Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Audit cu „surprize” la Ocolul Silvic Sebeș. Neregulile constatate fac obiectul a două dosare penale aflate în curs de soluționare

avatar

Publicat

Ocolul Silvic Sebeş a fost supus unei misiuni de audit public intern, cu obiectivul “Analiza activităţii şi performanţei Ocolului Silvic Sebeş R.A. în perioada 2008-2010”. În urma acestui audit, s-au descoperit o serie de nereguli ce au avut drept consecinţă întocmirea a două dosare penale, aflate în curs de soluționare.

În şedinţa ordinară din luna septembrie, consilierilor locali le-a fost adusă la cunoştinţă o informare a Compartimentului Audit Public Intern din cadrul Primăriei municipiului Sebeş, care a desfăşurat în perioada 21.03.2011-10.06.2011 misiunea de audit a Ocolului Silvic Sebeş R.A.

Conform informării, în urma auditării s-au constatat o serie de iregularităţi în activitatea desfăşurată de Ocolul Silvic în perioada 2008-2010.

Nereguli la întocmirea listelor de inventariere a patrimoniului

Prima dintre ele, semnalată în conţinutul documentului, vizează nerespectarea prevederilor legale referitoare la întocmirea listelor de inventariere a patrimoniului. Astfel, s-ar  constatat că, în anul 2010, Ocolul Silvic Sebeş a întocmit în mod incorect inventarul bunurilor deoarece “au fost evidenţiate elemente patrimoniale care în realitate nu existau în gestiune”. Mai exact, în urma verificărilor faptice în teren, prin sondaj, s-au constatat lipsuri din gestiune a unor bunuri: tuburi de beton în valoare de 3.899,18 lei şi obiecte de inventar (aragaz, frigider, tv LCD, paturi etc) în valoare de aproximativ 15.000 lei. Întrucât persoana responsabilă cu gestiunea bunurilor a indicat ca locaţie pentru acestea cabana sediu District III Vingard, canton 8, aparţinând Ocolului, auditorii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat starea deplorabilă a construcţiei „cu aspect de casă părăsită” şi, mai mult decât atât, lipsa bunurilor vizate. La o analiză mai atentă aceștia ar fi descoperit că toate obiectele de inventar căutate se aflau în dotarea unei „construcţii de tip-cabană” situată în imediata vecinătate a Districtului, proprietate personală, la acea dată, a brigadierului-gestionar la Ocolul Silvic Sebeş, Vasile Arsu, iar tuburile din beton erau folosite pentru construirea unei fântâni în incinta aceleiaşi proprietăţi.

Mai mult decât atât „pe lângă obiectele de inventar constatate lipsă în gestiune, existau o serie de consumuri de materiale efectuate în cursul anului 2008 şi neidentificate la locaţie pentru care au fost emise documentele justificative sediu district III, canton 8” se arată în document. Aceste materiale au fost regăsite în aceeaşi „construcţie de tip-cabană”, valoarea lor fiind de 4.148,51 lei.

Lipsa unui exemplar original din contractul de mandat încheiat între Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Sebeş

Cea de-a doua neregulă constatată ar fi vizat lipsa unui exemplar original din contractul de mandat încheiat între Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Sebeş R.A., reprezentat de Cătălin Dumitreasă, şi şeful de ocol/directorul Ocolului Silvic Sebeş R.A,. Nicolae Istrate. Deşi auditorii au solicitat prezentarea contractului fie în original, fie în copie legalizată, reprezentanţii regiei autonome nu au putut pune la dispoziţie documentul. În timpul misiunii de audit s-a constatat că există „două copii de contract de mandat cu conţinut diferit, dar cu acelaşi număr de înregistrare la registratura Ocolului”. Astfel, în una din copii se specifica faptul că unele activităţi şi acţiuni desfăşurate au nevoie de acordul Consiliilor Locale asociate (Sebeş, Câlnic, Gârbova), în timp ce în cealaltă copie era stipulat că acordul Consiliilor nu este necesar pentru niciun fel de activitate sau acţiune, fără deosebire.

Cheltuieli nejustificate cu salarizarea șefului de ocol

O a treia iregularitate a vizat plata salariilor, unde s-a constatat că salariul şefului de ocol, în persoana lui Nicolae Istrate, era diferit pe lunile octombrie-decembrie 2008, deşi conform legii ar fi trebuit să constea într-o sumă fixă invariabilă lunar. În informarea adresată consilierilor locali se mai arată şi că nivelul salariului a depăşit limita maximă legală, generându-se astfel o cheltuială nejustificată cu salarizarea în cuantum de 7.818 lei.

Ultimul obiectiv al misiunii de audit a vizat organizarea şi practicarea vânătorii la nivelul fondului de vânătoare administrat de Ocolul Silvic Sebeş. Sub acest aspect, auditorii au constatat că s-a încălcat legislaţia în domeniu, întrucât s-a emis autorizaţie de vânătoare la mistreţi în afara perioadei stabilite de legea 407/2006 a vânătarii şi a protecţiei fondului cinegetic.

În urma acestor iregularităţi au fost întocmite două dosare penale, unul vizând lipsurile şi neconcordanţele din listele de inventar, iar celălalt pentru eliberarea autorizaţiilor de vânătoare în afara perioadelor legale de vânătoare la specia respectivă. Ambele dosare sunt în curs de soluţionare.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
7 Comentarii

7 Comments

 1. Pingback: Audit cu “surprize” la Ocolul Silvic Sebeș. Neregulile constatate fac obiectul a două dosare penale aflate în curs de soluționare | Sebes24

 2. avatar

  Eu

  marți, 09.10.2012 la 11:10

  Potrivit legii, rapoartele de audit sunt confidentiale (sunt secret de serviciu) si sunt aduse doar la cunostinta ordonatorului de credite. Nu inteleg cum aceste documente ajung nestingherite in presa. Ma intreb daca primarul din Sebes are habar de aceste prevederi si daca isi asuma vreo responsabilitate privind pastrarea secretului de serviciu.

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   marți, 09.10.2012 la 11:28

   raportul ” secret” a devenit public dupa ce a fost prezentat in Consiliul Local. de cand posibilele fraude sunt secret de serviciu?

   • avatar

    Eu

    marți, 09.10.2012 la 23:01

    LEGAL era ca primarul sa faca o sinteza a constatarilor / recomandarilor din raport, pe care sa o/le prezinte consilierilor, in sedinta de consiliu local. Posibilele fraude puteau astfel fi analizate si hotarat in privinta lor. Nu vreau sa fiu ironic, dar te rog citeste Legea 672/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si HG privind aplicarea normelor de exercitare a activitatii de audit public intern, inainte de a emite opinii in legatura cu subiectul. Parerea mea este ca in situatia data trebuiau notificate direct institutiile competente in materie penala pentru investigarea si, daca este cazul, tragerea la raspundere a celor gasiti vinovati. Nu stiu cata competenta are Consiliul local sa ia o decizie in acest caz. Tocmai de aceea legea impune notificarea Primarului si/sau a organelor de control (Politie, Parchet, Curte de Conturi, DNA, etc). Oricum, este de remarcat ca auditorul a avut ceva sange in el sa scrie tot ce a scris. Probabil ca aceste constatari sunt doar o parte a „buboiului”.

 3. avatar

  PONTA

  marți, 09.10.2012 la 18:30

  domnul ISTRATE este protejatul domnului primar DANCILA,ati vazut ca in campania electorala a fost dupa fundul lui DANCILA,ca sa aiba grija de el daca iasa primar,si ca noutate am aflat ca DANCILA divorteaza!!!!

 4. avatar

  un om

  miercuri, 10.10.2012 la 00:18

  de ce redactia nu va asumati prin publicarea ziarustului care a obtinut aceste false informatii

 5. Pingback: VINERI: Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Sebeş. Reglementări pentru terenuri şi imobile şi poziţia CL în două dosare de cercetare | Sebes24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: O persoană cu „muncă nedeclarată”, amenzi şi avertismente după controale în teren. Nereguli constatate

avatar

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă din judeţul Alba au depistat, săptămâna trecută, un caz de muncă nedeclarată, au dat o amendă în valoare de 1.500 de lei şi 10 avertismente. Au descoperit mai multe nereguli după verificări la angajatori.

În perioada 9-13 iulie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 45 de agenţi economici, cu un număr total de 1.053 de salariaţi. Inspectorii au constatat 48 de nereguli şi o persoană în situaţie de „muncă nedeclarată”. Au dat o amendă în valoare de 1.500 de lei şi un avertisment.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale

– neplata drepturilor salariale la termenul prevazut in contractul individual de muncă

– neacordarea repausului săptămânal

– neevidenţierea corectă a timpului lucrat

– registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu este completat la zi ori nu a fost transmis în termenul prevăzut de lege.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 31 de unităţi, depistate 54 de nereguli şi date 9 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A condus, fără permis şi cu alcoolemie de 1,08, un moped neînmatriculat. Dosar penal pentru un tânăr din Crăciunelu

avatar

Publicat

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Crăciunelu de Jos s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de Poliţie în timp ce conducea, fără permis şi sub influenţa alcoolului, un moped neînmatriculat. Avea alcoolemie de 1,08.

Potrivit IPJ Alba, duminică, 15 iulie, în jurul orei 5.00, poliţiştii Secției 5 Poliție Rurală Blaj l-au depistat pe un tânăr de 20 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos, în timp ce conducea un moped, pe strada 6 Martie din comună, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără ca mopedul să fie înmatriculat sau înregistrat în circulație.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânără din Alba Iulia cu dosar penal după ce a condus fără permis. Şi proprietara maşinii este cercetată de Poliţie

avatar

Publicat

O tânără în vârstă de 26 de ani din Alba Iulia este cercetată de Poliţie după ce a condus un autoturism fără a deţine permis. Poliţiştii i-au deschis dosar penal şi proprietarei maşinii, care ar fi ştiut că fata nu avea permis, dar totuşi i-a încredinţat autoturismul.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 14 iulie, în jurul orei 14.40, poliţiştii rutieri din Alba Iulia, în timp ce acţionau împreună cu poliţiştii Serviciului Rutier, au depistat o tânără 26 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Garoafei din municipiu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că autoturismul îi fusese încredinţat tinerei, pentru a fi condus pe drumurile publice, de către o altă tânără de 26 de ani, din Alba Iulia, cu toate că ştia că nu deţine permis de conducere.

Faţă de prima tânără, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere fără permis, iar faţă de cea de-a doua, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru a fi condus de către o persoană care nu deţine permis de conducere.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tată şi fiu condamnaţi la închisoare pentru trafic de persoane, prinşi la Doştat. Erau daţi în urmărire naţională

avatar

Publicat

Penitenciarul Aiud

Doi bărbaţi, tată şi fiu, condamnaţi la 6 ani de închisoare pentru trafic de persoane au fost prinşi de poliţiştii din Sebeş, la Doştat. Erau daţi în urmărire naţională, pentru că se sustrăgeau executării pedepselor.

Potrivit IPJ Alba, duminică, 15 iulie, poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Sebeş, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, i-au depistat şi reţinut, pe raza localităţii Doştat, pe doi bărbaţi, de 64 şi 32 de ani, tată şi fiu, posesori ai unor mandate de executare a pedepsei privative de libertate, de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de persoane.

Cei doi au fost condamnați, de Tribunalul Ialomiţa, la data de 26 iunie 2018 şi se sustrăgeau executării pedepselor, motiv pentru care erau urmăriţi la nivel naţional.

Condamnaţii au fost depuşi în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepselor.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne va fi amplasat lângă Monumentul Unirii din Alba Iulia

avatar

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a prezentat luni, 16 iulie, bustul de bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne, ce va fi amplasat în proximitatea Monumentului Unirii din municipiu.

Geograful francez, care a trăit între anii 1873-1955, este cunoscut pentru meritul avut în trasarea granițelor României după Primul Război Mondial.

În cadrul Conferinței de Pace de la Paris, a lucrat în comisia care a tratat problema românească.

În timpul lucrării în comisii a insistat să se țină cont “nu numai de regrupările etnice, ci, în egală măsură, de un punct de vedere mai material, de infrastructura teritoriului”.

Devine operațional “principiul viabilității” și, astfel, localități cu populație maghiară semnificativă revin, totuși, României: orașele Arad, Oradea, Satu-Mare.

În plan personal, de Martonne a fost prieten cu Grigore Antipa, care l-a inițiat în Geonomie, o disciplină la confluența dintre geografie și științele naturale. Memoria acestui savant francez care a iubit România este întreținută astăzi de două străzi, în Timișoara și Cluj, ce-i poartă numele, transmit reprezentanţii muzeului.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate