Contacteaza-ne si pe
Publicitate

POLITICA

ALEGERI LOCALE: Proiectele culturale pentru Sebeș ale candidatului PDL la Primăria Sebeş, Dorin Nistor. Răspunsuri la solicitarea Advocacy Grup Sebeș

Publicat


Dorin Nistor, candidatul PDL la Primăria Municipiului Sebeş a răspuns întrebărilor adresate de Advocacy Grup Sebeș privind planurile şi proiectele sale culturale destinate promovării Sebeşului:

„1. Cum vedeți promovarea Sebeșului pe plan național și internațional?

Constituirea unei noi concepţii despre valorile culturale, economice şi turistice ale Sebeşului este posibilă doar prin crearea unui element vehicul al transmiterii mesajelor tradiţionale ale spaţiului istoric. Sebeşul poate să satisfacă această necesitate direcţionând turismul cultural, spre exemplu, către nucleul istoric. În acest sens, am putea pune bazele unui protocol de colaborare încheiat între cele şapte primării din Ardeal, fostele burguri săseşti. Acest protocol va avea menirea de a promova fostul „Siebenbürgen”. Ar urma să facă parte, alături de Sebeş, şi  primăriile din Bistriţa, Braşov, Cluj-Napoca, Mediaş, Sibiu şi Sighişoara. Practic, acest protocol ar pune bazele unei politici comune, de punere în valoare a monumentelor istorice, conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural. Prin promovarea turistică unitară, ar fi posibilă atât accesarea unor fonduri europene destinate conservării patrimoniului cultural şi istoric, cât şi realizarea unui circuit turistic cultural Siebenbürgen. Sebeşul este bogat în istorie şi tradiţii (româneşti, săseşti şi chiar rrome); readucerea acestora în atenţia cetăţenilor care populează nu doar orasul, ci şi împrejurimile, fără a neglija şi atragerea turiştilor străini trebuie să devină una dintre principalele preocupări ale autorităţilor locale. Nu trebuie să uităm de încurajarea păstrării tradiţiilor şi a meşteşugurilor specifice Sebeşului. De asemenea, până acum nu s-a făcut nimic pentru a promova turismul rural şi ecologic. Să nu uităm că perspectivele sunt diferite acum, odată cu apariţia şoselei „Transalpina”.

Nu ar trebui neglijată promovarea „Râpei Roşii”, monument natural unic în Europa. Acesta poate fi pus în valoare mai întâi prin iniţierea unui proiect de investiţii într-un sistem de iluminare pe timpul nopţii, iar, mai apoi, prin organizarea unor evenimente (locale sau chiar la nivel naţional) cu caracter sportiv sau cultural, ce vor avea loc chiar în imediata apropiere a acesteia.

Se pune un accent deosebit în promovarea turismului transilvănean pe exploatarea mitului,,Dracula”. De ce nu am exploata şi noi pe plan local evenimentele istorice atestate în documentele păstrate de Muzeul Ioan Raica şi care au în esenţa lor acel factor de extraordinar în jurul căruia se poate crea un eveniment inedit? Mă refer la arderea pe rug a vrăjitoarelor din Sebeşul secolului XVIII. Este genul de eveniment care atrage atenţia mass-media şi, implicit, a turiştilor.

2.  Aveți în vedere crearea unui brand Sebeș – Mühlbach?

Bineînţeles că crearea unui brand al Cetăţii Mühlbach este în atenţia noastră. Pentru asta însă, trebuie să identificăm în primul rând specificul predominant al oraşului nostru. În ce ne regăsim şi ce ne recomandă ca şi comunitate, din toate punctele de vedere. Din nefericire, Cetatea Mühlbach a fost neglijată de-a lungul timpului, nu a fost reconstituită, nu a fost pusă în valoare şi nu este la fel de complexă precum cetăţile altor oraşe din Siebenburgen. Cu sprijinul unor specialişti, va trebui să dăm contur unui brand prin care să ne simţim cu toţii reprezentaţi.

3. Care sunt evenimentele prin care vreți să valorificați potențialul cultural-artistic al Sebeșului și împrejurimi?

În primul rând, trebuie să învăţăm să apreciem valorile şi talentele autohtone. Avem tineri artişti deosebit de talentaţi, pentru promovarea cărora este necesară organizarea unor evenimente specifice. Să nu uităm faptul că, până în urmă cu 20 de ani, tradiţiile comunităţii noastre erau destul de puternic marcate de cele ale comunităţii de saşi. Acest potential nu este suficient exploatat. A rămas undeva la nivel de participare la unul-două evenimente anuale. Aceste manifestări se regăsesc acum cu precădere în programul activităţilor desfăşurate de ,,Zilele Cetăţii Sebeş”.

Tradiţiile saşilor şi, de ce nu, şi cele ale etnicilor rromi trebuie puse în valoare prin crearea unui festival (pentru copii, în prima fază) care să aibă amploare naţională. Prin colaborarea cu primăriile celorlalte şase cetăţi, acest lucru este cât se poate de realizabil şi ştiu că în Sibiu, spre exemplu, dar şi în celelalte localităţi, manifestările de acest gen sunt frecvente. Toate acestea ar veni să completeze frumuseţea tradiţiilor specifice zonei noastre (nu trebuie desigur uitate localităţile aparţinătoare şi cele aflate în imediata apropiere).

Avem tineri pictori, foarte talentaţi, cu sprijinul cărora am putea organiza expoziţii în zona centrală, în unităţile de învăţământ. Pe lângă Centrul Cultural funcţionează acum două asociaţii culturale, care sunt insuficient promovate. Creaţiile acestora trebuie să treacă de pereţii unei săli de cenaclu literar. Tinerii trebuie atraşi spre aceste forme de manifestare culturală. Trebuie să le oferim noi premisele, pentru a ne putea bucura mai apoi de roadele talentului lor.

Nu trebuie uitat Festivalul International „Lucian Blaga”, care în ultimii ani a luat amploare, ca formă de desfăşurare. Cu toate acestea, se constată în continuare că numărul de participanţi tineri din Sebeş este redus. Trebuie ca, în viitor, să regândim programul acestor manifestări, să-l facem mai atractiv pentru generaţia tânără, să le dăm posibilitatea de exprimare. Să-l aducem pe Blaga mai aproape de ei, scos din manualele şcolare şi, de ce nu, pus în scenă într-o competiţie interşcolară; transformând poeziile în scenarii şi dând şansa copiilor să-şi transpună imaginaţia în conturarea şi interpretarea unor personaje.

4. Ce proiecte aveți pentru conservarea valorilor și tradițiilor românești, săsești și rome?

După cum spuneam, întâi trebuie să delimităm strict tradiţiile adevărate, pe care le-am moştenit din generaţie în generaţie şi pe care suntem datori să le transmitem celor care vin, de genul de manifestări populare care, din nefericire, nu au uneori nimic în comun cu tradiţiile adevărate. Trebuie identificate cele specifice zonei noastre, fie că vorbim de cele româneşti, săseşti sau rrome. Trebuie încurajaţi tinerii artişti să promoveze acest gen de artă populară. Nu pe cea pe care, din nefericire, o vedem răspândită la festivalurile de folclor. Care în loc de punerea în valoare a moştenirii folclorice, nu fac altceva decât să promoveze un folclor de o calitate îndoielnică. La nivelul instituţiilor de învăţământ din Sebeş şi din celelalte localităţi pot  fi organizate concursuri interşcolare în care să fie prezentate programe artistice inspirate din tradiţiile româneşti sau ale minorităţilor. Pe lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” ar putea funcţiona un astfel de ansamblu artistic care ar putea reprezenta Sebeşul la manifestări cultural-artistice cu rol de promovare a tradiţiilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional (la evenimentele de gen organizate în oraşele înfrăţite spre exemplu). Am propus, încă de la începutul acestei campanii, introducerea în aria curriculară a elevilor din municipiul Sebeş a unor ore de studiu al istoriei locale. Desigur, aceasta va fi făcută cu acordul şi sprijinul IŞJ Alba şi cred că elevii vor dori să afle mai multe despre trecutul nostru istoric. Am putea mai apoi să organizăm o sesiune de comunicări ştiinţifice pe această temă. Să acordăm premii celor mai bune lucrări, pe care apoi să le şi publicăm în revista „Unterwald” spre exemplu.

5. Care este strategia pe termen lung pentru valorificarea potențialului cultural al zonei Sebeș?

Evident că toate evenimentele culturale organizate în ultimii ani vor fi continuate şi pe viitor. Sunt convins că, pentru a valorifica potenţialul cultural local, este necesar să construim o punte de comunicare între generaţii şi instituţii. Tinerii sunt cei care ar trebui atraşi în actul cultural, indiferent de forma de manifestare a acestuia. Apoi, trebuie trecut la un alt nivel: identificarea unor posibilităţi de promovare atât a artiştilor, cât şi a potenţialului cultural local la nivel naţional. Este necesar în acest sens să încheiem probabil mai multe protocoale de colaborare atât cu oraşele înfrăţite, cât şi cu centrele culturale din celelalte şase cetăţi săseşti. Împreună putem organiza diferite spectacole care să pună în evidenţă atât talentul artiştilor autohtoni, cât şi să atragă turişti. Când spun turişti, mă gândesc pe de o parte şi la saşii plecaţi din ţară cu decenii în urmă şi care acum revin mai mult pentru a se întâlni cu rudele sau prietenii rămaşi în ţară. Mergând mai departe, putem organiza un festival prin care să promovăm tradiţiile săseşti şi la care să participe ca ansambluri similare din oraşele înfrăţite din Germania, dar şi din Sibiu, Mediaş şi celelalte cetăţi.

La fel, pot fi organizate festivaluri de creaţie şi interpretare pentru muzică şi poezie. Aceste evenimente pot fi desfăşurate şi în locuri mai puţin convenţionale, nu neapărat în sala Centrului Cultural, atunci când vremea o permite. Spre exemplu, în parc, în curtea bisericii evanghelice, pe stadionul Arini, atunci când acesta va fi reabilitat sau în curtea muzeului.

Dorin Nistor

Candidat PDL la Primăria Municipiului Sebeş”

N.R. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în secţiunea „Alegeri Locale” aparţine exclusiv candidaţilor, susţinătorilor ori partidelor politice.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mitica

    miercuri, 30.05.2012 la 18:50

    asta pune taxa de intrare in Sebes pentru localitatiile apartinatoare numai sa dea satisfactie lui elis,niky, etc, asta subtilizeaza ouale de subt closca….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia renovează spațiul în care va funcționa HUB-ul tehnologiei din proiectul susținut de Google

Publicat

Primăria Alba Iulia a început demersurile de pregătire a spațiului în care va funcționa proiectul-pilot derulat de Digital Nation prin care sute de tineri din Alba vor lucra și învăța timp de un an, alături de mai mulți mentori, diferite aplicații și programe din lumea informaticii. În acest sens, administrația locală a lansat, joi, invitația […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cărțile de identitate cu cip, emise din 3 august 2021. Până când se poate călători în UE cu actualele documente

Publicat

Noile cărți de identitate electronice vor fi puse în circulație începând cu data de 3 august 2021, însă românii vor putea călători în Uniunea Europeană și după această dată cu paşaport valabil, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mașini de lux și sute de televizoare – achiziții făcute la Ministerul de Interne de miniștrii din Guvernele PSD

Publicat

La MAI au fost făcute achiziții pe care actualul ministru de Interne, Marcel Vela, le consideră nejustificate, în condiţiile în care era necesară dotarea poliţiştilor. Acesta a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că s-au cumpărat din banii poliţiştilor un BMW seria 7, care a fost făcut cadou la Camera Deputaţilor, dar şi patru maşini […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la un autoturism aflat în trafic pe DN1, în dreptul localității Sântimbru

Publicat

p

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe DN1, în dreptul localității Sântimbru. Pompierii au acționat cu o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Potrivit ISU Alba, mașina marca Opel se afla în mers în momentul în care a luat foc, fiind […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate