Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident ecologic pe Râul Mic din Cugir. Zeci de pești morți plutesc pe maluri după ce apa a fost poluată cu soluții galvanice de la UM2

Publicat

Zeci de pești morți au fost împinși, „cu burta în sus”, pe malurile Râului Mic din Cugir, în urma unui accident de poluare survenit de la Uzina Mecanică 2. Se pare că un grup de persoane de etnie romă a fost surprins culegând peștii pentru a-i consuma, iar câțiva martori ai acestui fapt au sesizat autoritățile despre incident. O echipă de comisari ai Gărzii de Mediu s-a deplasat la fața locului pentru a stabili cauza exactă a accidentului, aria de propagare a acestuia și riscurile existente.

UPDATE, ora 16.00: Potrivit comisarilor de la Garda de Mediu, accidentul s-a produs după ce s-a spart o conductă de la secția de soluții galvanice, de la Uzina Mecanică Cugir. Pe lângă păstrăvi, au fost afectați și pești din specia mreană vânătă și clean. Reprezentanții Apelor Române au luat probe din apă pentru analize și au pornit o anchetă pentru stabilirea cauzelor incidentului.

Din informațiile primite de la Ioan Cristea, președintele Asociației de Pescuit Sportiv din Cugir, sesizat la rândul său de către niște martori oculari, se pare că este vorba despre un accident de poluare cu substanțe toxice, scăpate din gura canalului de evacuare al UM2, și propagate pe râu în jos, până la vărsarea în Mureș. Peștii morți sunt păstrăvi.

Deocamdată nu se cunosc detalii despre cantitatea de pește distrus, sau despre categoria exactă a substanței poluante.

Sesizată despre acest eveniment de către niște cetățeni din Cugir, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului, Mihaela Mih Dehelean, a declarat că se va deplasa personal la fața locului în cursul zilei de marți, astăzi fiind pe teren în zona Sebeșului.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, “Poliţia Oraşului Cugir a fost sesizată de către reprezentanţi ai Ocolului Silvic Sapcea Cugir despre faptul ca pe râul Cugir plutesc peşti morţi.

La faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din poliţişti, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai S.G.A. Apele Romane, personal silvic şi un reprezentant al asociaţiei sportive “Pescarul Şurianu” Cugir, ocazie cu care s-a constatat că pe râul Cugir pe o suprafaţă de 300 m în aval de gura de evacuare a Staţiei de Neutralizare a SC UM Cugir SA II, plutesc mai mulţi peşti din speciile păstrăv şi mreană.

Reprezentanţii Apelor Române au recoltat probe de apă şi peşti.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit cauza mortalităţii piscicole din Râul Cugir, ca fiind deversarea accidentală de ape uzate tehnologic în Râul Cugir de la S.C.U.M. Cugir S.A, fără neutralizare, din cauza defectării pompei de transport a substanţelor neutralizante.

În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „poluare prin evacuarea, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 98, pct. 2, din O.U.G. 195/2005”.

FOTO: Sorin GIURCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. vijelie

    marți, 04.09.2012 at 14:09

    asta este din ciclul „ROMANIA TE IUBESC” o sa ramana ca in gara… maxim o amenda care nu acopera nici costul pestelui mort…. sa nu mai vorbim de dezastrul ecologic … de distrugerea biotopului…. chiar daca bagi alt peste in rau o sa moara de foame ca acum s-a dus naibi toate micro organismele…hrana este compromisa…. astfel de intreprinderi CRIMINALE ar trebui inchise.

    • lungu

      miercuri, 05.09.2012 at 10:01

      Romania, te urasc!!

  2. dan

    joi, 06.09.2012 at 14:59

    dapoi cui trebuia pesti aia?a?lasa pape gura de cioromei ca lerha hoame mhancaliaj
    ooooooo!!!!!!

  3. Pingback: Accidentul ecologic de pe râul Cugir: Uzina Mecanică a fost amendată cu 35.000 lei. Se evaluează pagubele piscicole | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax