|

Cu barca pe râul Mureș, de la Sântimbru până la Geoagiu. Proiect de 500.000 de euro pentru dezvoltarea turismului „pe apă”

muresRâul Mureș ar putea deveni, începând de anul viitor, un nou pol de atracție turistică pentru cei care vizitează județul Alba și pentru pescarii din zonă. Alba va fi legată de Hunedoara și pe apă, prin debarcadere amplasate în fiecare localitate pe lângă care trece râul. Acestea vor beneficia de ambarcațiuni care vor sta la dispoziția celor care vor să ajungă de la Sântimbru la Geoagiu… vâslind. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro, iar ideea aparține Grupului de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureşului şi Secaşelor, FLAG, coordonat de comuna Ciugud.

A fost dat uitării de majoritatea administrațiilor locale însă după zeci de ani în care oamenii sperau că se va face o investiție pentru râul care traversează județul Alba, se pare că a sosit și momentul în care acesta va fi pus în valoare.

Potrivit primarului din Ciugud, Gherghe Damian, coordonatorul grupului de acțiune locală pentru pescuit, FLAG, opt localități vor beneficia de debarcadere cu ambarcațiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic și nu numai.

„Am avut întâlnirea grupului de lucru pentru beneficiarii publici, adică primăriile din FLAG, grupul de acțiune locală pentru pescuit și am decis ca, de la Sântimbru până la Geoagiu, în județul Hunedoara, în fiecare localitate care are proprietatea pe malul Mureșului, și aici sunt Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia, Vințu, Blandiana, Șibot, Rapold și Geoagiu, să facem un proiect integrat în valoare de 500.000 de euro, cu debarcadere în dreptul fiecărei localități și un număr de ambarcațiuni pentru a dezvolta turismul pe Mureș. Adică dacă vine turistul să viziteze de exemplu Cetatea sau să vadă Ciugudu, îi putem oferi să meargă cu barca de la Ciugud până la Geoagiu, o mașină îl așteaptă acolo, îi recuperează barca și îl aduce în debarcader”, spune primarul Gheorghe Damian.

muresProiectarea pontonului se dorește a fi una unitară, în așa fel încât să se diferențieze de cele private și oamenii să știe că sunt alte FLAG-ului.

Următorii pași pentru realizarea acestui obiectiv sunt elaborarea ghidurilor de finanțare,  proiectarea și apoi construcția. Potrivit primarului Gheorghe Damian, se dorește ca investiția să fie finalizată până în vara anului viitor.

Acesta a precizat să se dorește și realizarea unei hărți a pescajului, a adâncimii râului Mureș prin care să se încurajeze circulația ambarcațiunilor mici, dar nemotorizate.

„Suntem cei care luptăm pentru tot ce înseamnă biodiversitatea râului Mureș, suntem pentru a ne bucura de râu, dar fără a distruge ce e în jur. O altă idee este cea de a face o brigadă antibraconaj pe râu și să fie populat râul Mureș”, a mai spus primarul.

Încă nu se știe dacă se va percepe taxă pentru a închiria aceste ambarcațiuni, însă probabil va fi vorba o sumă modică pentru întreținerea pontoanelor și a ambarcațiunilor.

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=560989avatar Publicat de pe 19 aprilie 2017 şi actualizat pe 19 aprilie 2017.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • rusinea: Biserica va purta o mare vina multi de acum inainte, pentru ca da dovada de clementa cu poponarii in fusta...
  • corect: Corect !!!
  • votul: Platiti ce ati votat, fiecare dintre voi. Asta se intimpla cind analizezi cu ce partid votezi si nu pe cine...
  • florin: Doar un tampit care are salariul minim pe economie, poate accepta fara sa iasa in strada, sa plateasca taxele...
  • viki: Mai da-va-n p…. mea pe toti !!!!!

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI