Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Ziua în care Alba Iulia rămâne fără primar. Vineri, consilierii locali iau act de demisia primarului Mircea Hava

Publicat


mircea hava

Alba Iulia rămâne astăzi oficial fără primar în funcție. Consiliul Local va lua astăzi act de demisia lui Mircea Hava de la primăria municipiului. Procedura care urmează după acest moment este relativ ambiguă.

După ce consilierii locali vor lua act de demisie, în ședința de vineri, 28 iunie 2019, Primăria Alba Iulia va transmite toate documentele către Instituția Prefectului Alba care va emite o rezoluție pe acest subiect.

Abia ulterior, în următoarea ședință, se va decide care dintre cei doi viceprimari va conduce orașul în epoca post-Hava.

Cu mingea în propriul teren, Prefectura Alba va trebui să decidă ce se va întâmpla mai departe, în condițiile în care legea Administrației Publice Locale este destul de neclară din acest punct de vedere.

Sunt practic două variante. Prima va fi aceea că Voicu Paul, susținut de PNL va îndeplini atribuțiile de primar din postura de viceprimar. În aceste condiții nu va mai fi ales un alt viceprimar în locul lui Paul. Asta pentru că legea nu face referire la funcția de primar interimar.

O a doua variantă este aceea ca Instituția Prefectului Alba (de fapt Ministerul de Interne prin această instituție) să stabilească o dată pentru alegeri anticipate. Surse politice din cadrul PNL au declarat pentru Alba24 că această variantă este mai puțin probabilă pentru că PSD nu are pregătit un candidat credibil pentru primăria din Alba Iulia, astfel încât Guvernul nu se va grăbi să stabiliească organizarea unor alegeri locale.

Ambiguități legislative

Mutarea următoare va aparține așadar Instituției Prefectului Alba, care va trebui să aplice articolul 72 din Legea Administrației Publice Locale Nr. 215/2001.

Potrivit acestuia, ”în caz de vacanță a funcției de primar, precum și în caz de suspendare din funcție a acestuia, atribuțiile care îi sunt conferite prin lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorității consilierilor locali în funcție”.

Legea nu presupune, așadar, noțiunea de ”primar interimar”, ceea ce ar putea însemna că membrii consiliului local nu vor trebui să aleagă un alt viceprimar în locul celui devenit ”primar”.

Asta reduce, într-o oarecare măsură, posibilitatea unor eventuale negocieri între grupurile politice de consilieri. Cel mai probabil, aceasta va fi și soluția pe care se va merge la nivelul Ministerului Administrației și Internelor, ținând cont de alte cazuri similare.

Aceeași lege permite însă alegerea unui alt viceprimar, un paragraf mai jos: ”În situația prevăzută la alin. (1), consiliul local poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier local care va îndeplini temporar atribuțiile viceprimarului”.

Data organizării alegerilor parțiale pentru funcția de primar se stabilește de Guvern, la propunerea prefectului. Inițial, legea prevedea că alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la vacantarea funcției de primar.

Ulterior, s-a introdus o prevedere care spunea că alegerile parțiale nu pot fi organizate la mai puțin de un față de cele la termen. Alegerile precedente s-au desfășurat în data de 5 iunie 2016, adică la mai puțin de un an.

Totuși, se pare că nici această prevedere nu mai este în vigoare, astfel încât toate opțiunile sunt pe masă. 


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 28.06.2019 la 18:21

    Se schimba tusea cu junghiul. Mare rahat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Incendiu la Câmpeni. Opt persoane s-au autoevacuat din două apartamente inundate cu fum

Publicat

pompieri, isu, incendiu, pompier

Stația de Pompieri din Câmpeni intervine pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la hornul unui bloc de locuințe din oraș, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. În urma incendiului, 2 apartamente au fost inundate cu fum și 8 locatari s-au autoevacuat, fără probleme medicale. La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De câți bani avem nevoie la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a trăi exact la același standard. CALCUL comparativ

Publicat

alba iulia

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești la Alba Iulia, față de Cluj-Napoca, de exemplu.  Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport șia alte cheltuieli, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 6,631,50 lei în Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce prețuri vor avea noile autoturisme Dacia pe GPL, scoase pe piață în 2020. Mașinile electrice, un proiect mai îndepărtat

Publicat

Dacia va avea în 2020 modele care poluează mai puțin. În așteptarea proiectului pentru mașini electrice (2022-2023), Renault le pune motoare GPL. Vor fi dotate cu GPL autoturismele Logan, Sandero și Logan MCV. Dacia Duster, Sandero și Logan trec pe GPL în 2020. Sau, mai degrabă, trec pe un motor care consumă mai puțin, poluează […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Din 26 ianuarie, adio gălăgie și petreceri în cartier. Amenzi mari și muncă în folosul comunității, dacă îți deranjezi vecinii

Publicat

amenzi galagie

Din 26 ianuarie 2020, cei care vor face gălăgie și își vor deranja vecinii, vor plăti amenzi mai mari. Dacă o vor face repetat, vor şi munci în folosul comunităţii. Modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare iar amenzile sunt usturătoare. Cei care organizează petreceri private în corturi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate