Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Codul bunelor maniere, prezentări în societate: Cui îi este permis să întindă mâna, ce trebuie să facă un domn și când trebuie să stea pe scaun o domnișoară

Publicat

stangere de mana Prezentarea, ca şi salutul, urmat de strângerea mâinii, pot crea încurcături dacă o persoană dintr-un grup nu cunoaşte regulile ce sunt impuse în aceste situaţii. În “Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu explică pe larg ce trebuie să facem şi cum evităm gafele.

Pentru a înţelege mai bine situaţia, autoarea prezintă un caz luat la întâmplare. O tânără însoţită de soţul ei e invitată la aniversarea socrului, în locuinţa acestuia (sau la un restaurant, nu asta e important). De faţă se mai află o pereche în vârstă, o doamnă în vârsta şi un cuplu tânăr. Ordinea saluturilor sau a prezentărilor, dacă tânăra nu cunoaşte o parte din invitaţi, e următoarea: primul pe care îl salută (iar acesta îi dă mâna) este socrul, persoana sărbătorită.

Urmează cele două doamne în vârstă (ele întind mâna, în timp ce gazda rosteşte numele nurorii sale dar şi al doamnelor), urmează domnul în vârstă (acum tânăra întinde mâna) şi, în sfârşit, tânăra invitată (mâinile se întind simultan), iar tânărului care o însoţeşte şi a rămas ultimul i se spune numele, iar tânăra doamnă îi întinde mână.

Trebuie reţinut că iniţiativa de a întinde mâna prima i-a fost permisă doar de trei ori: domnului în vârstă, tinerei domnişoare şi tânărului domn.

De asemenea, se pot crea încurcături în situaţia în care prezentăm persoane de aceeaşi vârstă sau de acelaşi rang. Se va spune atunci: „Pot să vi-l prezint pe domnul Popa, domnule Ivănceanu?”, alegând pe unul dintre ei, la întâmplare. Dacă celălalt se va simţi ofensat, este sigur un snob. Prin analogie, formula se aplică şi doamnelor de vârste apropiate. Uzanţa cere însă să prezentăm domnişoara doamnei. Când vă este prezentat cineva, se poate întâmpla să nu-i reţineţi numele. Ivănescu se ţine minte mai uşor decât Ivănceanu.

În acest caz, cereţi pur şi simplu să vi se repete numele. E mai bine aşa, decât săi-l stâlciţi, lucru penibil atât pentru interlocutor, cât şi pentru dumneavoastră. Prezentarea în situaţia în care oaspeţii stau pe scaune Cine se va ridica şi cine va sta jos? Prima regulă: un bărbat se ridică întotdeauna când îi e prezentată o persoană. Singura excepţie o constituie infirmii sau bolnavii. A doua regulă: o femeie rămâne pe scaun. Aceasta regulă poate avea însă derogări. Dacă e vorba despre o tânără, ea trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn mult mai în vârstă. În general, când se fac prezentările sau în cadrul unor discuţii, tinerii nu vor sta jos în prezenţa persoanelor mai în vârstă.

Dacă este vorba despre un bătrân, este politicos, dar nu indispensabil, ca şi femeile să se ridice. Dacă este vorba despre o doamna în vârstă, se va ridica în picioare toată asistenţa. Şi aici este vorba de tact. Este mai bine să te ridici în picioare, decât să uiţi să o faci atunci când situaţia o cere.

 

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax