Connect with us
Publicitate

Uncategorized

24-26 iunie: Festivalul Cetăților Dacice, la Cugir. Vechea aşezare Singidava reînvie pentru cel mai important festival dacic din România. PROGRAMUL

Publicat

IMG_8144 Orașul Cugir (vechea așezare dacică Singidava) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Cetatea dacică Singidava va găzdui, în perioada 24-26 iunie, a X-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice – cel mai important și mai mare festival dacic din România. Aproape 200 de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori vor reînvia istoria și legendele locale spunând într-un mod unic și inedit poveștile dacilor liberi care au trăit în cetățile de pe raza județului Alba.

Cele trei zile ale festivalului vor cuprinde luptele între daci și romani, ateliere antice, cascadoriile ecvestre cu cei mai renumiți cascadori români și concertele în aer liber, invitată specială fiind trupa Phoenix. Și cum festivalul are nevoie an de an de un tarabostes de seamă care să conducă întrecerile și petrecerile dacice, rolul îi revine la cea de-a X-a ediție prezentatorului Cosmin Seleși.

Orașul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) găzduiește, în premieră în acest an, în perioada 24-26 iunie, Festivalul Cetăților Dacice, eveniment ajuns la cea de-a X-a ediție. Cel mai important festival dacic din România este și în acest an o invitație inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol oferind un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale și științifice cât și spectacole de reenactment, lupte între daci și romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar și întreceri între voinicii și „puii de daci” din cetățile dacice din Alba.

YouTube video

YouTube video

„În acest an am atins pe toți cei interesați. Tuturor le oferim posibilitatea să participe cel puțin la un eveniment, începând de la lumea științifică, de la lumea universitară și până la amatorii de divertisment. Pentru că programul le oferă posibilitatea să se manifeste, fie ca actanți, fie ca simpli spectatori, la paleta foarte largă de evenimente din acest an”, a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

„În perioada asta dăm posibilitatea celor care nu știu să se vorbească despre istoria noastră și despre existența dacilor în județul nostru. Mi-aș dori ca acest eveniment să fie legat și de alte evenimente din cursul anului. Obiectivul nostru a fost acela de a educa și a informa populația despre istoria acestor meleaguri. ”

Vineri, festivalul va debuta cu o expoziție de fotografie intitulată „Istorie și identitate locală – Cetatea Singidava”, în cadrul căreia își vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și un simpozion național despre civilizația dacică, desfășurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema „Istorie și identitate locală” va reuni profesori universitari și cercetători de la universitățile din Cluj-Napoca și Alba Iulia. Seara de vineri este rezervată muzicii și teatrului, astfel că de la ora 20.00, pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De la ora 20.30, Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Cel mai așteptat moment al zilei este parada cu torțe care deschide Festivalul Cetăților Dacice de la Cugir și în cadrul căreia luptători daci și romani, gladiatori și nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

Sâmbătă manifestările debutează cu întrecerile generației „pui de dac” – un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevii claselor a IV-a de la școlile din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori. De la ora 11.00, pe Dealul Cetății din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani, moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13.00 taberele și atelierele meșteșugărești antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldați și antrenamente gladiatori. Pe parcursul zilei vor avea loc și demonstrații de luptă realizate de trupa „Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apoulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar și o prezentare și demonstrații militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” și „Lupii Apoulonului”. La ora 18.30 este programat al doilea episod al asediului Cetății Singidava, spectacol realizat de membrii trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.

Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19.00 Gino & Band, Millenium C și Arhaic, iar de la ora 20.00 va concerta legendara trupă Phoenix. Petrecerea dacică va continua până târziu spre miezul nopții cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor și dansuri ale frumoaselor nimfe.

Duminică, Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară tot pe Stadionul Parc din Cugir, unde la ora 15.00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci și romani. De la ora 15.30 va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. De la ora 17.30 spectatorii sunt invitați să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18.00 dacii și romanii își vor prezenta armele și cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitul prezentator TV Cosmin Seleși. Festivalul Cetăților Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice din Cugir.

Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Alba. Festivalul este deja tradiție în județul Alba și a ajuns la cea de-a X-a ediție fiind și o întrecere inedită între flăcăii a cinci localități din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăți dacice.

Singidava – invitație pe tărâmul dacilor liberi

Cetatea dacică de la Cugir (vechea așezare dacică Singidava) datează de la sfârșitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificație cu ziduri groase de 2-3 metri construite din piatră și pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuințe antice cu un bogat inventar dar și tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este „mormântul princiar” așa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incinerație care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialiștii au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost așezat într-un impozant car de paradă cu patru roți alături de care s-au găsit și trupurile incinerate de la trei cai dar și o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier și bronz.

De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăși de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar și alte piese de podoabă. După mai multe săpături și cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiștii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica așezare Singidava menționată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.

Festivalul Cetăţilor Dacice 2016 – PROGRAM:

Vineri, 24 iunie

Casa de cultură Cugir

– 17.00 – Vernisajul expoziției de fotografie „Istorie și identitate locală – Cetatea Singidava”. Expun elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

– 17.30 – Simpozionul național „Istorie și identitate locală”. Participă profesori universitari de la Universitatea „Babeș -Bolyai” din Cluj Napoca și de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

– 20.00 – Concert de muzică de cameră. Concertează Cvartetul de coarde al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

– 20.30 – Piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” după un text de Lucian Blaga. Trupa de teatru Skepsis

– 21.30 – Parada cu torțe. Traseul: Casa de cultură Cugir – Victoriei – Constructorului – Al. Sahia – Rozelor – Stadion

Sâmbătă, 25 iunie

Dealul Cetății

– 10.00 – Concursul de istorie „Pui de dac”. Participă școli din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori

– 11.00 – Asediul Cetății Singidava, partea I – lupte între daci și romani

Stadionul Parc

– 13.00 – Deschiderea taberei de ateliere antice meșteșugărești

– 16.00 – Demonstrații de luptă – trupa „Terra Dacica Aeterna”

– 16.30 – Dansuri antice – „Nimfele Daciei”

– 17.00 – Lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”

– 17.30 – Dansuri antice – „Magna Nemesis”

– 17.45 – Prezentare și demonstrații militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” și „Lupii Apoulonului”

– 18.30 – Asediul Cetății Singidava, partea a II-a – Marea bătălie

– 19.00 – Concerte de muzică pop și rock cu trupele: Gino & Band, Millenium C și Arhaic

– 20.00 – Concertul trupei Phoenix

– 22.00 – Rugul Dacic și ritualul de incinerare al unui soldat dac

Duminică, 26 iunie

Stadionul Parc

– 11.00 – Ateliere antice meșteșugărești

– 15.00 – Parada luptătorilor daci și romani

– 15.30 – Decathlonul dacic – concurs de întreceri sportive între echipele cetăților dacice din județul Alba: Cugir, Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori

– 17.30 – Cascadorii ecvestre susținute de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonator cascadorul Dan Motanu

– 18.00 – Demonstrații și prezentări de tehnică militară de luptă

– 19.00 – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice locale

Prezintă: Cosmin Seleși.

Începând ediţia din 2015, evenimentul este  organizat pe rând în toate cele cinci localităţi din Alba care au pe raza lor cetăţi dacice.

Anul trecut, întrecerile între echipele reprezentând localităţi din Alba unde s-au aflat importante cetăţi dacice au fost câştigate de cei din Cetatea de Baltă.

Gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice 2015, desfăşurată la Cricău, au fost Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, care au întreţinut atmosfera evenimentului. AICI, detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax