Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Culturii Naționale: PROGRAMUL evenimentelor organizate pe 15 ianuarie de Centrul de Cultură „Augustin Bena”


Publicat

15 ianuarie *Ziua Culturii Naționale * Ziua lui Mihai Eminescu: Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită vineri, 15 ianuarie, când se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Cu această ocazie, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” vor organiza o serie de evenimente, expoziții și recitaluri. 

Programul cuprinde, la ora 16:00, vernisajul expoziției de artă fotografică „Prin ochii cărții”, în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Expoziția cuprinde fotografii realizate de cursanții Clasei de Artă Fotografică, coordonați de Vasile Sârb.

La ora 17:00, la Galeria de Artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” are loc vernisajul expoziției de grafică „Univers eminescian”, evenimentul fiind transmis live pe pagina de Facebook a instituției. În cadrul expoziției își prezintă lucrările cursanții clasei de grafică, coordonator Ioana Raica. Programul continuă cu un recital de poezie denumit „Somnoroase păsărele”, în cadrul căruia Anastasia Pleșa va recita poezii ale marelui poet Mihai Eminescu. Programul cuprinde apoi expoziția de pictură „Jocul culorilor” în cadrul căreia expun lucrările cursanții clasei de pictură, coordonator Ioana Raica. De asemenea Grupul vocal „Primavera”, coordonator Marinela Popa, va oferi un recital de muzică folk și muzică ușoară denumit „Dor de Eminescu”.

La ora 19:00 este programată lansarea cărții „Monografia localității Oarda, județul Alba”, autor prof. Doina Bocșa, eveniment prezentat de prof. univ. dr. Ioan Bocșa și transmis live. Cartea este editată la Editura Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

La ora 20:00, la Castelul de la Sâncrai, va avea loc un recital cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, eveniment care va fi transmis live pe Facebook. În program sunt incluse lucrări muzicale de: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók, Tiberiu Brediceanu, Alexandru Pal.

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Din cauza pandemiei, manifestările se vor desfășura ON LINE, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

Program Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021:

 • ora 16:00 – Spațiul expozițional urban al CCAB

Expoziția de artă fotografică „Prin ochii cărții” – expun cursanții clasei de artă fotografică, coordonator Vasile Sârb

 • ora 17:30 – Galeria de artă a CCAB – transmisiune live

Expoziția de grafică „Univers eminescian” – expun cursanții clasei de grafică, coordonator Ioana Raica

Recital de poezie „Somnoroase păsărele” – recită Anastasia Pleșa

Expoziția de pictură „Jocul culorilor” – expun cursanții clasei de pictură, coordonator Ioana Raica

Recital de muzică folk și muzică ușoară „Dor de Eminescu” – momente artistice interpretate de Grupul vocal „Primavera”, coordonator Marinela Popa

 • ora 19:00 – Oarda, Alba Iulia – transmisiune live

Lansarea cărții „Monografia localității Oarda, județul Alba”, autor prof. Doina Bocșa, prezintă prof. univ. dr. Ioan Bocșa, editura CCAB

 • ora 20:00 – Castelul de la Sâncrai – transmisiune live

Recital cameral extraordinar – recital cameral susținut de Orchestra de cameră a Județului Alba

În program: lucrări muzicale de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok, Tiberiu Brediceanu, Alexandru PalDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OMS: Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere

Publicat

Nu există în prezent nicio dovadă că adolescenţii şi copiii sănătoşi au nevoie de doze booster de vaccin împotriva COVID-19, a declarat marţi coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, potrivit Reuters.

Vorbind într-un briefing de presă, coordonatoarea ştiinţifică a afirmat că, deşi pare să existe, în timp, o reducere a imunităţii conferite de vaccin în cazul variantei Omicron înalt transmisibile, sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili ce persoane au nevoie de doze booster, transmite agerpres.ro

‘Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere. Absolut nicio dovadă’, a afirmat ea.

Israelul a început să le ofere doze booster copiilor începând de la vârsta de 12 ani, iar Administraţia pentru alimente şi medicamente a Statelor Unite (FDA) a autorizat în această lună administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech copiilor între 12 şi 15 ani.

Şi Germania a recomandat săptămâna trecută ca toţi copiii între 12 şi 17 ani să primească o doză booster. Ungaria a luat acceaşi decizie.

Soumya Swaminathan a anunţat marţi că grupul tehnic consultativ al OMS se va întâlni în cursul săptămânii pentru a lua în discuţie tocmai cum statele ar trebui să ia în considerare oferirea de doze booster populaţiilor lor.

‘Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pe cei cu cel mai mare risc de boală severă şi de deces. Aceştia sunt populaţiile noastre vârstnice, persoanele imunocompromise şi cu boli subiacente, dar şi personalul medical’, a explicat ea.

sursă: agerpres.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centura de nord, parcări subterane și terminal intermodal de transport public, incluse în Planul de Mobilitate pentru Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 19 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Alba Iulia – actualizat.

În documentul actualizat au fost incluse, printre intervenții, construirea centurii ocolitoare pe latura de nord, realizarea unui terminal intermodal de transport public, amenajarea spațiilor publice urbane din Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei și Piața Primăriei, amenajarea de parcări publice subterane și parcări colective de tip Park & Ride. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.

Totodată, scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilităţii în aria de studiu, acesta urmând a funcţiona ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 Regiunea Centru (și alte programe operaţionale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susţinerea implementării unor proiecte de interes naţional care influenţează mobilitatea în aria de studiu.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6.

Potrivit PMUD pentru municipiul Alba Iulia – actualizat, printre obiectivele strategice au fost incluse și următoarele intervenții:

 • Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia

Se propune realizarea unei artere ocolitoare în zona de nord a teritoriului, între DN 1 / Autostrada A10 și DN 74. Implementarea proiectului va conduce la degrevarea rețelei stradale urbane de fluxurile de trafic de tranzit, atât în cazul vehiculelor de marfă cât și în ce privește autoturismele. Proiectul va include inclusiv plantarea în aliniament de arbori cu capacitate mare de retenție a CO2, având rol de barieră pentru poluarea chimică și fonică generată de traficul rutier care va fi atras de această nouă infrastructură.

Costul celor 6 km de șosea este estimat la 5,3 milioane de euro.

 • Realizare terminal intermodal de transport public

În scopul creșterii atractivității transportului public, se propune dezvoltarea intermodalității prin realizarea unui terminal de transport public (în zona Gării Alba Iulia, strada Iașilor) în care să se realizeze transferul între transportul județean / interjudețean și cel local.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

 • Amenajare spațiu public urban Piața Iuliu Maniu

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Se va urmări eliminarea parcărilor de la suprafață. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro (6.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare spațiu public urban Piața Consiliul Europei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Consiliul Europei și legătura cu Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 962.500 de euro (3.850 mp x 250 euro/mp).

 • Modernizare zonă pietonală Piața Primăriei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Primăriei. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative și comerciale.

Costurile sunt estimate la 1,25 milioane de euro (5.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare parcări publice 

În scopul reorganizării spațiului public ocupat în prezent de autovehicule parcate se propune construirea unor parcări subterane în vecinătatea zonei centrale (Piața Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei, B-dul Transilvaniei, zona intersecție cu B-dul Revoluției 1989, Casa de Cultură a Studenților).

Se propun un număr de 1.000 de locuri de parcare. Costul este estimat la 17,5 milioane de euro (1.000 de locuri de parcare x 17.500 de euro/loc)

 • Amenajare parcări colective de tip Park & Ride

Prin această intervenție se propune amenajarea de tip Park & Ride la intrările în oraș (zona Est – Calea Ciugudului, zona Nord – strada Alexandru Ioan Cuza, zona Vest – Calea Moților, zona Sud, nod descărcare autostradă / B-dul Ferdinand I). Aceste facilități vor fi dotate cu sisteme de iluminat precum și cu toate elementele complementare necesare: sistem de supraveghere video, cabină de pază, etc. Astfel, se va obține reducerea numărului de călătorii cu autovehiculul personal din compunerea fluxurilor de penetrație în zona urbană.

Este facilitat astfel transferul de la autoturismul personal către transportul public urban, obținându-se decongestionarea traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiul Alba Iulia și pe cale de consecință, reducerea emisiilor echivalent CO2 din traficul rutier.

Facilitățile nou create nu vor fi destinate necesităților de parcare ale zonelor rezidențiale sau ale zonelor cu caracter sezonier.

Costurile sunt estimate la 1 milion de euro (4 parcări x 250.000 de euro/parcare).

Vezi AICI

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Ce pedeapsă a primit un cioban din Alba care a ucis cu intenție cinci oi. A intrat în plin, în animale cu o mașină de teren

Publicat

oi ovine

Un bărbat din Alba care a ucis cu intenție cinci oi a fost condamnat după trei ani, de judecători la o pedeapsă cu amânare. Bărbatul, crescător de animale, a intrat în plin cu o mașina de teren, în oile unui cioban rival. 

Deși faptele s-au petrecut în 2019, atât procurorii din Blaj, dar și judecătorii l-au trimis în judecată și judecat pe bărbat, abia în 2021. 

Pe data de 6 ianuarie 2022, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o primă decizie în cazul bărbatului care a ucis cinci oi.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, cei doi bărbați sunt crescători de animale  în satul Biia din Alba. Cei doi au avut și înainte de incident frecvente certuri legate de pășunatul animalelor. Cei doi dețin mai multe stâne în localitate.

La un moment dat, în data de 31 august 2019, în jurul orei 8.40, bărbatul și-a văzut rivalul în timp ce pășuna pe o parcelă de pământ din locul numit ”Miraj”.

Atunci ”a intrat intenționat cu autoturismul marca Land Rover în turma de ovine a persoanei vătămate, lovind 5 oi. În urma impactului, o oaie a decedat pe loc, două au decedat într-un interval de câteva ore de la comiterea faptei și alte două au decedat după două zile.

Cu ocazia audierii, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptelor, arătând că, văzând animalele persoanei vătămate pășunând pe fânațul său, a intrat cu mașina în ele, acesta s-au împrăștiat, una a decedat, iar alteia i s-a rupt piciorul. De asemenea, a arătat că este de acord să achite prejudiciul cauzat persoanei vătămate, în momentul în care, acesta din urmă îi plătește pagubele produse cu pășunatul oilor și cei trei baloți sustrași”, se arată în motivarea instanței.

Pedeapsa

Pentru cele cinci oi ucise cu intenție, bărbatul a primit trei luni de închisoare. Bărbatul mai avea o condamnare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, pedapsă cu amânare. Judecătorii au contopi pedeapsa ”de 3 luni închisoare stabilită prin prezenta sentință cu cele două pedepse de 9 luni închisoare stabilite prin sentința setința penală în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de o treime din celelalte pedeapse (1/3 din 12 luni = 4 luni ), respectiv un spor de 4 luni, urmând ca pedeapsa rezultantă să fie de 1 an și 1 luni închisoare.

(…) amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an și 1 luni pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinței (…)”, se arată în motivarea Judecătoriei Blaj.

Sentința nu a fost definitivă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 17.000 de persoane din țară s-au vaccinat anti-COVID 19 îl ultimele 24 de ore. Câte persoane sunt la prima doză

Publicat

Un număr de 16.680 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 4.557 reprezintă prima doză, 2.858 – doza a doua şi 9.265 – doza a treia, a informat, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.233.190 de doze de vaccin pentru 8.032.764 de persoane, 7.928.427 primind schema completă şi 2.246.766 imunizându-se cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate zece reacţii adverse, toate de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.821 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.165 de tip local şi 17.656 de tip general.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate