Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Festivalul „Datină străbună pe Secașe”, la Ciugud. Spectacol folcloric, comunicări științifice și prezentarea obiceiurilor din 11 localități. PROGRAMUL

avatar

Publicat

Afis A4 Datina pe Secasi CIUGUDDuminică se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secașe”. Având în vedere că evenimentul se desfăşoară pe rând în cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor, anul acesta gazda va fi comuna Ciugud. 

Festivalul începe duminică, la ora 10.00, cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut (cadru didactic universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisiei de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO), prof. univ. dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud (cadru didactic universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca) și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.

Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.

A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile Miercurea Sibiului, Loamneş, Berghin, Cergău, Mihalţ, Şpring, Păuca, Apoldul de Jos, Daia Tomână, Roşia de Secaş, Ciugud.

Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț, alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud, iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului „Cindrelul – Junii Sibiului” Sibiu.

Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la ora 17.00, va avea loc concertul Orchestrei de cameră „Augustin Bena”, organizat la Centrul cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, în cadrul Colocviilor de literatură și arte.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanț revoltător al CFR. Trenurile au întârziat șase ani într-u an

avatar

Publicat

tren CFR

Șase ani într-un an. Atât au au avut întârzieri trenurile din România în anul 2018. Statistica vine chiar de la Ministerul Transporturilor. Şi în timp ce la noii oficiali se mulţumesc să constate dezastrul, în Japonia, şeful căilor ferate a demisionat, iar ministrul Transporturilor şi-a cerut public scuze când trenurile de acolo au adunat întârzieri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în localitatea Trâmpoiele. O mașină în care se aflau trei persoane s-a răsturnat în râul Ampoi

avatar

Publicat

masina in ampoi

Trei persoane au rămas încarcerate după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut duminică în jurul orei 11.30 în localitatea Trâmpoiele. Potrivit IPJ Alba, persoanele sunt conștiente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Până la 1 martie: Înscrieri pentru învățământul universitar, postliceal și liceal militar. Număr de locuri și condiții

avatar

Publicat

armata militari

Tinerii care își doresc o carierp militară trebuie să știe că început, prin Biroul Informare Recrutare, întocmirea dosarelor de candidat pentru instituţiile militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar şi comunică celor interesaţi următoarea ofertă educaţională pentru anul şcolar 2019-2020 (băieţi şi fete). Până la 1 martie au loc recrutări pentru învățământul universitar, postliceal și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Destinul Floricăi Maria Sas din Aiud. Sclavă într-un harem otoman a ajuns Lady în societatea britanică

avatar

Publicat

Florica Maria Sas, fost o exploratoare de origine transilvăneană, este cunoscută azi ca şi Lady Florence Baker. Naţionalitatea lui Sas este disputată şi de maghiari şi de austriaci. Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac.     Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate