Connect with us
Publicitate

POLITICA

Alexandru Pereș: Taxele și birocrația vor sufoca România

Publicat

„Voi fi foarte impopular cu programul de guvernare – mărturisea spăsit Victor Ponta la un post de televiziune – şi  trebuie să fac faţă la multe critici. Totuşi, când mă gândesc ce îi făceam eu lui Boc când eram în opoziţie, pot spune că o duc încă bine”.

Premierul părea spăsit dar nu foarte preocupat că întregul program electoral cu care USL a câştigat peste 60% din sufragii a fost aruncat la coş cu coperţi cu tot imediat ce a fost reconfirmat la guvernare. Bugetul pe 2013, alcătuit sub supravegherea atentă a FMI nu lasă loc la dubii: investiţiile noi se reduc aproape la zero, numărul locurilor de muncă scade, creşte în schimb alarmant birul plătit de populaţie. Şi creşte birocraţia.

Un  program economic care nu prevede soluţii pentru creşterea locurilor de muncă, este un program al stagnării. Iar momentul de recesiune pe care îl traversează încă România îl transformă într-un program antinaţional.  Sfârşitul anului şi luna ianuarie 2013 au bulversat nu numai încrederea românilor că o vor duce mai bine ci şi posibilitatea de a-şi calcula propriile bugete, personale.

Bâlbâiala Guvernului în legătură cu taxele şi impozitele locale – ba sunt obligatorii, ba sunt la latitudinea primăriilor, ba depind de arieratele mai vechi de 90 zile; cu coplata serviciilor  spitaliceşti – ba 5 sau 10 lei pe zi, ba 10 lei la externare, nici azi nu se ştie sigur; cu procentul de indexare a pensiilor – inflaţia peste 5% dar indexare cu numai  4%; ba creşte salariul minim de la 1 ianuarie 2013 la 800 lei, ba nu creşte decât în două etape în primul semestru etc.

Guvernul socialist (PNL nu are nici o relevanţă în ideologia USL) s-a speriat şi de mârâitul finanţei internaţionale care, prin vocea lui Erik de Vrijer, a cerut amânarea aplicării noului Cod de Procedură Civilă, prin care băncile sunt obligate să anuleze clauzele abuzive din contracte, cum a stabilit justiţia.

Dincolo de cele 20 taxe şi impozite noi sau majorate introduse după câştigarea alegerilor, ceea ce  îngrijorează este perfidia cu care se deschide un fel de cutie a pandorei  în tehnica de  colectare şi majorare a acestor taxe. De pildă, cetăţeanul plăteşte CAS tocmai ca să fie protejat de stat în perspectiva îmbolnăvirii. Acum statul vine şi îi cere bani la externarea din spital (10 lei pe zi sau pe fiecare zi, nu s-a stabilit încă). „ O sumă modică, uşor de plătit”, a explicat liniştitor Victor Ponta la o conferinţă de presă. Cine garantează că peste puţin timp această sumă, odată introdusă, nu va fi mărită pe nesimţite, tot cu o sumă „modică”?! Şi aşa mai departe.

În anul 2012 circa 4 milioane de români au beneficiat de servicii spitaliceşti, pentru care Casa de Asigurări de Sănătate a plătit 6,4 milioane euro. Cu toate acestea mulţi bolnavi au trebuit să cumpere din banii lor medicamente sau pansamente. Soluţia nu este însă suprataxarea pacienţilor ci eradicarea corupţiei din sistem prin preluarea licitaţiilor de la spitale de către un organism central.

Raportul pe anul 2013 poziţionează România pe locul 136 din 185 de ţări evaluate în privinţa uşurinţei de a face afaceri. E mai uşor să faci afaceri în Ghana sau Fiji. Ca să îşi achite taxele, unei firme româneşti îi sunt necesare 9 zile din an, de trei ori mai multe ca în Estonia, de exemplu. Obţinerea unui permis  de construcţie durează peste 9 luni (15 etape necesare) iar rezolvarea unui faliment atinge uneori şi 3 ani şi 4 luni. Am văzut în ultimele zile la televizor înghesuiala nefirească la ghişeele fiscului, a celor dornici să-şi plătească angaralele. Şi care au fost nevoiţi să revină când au aflat că taxele sunt totuşi mărite de consiliul local în urma unei ordonanţe date peste noapte de Guvern. Alţi nervi, alte hârtii, alte aşteptări la cozi.

Prognoza de creştere economică a tot fost corectată în minus de la 2% în toamna anului 2012, la 1,8 apoi la 1,6% la sfârşitul anului. Prognoza FMI este de doar 1,5%. România, pentru a-şi  relansa sustenabil economia are nevoie de investiţii  care să-i asigure o dinamică a creşterii de 3,5% – 4,5% anual. Guvernul Ponta nu pare să înţeleagă acest lucru.

Alexandru Pereş

Senator PDL de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Sebesanca

    luni, 04.02.2013 at 12:44

    Fa ceva sa nu mai poluaze combinatu la Sebes

  2. Gabi

    miercuri, 06.02.2013 at 19:57

    Poluarea sufoca Sebesul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate