Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Publicat

protest sebes 25 ian 2015 Pe o vreme mohorâtă, peste o mie de persoane din Sebeş, Cugir, Munţii Apuseni şi alte zone din judeţ şi din ţară au manifestat, duminică, după ora 14.00, pentru a treia oară împotriva poluării şi referitor la fabricile de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan.

“Înarmaţi” cu vuvuzele, fluierici, steaguri tricolore, da şi cu pancarte şi bannere pe care erau trecute mesaje ca ”Ne revoltăm, uniţi depoluăm”, ”Sebeşeni, uniţi-vă”, oameni de toate vârstele, inclusiv copii, au ieşit din nou în stradă, după negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor.

Au participat oameni din Sebeş, Munţii Apuseni, Cugir şi alte zone din Alba şi din ţară. Aceştia cer în continuare relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri.

După discursuri şi manifestări în parcul din faţa Primăriei Sebeş, după ora 15.00, aceştia au plecat în marş spre sediul Kronospan, prin cartierul Mihai Kogălniceanu. Au scandat în continuare şi i-au îndemnat locuitorii să li se alăture. “Ce vrem noi, e şi pentru voi”, au strigat aceştia.

În jurul orei 16.00, aceştia au ajuns în faţa sediului Kronospan, unde au continuat să scandeze mesaje anti-poluare.

Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje de susţinere din Reghin, Sibiu, Timiş. “Nu corporaţia face legislaţia”, “Opriţi poluarea. Formaldehidă = cancer”, „Sistemul te ucide”, au fost o parte dintre mesajele afişate.

Jandarmeria Alba a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă pe parcursul manifestării. Nu au fost înregistrate incidente. Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 16.30, cu participarea a circa 1.200 de persoane.

Protestatarii adunaţi în parcul din faţa Primăriei Sebeş s-au manifestat gălăgios, purtând pancarte şi bannere şi scandează mesaje ca “Uniţi, salvăm toată România!”, “Kronospan, nu uita, Sebeşul nut e vrea!”, “Unitate!”, “Afară cu Kronospan din ţară!”.

Profesor Ioan Bogdan: “Mă doare că din Alba Iulia suntem doar o mână de oameni, în condiţiile în care sunt afectate de această situaţie şi localităţile învecinate Sebeşului. Este vorba de copii noştri, de sănătatea lor. Trebuie să luăm atitudine şi să nu ne dăm bătuţi”.

DSC_0678 Monica Chidriş: “Le mulţumesc oaspeţilor noştri. E minunat să simţi sentimentul de solidaritate. Cerem relocarea fabricii la 50 de kilometri de orice aşezare umană.”

Mitingul din 25 ianuarie de la Sebeş, împotriva poluării, a cuprins şi un protest împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană, un grup din Munţii Apuseni alăturându-se celor de la Sebeş. Militanţii unor ONG-uri din Cluj, Braşov şi Munţii Apuseni au vorbit timp de aproximativ 45 de minute despre acest subiect, în parcul din faţa primăriei din Sebeş, iar mesaje privind Roşia Montană au fost scandate şi pe timpul marşului. Unii dintre manifestanţi aveau pancarte cu “Salvaţi Munţii Apuseni”.

UPDATE, Ora 14.58: Manifestanţii au jucat Hora Unirii.

DSC_0652 UPDATE, Ora 15.02: Protestatarii au pornit în marş spre sediul Kronospan. Au scandat în continuare şi i-au îndemnat pe locuitorii din cartierul Mihai Kogălniceanu şi din Sebeş să li se alăture. “Ce vrem noi, e şi pentru voi”, au strigat aceştia.

UPDATE, Ora 16.00: Coloana manifestanţilor a ajuns în faţa sediului Kronospan. S-au adunat peste 1000 de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă sunt asigurate de Jandarmeria Alba.

UPDATE: Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 16.30.

Reamintim că proteste similare au avut loc duminica trecută, pe 18 ianuarie, dar şi în 11 ianuarie, la Sebeş. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

DSC_0686 Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

La al doilea protest, manifestanţii au semnat și o petiție adresată președintelui României, Klaus Iohannis.

“Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele în fiecare duminică, în cursul lunii ianuarie, în Parcul Primăriei Sebeș, până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș”, potrivit organizatorilor.

Citeşte şi FOTO – VIDEO| Al doilea protest la Sebeș împotriva Kronospan: Manifestanții solicită mutarea fabricii de formaldehidă la 50 km de oraș

Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi şi spun că informaţiile primite în cadrul unor întâlniri cu autorităţile locale – Prefectura, DSP, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Sebeş – dar şi cu reprezentanţii Kronospan nu clarifică situaţia privind poluarea, astfel că vor să continue protestele.

Vedeţi cum au decurs discuţiile între părţile implicate în acest conflict:

Citeşte şi DUMINICĂ: Al TREILEA PROTEST la SEBEŞ, împotriva poluării. Negocieri ratate între ONG-uri, autorităţi şi reprezentanţii Kronospan

Sursă video protest: Facebook (Dan Claudiu Buzdugan)

foto-video: Daniel Bloss

YouTube video

 

YouTube video

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. roman

    duminică, 25.01.2015 at 21:11

    UNDE SUNT INTELECTUALII SEBESULUI?OARE NU AU INVATAT LA SCOALA CA AERUL,APA
    =VIATA? CE FAC DOCTORII?CE FAC PROFESORII? CEV FAC C*** CU STUDII ID DIN PRIMARII? CE FAC ALTI C DE CONSILIERI?ALESII NOSTRI DRAGI…

  2. ION

    duminică, 25.01.2015 at 21:15

    AU FOST ASCUNSI DUPA PERDEA C**** DE SEBESENI.SA LE FIE RUSINE!

  3. KRONO

    duminică, 25.01.2015 at 21:17

    FELICITARI KRONOSPAN

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax