EDITORIAL
Alba, neagra României: Corupția și evaziunea au ajuns brand de județ
Judeţul Alba îşi poate construi în sfârşit un brand turistic. Ce ape cristaline? Ce munţi înalţi? Ce podgorii, ce Apuseni, ce Găina, ce Roşia Montană, ce…? De-astea au toate judeţele.
Alba este însă unic în România, aşa cum Medelinul este unic în Columbia. De fapt, s-ar putea numi fără probleme Mica Sicilie (şi chiar s-ar potrivi de minune). „Vizitaţi cel mai corupt judeţ din estul Europei!” ar putea suna sloganul unei campanii bine ţintite la nivel naţional şi mondial. S-ar putea vinde cătuşe şi tricouri vărgate la magazinele de suveniruri şi pun pariu că autocare întregi de nemţi şi danezi, sătui de turism rural şi all-inclusive-uri, ar plăti bani grei pentru a învăţa să dea o şpagă ca lumea sau cum să facă evaziune fiscală. Pensiunile ar vinde pachete de 29 de zile, dar şi experienţe unice de 24 de ore, pentru pretenţioşii cu bani.
Județul ar putea deveni, treptat, mai mult decât un paradis fiscal. Chiar cu ajutorul instituțiilor publice, al finanțelor, al gărzii, al serviciilor secrete (ai un viciu, se știe la serviciu), al poliției, afacerile mari ar putea înflori fără ca patronii să fie nevoiți să plătească taxe la stat. Ba mai mult, ar primi rambursări grase de TVA. Evaziunea ar putea fi (deja a fost?) premiată la diferite concursuri pe teme economice la nivel local.
Dincolo de glumă, dacă întrebaţi un prieten sau un fost coleg de facultate stabilit în alt judeţ, o să vedeţi care este imaginea pe care și-a făcut-o despre Alba în ultimele luni: o lume underground plină de reţele de recuperatori, peşti, pedofili, prostituate minore cu clienţi în lumea „bună”, poliţişti şi ofiţeri de informaţii fraţi cu infractorii, directori de instituţii foarte importante arestaţi, avocaţi corupţi, oameni de afaceri daţi în urmărire internaţională şi multe altele.
Scandalurile legate de numele şefului SRI, Ioan Tarnu, de cel al fostului şef al Direcţiei de Finanţe, Anghel Bogin, de al adjunctului aceleiaşi instituţii, Ioan Dobra şi de al altor personaje locale foarte cunoscute, ”agăţate” de DIICOT şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au stârnit interes mare în presa centrală și au creat impresia unui județ în care orice limită între ”buni” și ”răi” a fost ștearsă demult.
În realitate, Alba nu e chiar atât de ”unic”: aceeași situație se regăsește în fiecare județ, toate formând o Românie holomerică, în care întregul este format din fragmente cu aceleași proprietăți. Cârdășiile locale între instituțiile de control și oamenii de afaceri, între infractori și procurori, între interlopi și polițiști există în fiecare județ… și mai ales în București. Cu siguranță, corupția și evaziunea din Alba este un subtil parfum pe lângă ce se întâmplă în județe ca Prahova, Constanța sau Arad, iar evaziunea cu beton e o spoială pe lângă cea cu produse petroliere, alcool, cereale, fructe și legume.
Probabil că anchetatorii sunt cei care fac diferența. Ai noștri par a fi mai curajoși decât ai lor. Până la urmă, poate că Traian Berbeceanu – comisarul șef de la BCCO și procurorul șef Danusia Boicean de la DIICOT ar trebui clonați și plasați în toate acele județe. Așa poate că și Alba ar intra în rândul județelor unde corupția șî evaziunea ar fi doar nişte simple infracțiuni și nu un brand de județ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Traian Berbeceanu
vineri, 13.05.2011 at 18:49
Multumiri pentru aprecierile făcute! Insa trebuie spus ca pentru performanțele obținute meritele sunt ale colegilor din cadrul BCCO Alba-Iulia si ale unor procurori de excepție cum sunt Nelutu Mureșan, Costel Chirilă sau Adrian Mircea! Dacă ar trebui cineva clonat, despre acești profesioniști trebuie vorbit… Pana atunci nu pot decât sa le multumesc sincer si sa mă mandresc cu astfel de colegi si colaboratori!
Ovidiu Hategan
sâmbătă, 14.05.2011 at 14:38
Ma bucur ca exista procurori si ofiteri de crima organizata (si poate si de la alte servicii – deocamdata nu am vazut nimic in sensul asta) carora le place mai mult sa isi faca meseria decat sa intre in combinatia plina de avantaje a complicitatilor locale.
Dan
luni, 16.05.2011 at 11:29
Cred ca ceea ce sa intampla la noi in judet ar trebui urmat in toata tara. Mizeria si hotia sunt generalizate la nivel national. Nu cred ca mai este loc pentru mai multa coruptie decat daca ne declaram prin constitutie un stat mafiot. Faptul ca procurorii din Alba au inceput sa scoata mizeria aruncata sub pres in cei 21 de ani de democratie salbatica nu face decat sa demonstreze ca, in ciuda unora care ne considera o natie de hoti, mai sunt oameni cinstiti in tara asta. Ramane ca profesionalismul si nu in ultimul rand curajul, procurorilor sa fie model pentru colegii lor judecatori. Cand aceste dosare vor fi finalizate in justitie cu un verdict clar si categoric vom putea spune ca a inceput sa se miste ceva. Pana atunci sper doar ca inceputul sa aiba si o continuitate.
Gabi
miercuri, 08.06.2011 at 08:49
Si eu ma bucur de asemenea oameni, dar as prefera sa vad mai multe stiri cu hoti prinsi si mai putine cu hoti eliberati conditionat din inchisoare. Adica: ii prindeti cu matza in sac, ii bagati la parnaie cateva zile apoi le dati drumul? Nu are nici o logica. Si nici mai putina lauda prin ziare nu ar strica. Nu ar trebui sa va asteptati la laude pt. ca va faceti doar treaba.
Apropo, referitor la proiectul de restaurare al cetatii, ce aveti de gand sa faceti? Acolo se fura la greu… mai mult din fonduri europene si mai putin din bugetul local ce e drept, dar tot furturi sunt si alea.
ella
miercuri, 09.04.2014 at 11:30
si in 2013 ,,eminentii,, astia l-au bagat pe berbeeanu la zdup!!!bravos natiune!