Connect with us
Advertisement

Actualitate

Campanie de mediu: “Nu lăsa natura să devină doar fotografie”

Publicat

Peste 250 de persoane – locuitori și turiști din Depresiunea Trascăului – au fost informate despre importanța ariilor protejate Cheile Vălișoarei, Cheile Plaiului și Cheile Siloșului, în cadrul campaniei de mediu “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!”. Asociația „Biounivers”, cu sprijinul autorităților locale, a organizat 6 întâlniri în satele Rimetea, Colțești (comuna Rimetea), Livezile, Poiana Aiudului, Vălișoara și Izvoarele (comuna Livezile), în perioada noiembrie 2010-martie 2011.

Scopul acestor întâlniri a fost de a discuta cu localnicii și turiștii aspecte referitoare la protecția rezervațiilor naturale din cele două comune şi au fost organizate în cadrul proiectului implementat de Asociația Biounivers, numit „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS Mediu, Axa Prioritară 4 – Protecția Naturii.

„Întrevederile cu localnicii sunt deosebit de importante, pentru a ne asigura că aceștia sunt informați și vor sprijini activitățile de protejare a naturii, desfășurate în Cheile Vălișoarei, Cheile Plaiului și Cheile Siloșului. Am rămas plăcut surprinși de interesul arătat campaniei de către localnici și de prezența lor în număr mare în cadrul întâlnirilor. Suntem convinși să aceștia se vor implica activ în protejarea naturii și în dezvoltarea durabilă a zonei, mai ales acum, când au mai multe informații la dispoziție”, a declarat coordonatoarea campaniei “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!”, Sorana Olaru-Zăinescu.

Participanţii au au aflat informații despre localizarea și limitele rezervațiilor naturale, despre speciile protejate, despre activitățile permise și activitățile interzise în interiorul lor, precum și despre modalități de conservare a biodiversității. În cadrul întâlnirilor, lectorii au pus accent pe modul în care prezența ariilor protejate poate influența dezvoltarea pe termen lung a comunității. Deoarece se afirmă destul de des că scopurile comunităţilor locale şi cele ale ariilor protejate sunt în conflict, experții campaniei “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!” au prezentat modalități concrete prin care comunitățile locale se pot dezvolta în apropierea unor arii protejate. Dezvoltarea agroturismului legat de aria protejată ca obiectiv turistic, comercializarea produselor agro-alimentare locale cu numele/brand-ul ariei protejate, crearea unor ateliere meşteşugăreşti, deschiderea de puncte de vânzare în apropierea ariilor protejate, astfel încât să fie încurajată practicarea meseriilor tradiţionale şi valorificarea artizanatului local au fost doar câteva dintre subiectele discutate. Localnicii au primit și exemple concrete de comunități din zona Sibiului care au reușit să valorifice situarea geografică în apropierea unor rezervații naturale și să se dezvolte economic, concomitent cu protejarea și promovarea unor situri Natura 2000.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement