Connect with us

Administrație

Parc fotovoltaic de 3000 kW în Oarda. Stadiul investiției demarate de Primăria Alba Iulia. La ce va fi folosită energia produsă

Publicat

Parc fotovoltaic de 3000 kW în Oarda. Primăria Alba Iulia a propus, iar Consiliul Local a aprobat în ședința de luni date suplimentare privind investiția pentru producerea de energie verde. Acest parc fotovoltaic, alături de cel din zona șoseaua de centură ar urma să asigure tot consumul de curent pentru iluminat public în municipiu. De asemenea, energia va fi utilizată și pentru alte clădiri publice.

Proiectul de la Oarda este în valoare de aproape 4 milioane de euro și a fost aprobat pentru finanțare din fonduri nerambursabile. Contractul a fost semnat în martie 2025, iar acum autoritățile locale au aprobat constituirea unității de management a proiectului și a statului de funcții.

Banii vor fi asigurați integral prin „Programul-cheie 1” Surse regenerabile de energie și stocarea energiei din Fondul pentru Modernizare.

Locația pentru parcul fotovoltaic este un teren în Oarda de Sus. Acesta prevede instalarea unei capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de minim 3000 kW.

Termenul limită pentru finalizarea investiției este martie 2027.

Valoarea investiției

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 19.538.223,80 lei cu TVA, 100% grant nerambursabil.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

Lucrările de construcții-montaj sunt estimate la 9.791.399,73 lei cu TVA.

Sistemele fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere, iar energia produsă va fi utilizată pentru 8 clădiri publice și întreaga rețea de iluminat public al orașului.

Proiectul presupune instalarea unui număr de aproximativ 5.264 module fotovoltaice, care vor produce, în primul an de la instalare, 4.331.109 kWh.

Obiective

  • capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile: 3,00 MW
  • reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră (scăderea anuală estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră): 2.650,21 Echivalent tone de CO2/an
  • producţia medie de energie electrică din surse regenerabile: 4.331,11 MWh/an
  • producția totală de energie electrică din surse regenerabile pentru perioada de referință: 81.816,52 MWh
  • factorul de capacitate al centralei electrice: 16,48%
  • durata estimată de execuţie a obiectivului de investiţii: 12 luni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.