Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Festivalul „Datină străbună pe Secașe”, la Ciugud. Spectacol folcloric, comunicări științifice și prezentarea obiceiurilor din 11 localități. PROGRAMUL

Publicat

Afis A4 Datina pe Secasi CIUGUDDuminică se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secașe”. Având în vedere că evenimentul se desfăşoară pe rând în cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor, anul acesta gazda va fi comuna Ciugud. 

Festivalul începe duminică, la ora 10.00, cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut (cadru didactic universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisiei de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO), prof. univ. dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud (cadru didactic universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca) și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.

Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.

A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile Miercurea Sibiului, Loamneş, Berghin, Cergău, Mihalţ, Şpring, Păuca, Apoldul de Jos, Daia Tomână, Roşia de Secaş, Ciugud.

Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț, alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud, iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului „Cindrelul – Junii Sibiului” Sibiu.

Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la ora 17.00, va avea loc concertul Orchestrei de cameră „Augustin Bena”, organizat la Centrul cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, în cadrul Colocviilor de literatură și arte.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Autobuze electrice și stații de încărcare de 43 de milioane de euro, la Alba Iulia. A fost demarată achiziția

Publicat

autobuz electric

Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția orașului. Pe lângă autobuze, vor fi cumpărate 13 stații de încărcare lentă și 4 stații […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA: Ajutor de 14,7 euro/ hectar pentru fermierii care au culturi pe terenuri arabile. Cine primeşte mai mult

Publicat

teren agricol agricultura

Ajutorul acordat fermierilor din bugetul naţional pentru culturile amplasate pe teren arabil în anul de cerere 2018 a fost stabilit la 14,7033 euro/hectar, plafonul total alocat acestui sprijin – Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT1) – fiind de aproximativ 102,36 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cea mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Conturile deschise la Revolut nu pot fi poprite de ANAF. Care ar fi motivul

Publicat

revolut card

ANAF nu ar putea bloca sumele din conturile românilor, deschise la Revolut, pentru că aceasta nu este instituţie de credit. Totuși, Revolut, ca entitate economică are deschise conturi bancare. Revolut este o instituție care emite monedă electronică și care oferă o alternativă la multe operațiuni bancare pe care un client le-ar putea face, cu excepția […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sancţiuni mai dure pentru apeluri false la 112. Amenzi dublate sau muncă în folosul comunităţii. Proiect la Senat

Publicat

apel 112

Amenzile pentru persoanele care apelează nejustificat 112 ar putea fi majorate. Un proiect aflat în dezbatere la Senat prevede acest lucru. Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că numărul alertelor false este foarte mare, de aproximativ 34.000 pe zi, în toată țara, mai exact, 70% din totalul apelurilor nu justifică o situație de urgență. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate