi liberă, şi anume vineri, 27 decembrie. Astfel, bugetarii se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile (de miercuri – 25 decembrie, până duminică 29 decembrie).

Cu siguranţă, însă, aceasta se va recupera ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul într-o zi de sâmbătă.

Zilele libere care urmează în 2019 sunt:

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie – Crăciunul
  • 26 decembrie — Crăciunul

sursa: romaniatv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax