Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALERTĂ în Alba, din cauza animalelor sălbatice: Urşi văzuţi în apropierea comunei Daia Română şi haite de lupi în mai multe zone din judeţ

Publicat

urs agresiv Atacurile animalelor sălbatice în mai multe zone din judeţul Alba au pus în alertă autorităţile judeţene. Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer a precizat pentru Alba24 că haitele de lupi au fost observate apropierea mai multor localităţi din judeţ, nu doar la Săsciori şi Meteş, unde au ucis peste 100 de oi. O altă problemă este prezenţa urşilor, care au fost văzuţi în zona Daia Română.

Prefectura Alba a anunţat joi că a primit sesizări de la localnici şi primari din zonele Săsciori şi Meteş că haite de lupi au ucis peste 100 de oi. Gheorghe Feneşer a precizat că se vor efectua vânători organizate în aceste zone, pentru combaterea prădătorilor, iar păgubiţii pot urma procedura pentru constatarea daunelor.

A subliniat că în judeţul Alba a fost constatată creşterea alarmantă a numărului de lupi, astfel pentru anul 2014 a fost aprobată de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice recoltarea prin vânătoare a unui număr de 32 de astfel de animale sîlbatice.

lupi animale salbatice haita “Am luat legătura cu AJVPS, am luat legatura cu asociaţiile de vânători, am urgentat primirea de cotalii de la Bucureşti pentru că lupul este protejat de lege şi nu se poate vâna decât în baza unor autorizaţii. Am obţinut cotă de vânare a lor şi se începe, trebuie să ajutăm oamenii”, a declarat, vineri, Gheorghe Feneşer pentru Alba24.

Aesta susţine că au fost văzute haite de lupi peste tot în judeţ, nu doar în comunele Meteş şi Săsciori.

A precizat şi că “ursul este a doua mare problemă. A ajuns urs şi la Daia”.

În ceea ce priveşte distrugerile provocate de mistreţi în mai multe zone din judeţ, prefectul de Alba a făcut următoarele precizări:

“Administratorul fondului privat este responsabil de pagubele pe care le produc turmele de mistreţi. Există o legislaţie foarte bine stabilită şi spune care sunt paşii: eu, proprietar, trebuie să mă duc la primar, primarul să anunţe urgent comisia să vină să stabilească şi omul îşi ia despăgubire”.

Se constituie o comisie, formată din reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului localităţii pe raza căreia s-a sesizat paguba, ai structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care să constate pagubele, să le evalueze şi să stabilească răspunderea civilă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax