Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Casa de un milion de euro din Alba Iulia, una dintre cele mai frumoase din Transilvania

Publicat

O casă din municipiul Alba Iulia este considerată de specialişti una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Casa triunghiulară „3T” proiectată de arhitectul Sorin Magda surprinde prin originalitatea formei sale. Proiectul a câştigat locul doi la ”Bienala de Arhitectură”, concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, la categoria „arhitectura locuinţei”.

Casa a fost construită la marginea oraşului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut. Tocmai faptul că pe acest teren existau stejari şi proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinţei.

„Existau doi stejari în zona în care urma să fie construită şi ideea a fost să facem casa ca să ne încadrăm exact între stejari. Atunci i-am propus o variantă de casă triunghiulară, care şi pentru noi a fost ceva inedit. Am făcut un pic de compromis între arhitectură şi partea practică, multe camere au ieşit triunghiulare şi a fost mai greu de mobilat, dar compromisul până la urmă s-a dovedit a fi câştigător”, afirmă arhitectul Sorin Magda.

Principala caracteristică a locuinţei este faptul că se pierde în peisajul înconjurător.

„Acesta a fost şi scopul principal şi am reuşit să îl realizăm, să o pierdem efectiv în spaţiul respectiv. Dacă o luăm de acolo şi o mutăm 50 de metri nu se mai potriveşte deloc”, spune arhitectul din Alba Iulia.

Casa are o suprafaţă desfăşurată de 395 metri pătraţi. La parter se află spaţiile de zi cu o zonă de living care are o privelişte deosebită asupra oraşului. La etaj sunt dormitoarele, partea privată.

„Este o casă aproape pasivă. Nu am încercat să o certificăm, poate ar fi şi asta o variantă, mai ales că are trei faţade iar căldura se scurge cel mai mult în dreptul faţadelor. Minimalizând suprafaţa exterioară s-ar putea să ne apropiem de o casă pasivă”, precizează Sorin Magda. Conceptul de casă pasivă defineşte construcţia care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi încălzită.

„Este un proiect la care visează fiecare arhitect. Şi la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale în domeniu. Beneficiarul nu s-a grăbit. A înţeles că e nevoie de timp ca să se realizeze toate. Pentru curtea interioară am vrut să propunem o amenjare peisagisică, dar până la urmă am rămas la varianta cu gazon pe întreaga suprafaţă”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuinţa a fost finalizată în 2015, după şase ani de la momentul obţinerii autorizaţiei de construire. Aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru întregul proiect.

Casa triungiulară a fost prezentată în concursurile organizate de către Ordinul Arhitecţilor. La ”Bienala de Arhitectură” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obţinut locul doi, după un proiect de locuinţe cuplate din Bucureşti. Juriul a fost format din arhitecţi din România şi alte şase ţări (Elveţia, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia şi Italia), scrie adevărul.ro.

„Credem că este cea mai frumoasă casă din Transilvania, având în vedere premiul primit la bienala arhitecţilor de la Cluj-Napoca”, a mai precizat arhitectul.

Sorin Magda este autorul şi a altor proiecte îndrăzneţe. Unul dintre acestea este ”domul geodezic”, construit de Marius Moga senior, tatăl cunoscutului compozitor Marius Moga. Casa geodezică este din lemn, are 170 mp, a costat doar puţin mai mult decât un apartament cu trei camere şi are un certificat energetic de tip A.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Cristina

    joi, 17.11.2016 at 18:40

    Este absolut superba, cel putin exteriorul si curtea sunt deosebite. Am admirat-o de multe ori cand m-am plimbat in zona, ma si intrebam cine are asa bun gust in Alba Iulia? 🙂 Are un aspect ultramodernist care aminteste de marele arhitect Le Corbusier si este demna de Hollywood sau alt loc foarte select. Imi doream sa vad si interiorul, multumesc alba24 pentru turul in imagini.

  2. albanezul

    vineri, 18.11.2016 at 02:56

    Om de afaceri din ab….Da,in zona aceea prostimea este usor alungata,au distrus strandul(altul vor face peste x ani),plus de asta in jud ab salariile sunt jalnice,fara vreo firma importanta,si unii fac milioane de euro.Sunt curios,daca doboara vreo furtuna unul dintre pomii aia,ce face? Caci de’,nu o sa se mai incadreze in peisaj :)))

    • gfgf

      vineri, 18.11.2016 at 12:15

      Asa spui tu? Ca in Ab nu sunt firme importante? Iti dau doar 5 indicii: Bosch, Star transmision, Transavia, Albalact, Jidvei SA.

    • Tara lui Papura Voda

      marți, 07.11.2017 at 21:15

      „Sunt curios,daca doboara vreo furtuna unul dintre pomii aia,ce face?”

      Repede va freaca pe altii grija ce-o sa faca Cutarescu in caz de necaz, pe cand voi tot niste rupti in cur ramaneti!

      De-asta detest poporul asta!

  3. El Barto

    marți, 07.11.2017 at 22:18

    Mai terminați odată cu ștrandul ăla că e plin de piscine peste tot. Aceeași poveste interminabilă, nu v-ați mai săturat de critici inutile?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate