Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Revelion în Peștera cu Cristale . „Festivitate morală și sacră” cu șampanie și îmbrățișări

Publicat


Un mod inedit de a petrece Revelionul a ales un grup de speologi din județul Alba și din țară. Fără a încinge o petrecere propriu-zisă, aceștia au întâmpinat noul an printr-o „festivitate morală și sacră”, au ciocnit câte un pahar de șampanie și au împărtășit îmbrățișări, în Peștera cu Cristale de la Pădurea Craiului.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2019 * Felicitari de Anul Nou 2019 * Mesaje de Revelion 2019 * Mesaje haioase de Anul Nou 2019 * URĂRI de La Mulți Ani 2019

Președintele Asociației Speologice Sfinx Gârda, dr. Christian Ciubotărescu a trimis câteva fotografii și impresii de la eveniment:

Sărbătorirea trecerii în anul 2014 a fost organizată de o parte din membrii Asociaţiei Speologice Sfinx (15 speologi) în partea turistică a Peșterii cu Cristale, din comuna Roșia (jud. Bihor), situată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, și administrată în parteneriat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

Aici întâmpinarea anului nou s-a realizat printr-o “festivitate morală și sacră”, fară lucrurile care ţin de un “chef”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbraţişări.

Speologi din Roșia, Gârda, Bucuresti, Turda, Brasov, Suceava, Iasi, au sărbătorit trecerea în noul an în această cavitate excepțională, printre cristalele excentrice,  în speranţa ca noul an să le aducă noi realizări în domeniul speologic, descoperiri de noi goluri subterane care să fie explorate, descrise şi cercetate. De asemenea unii colegi își doresc absolvirea unor stagii de formare în domeniul speologic, precum și ca amenajarea turistică a Peșterii cu Cristale să fie dezvoltată prin includerea de noi sectoare inaccesibile turiștilor în prezent.

“În 2014 ne dorim să avem cât mai mulți vizitatori, în primul rând pentru că a fost vizitată din prima secundă a anului, de către un grup de speologi care a vrut să facă neaparat revelionul în peștera”, a spus Florian Petrichia, unul dintre ghizii peșterii.

Peștera cu Cristale a fost descoperită prin înaintarea frontului din Mina Farcu în anul 1987, și a fost amenajată și deschisă turismului la sfârșitul anului 2012.

Peștera este unică în Europa prin faptul că turiștii pot vedea și admira frumoasele cristalizări excentrice de calcit, iar în lume mai există o singură peșteră similară în Africa de Sud.

Cristalele de calcit care sunt perfect transparente, sunt denumite excentrice deoarece cresc și se dezvoltă  pe toate direcțiile, sfidând gravitația care guvernează creșterea celorlalte formațiuni de peștera (stalactite, stalagmite, coloane) care cresc fie de sus în jos, fie de jos în sus.

Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului în peșteri este organizat de membrii Asociației Speologice Sfinx din Gârda de peste 20 de ani, și ne-a fost insuflat de profesor dr. Iosif Viehmann de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, cercetător pensionat la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat în 1920 de Emil Racoviță – părintele biospeologiei), care are în prezent venerabila vârstă de 88 de ani, şi care împreună cu studenţii domniei sale pentru o perioadă de peste 30 de ani a întâmpinat venirea noilor ani în peşteri.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eleva de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și mama ei NU au coronavirus. Detalii de la DSP

Publicat

Rezultate oficiale în cazul elevei de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și al mamei ei, plasate în carantină joi seara la Secția de Boli Infecțioase. Rezultatele probelor au fost negative pentru COVID 19, potrivit DSP Alba. ”Rezultat negativ pentru persoanele transferate aseară din autoizolare la secția derma/infecțioase a SJU Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate