Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Culturii Naționale: PROGRAMUL evenimentelor organizate pe 15 ianuarie de Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Publicat

15 ianuarie *Ziua Culturii Naționale * Ziua lui Mihai Eminescu: Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită vineri, 15 ianuarie, când se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Cu această ocazie, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” vor organiza o serie de evenimente, expoziții și recitaluri. 

Programul cuprinde, la ora 16:00, vernisajul expoziției de artă fotografică „Prin ochii cărții”, în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Expoziția cuprinde fotografii realizate de cursanții Clasei de Artă Fotografică, coordonați de Vasile Sârb.

La ora 17:00, la Galeria de Artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” are loc vernisajul expoziției de grafică „Univers eminescian”, evenimentul fiind transmis live pe pagina de Facebook a instituției. În cadrul expoziției își prezintă lucrările cursanții clasei de grafică, coordonator Ioana Raica. Programul continuă cu un recital de poezie denumit „Somnoroase păsărele”, în cadrul căruia Anastasia Pleșa va recita poezii ale marelui poet Mihai Eminescu. Programul cuprinde apoi expoziția de pictură „Jocul culorilor” în cadrul căreia expun lucrările cursanții clasei de pictură, coordonator Ioana Raica. De asemenea Grupul vocal „Primavera”, coordonator Marinela Popa, va oferi un recital de muzică folk și muzică ușoară denumit „Dor de Eminescu”.

La ora 19:00 este programată lansarea cărții „Monografia localității Oarda, județul Alba”, autor prof. Doina Bocșa, eveniment prezentat de prof. univ. dr. Ioan Bocșa și transmis live. Cartea este editată la Editura Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

La ora 20:00, la Castelul de la Sâncrai, va avea loc un recital cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, eveniment care va fi transmis live pe Facebook. În program sunt incluse lucrări muzicale de: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók, Tiberiu Brediceanu, Alexandru Pal.

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Din cauza pandemiei, manifestările se vor desfășura ON LINE, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

Program Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021:

  • ora 16:00 – Spațiul expozițional urban al CCAB

Expoziția de artă fotografică „Prin ochii cărții” – expun cursanții clasei de artă fotografică, coordonator Vasile Sârb

  • ora 17:30 – Galeria de artă a CCAB – transmisiune live

Expoziția de grafică „Univers eminescian” – expun cursanții clasei de grafică, coordonator Ioana Raica

Recital de poezie „Somnoroase păsărele” – recită Anastasia Pleșa

Expoziția de pictură „Jocul culorilor” – expun cursanții clasei de pictură, coordonator Ioana Raica

Recital de muzică folk și muzică ușoară „Dor de Eminescu” – momente artistice interpretate de Grupul vocal „Primavera”, coordonator Marinela Popa

  • ora 19:00 – Oarda, Alba Iulia – transmisiune live

Lansarea cărții „Monografia localității Oarda, județul Alba”, autor prof. Doina Bocșa, prezintă prof. univ. dr. Ioan Bocșa, editura CCAB

  • ora 20:00 – Castelul de la Sâncrai – transmisiune live

Recital cameral extraordinar – recital cameral susținut de Orchestra de cameră a Județului Alba

În program: lucrări muzicale de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok, Tiberiu Brediceanu, Alexandru Pal

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax