Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Al TREILEA PROTEST la SEBEŞ, împotriva poluării. Negocieri ratate între ONG-uri, autorităţi şi reprezentanţii Kronospan

Publicat

DSC_0300 La Sebeş se organizează, duminică, al treilea protest împotriva poluării şi referitor la fabricile de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan. După negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor, oamenii sunt hotărâţi să se strângă din nou în parcul din faţa Primăriei Sebeş.

Vezi LIVE VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

În mesajul mediatizat pe reţeaua de socializare se precizează că sunt chemaţi “toți cei care vor aer curat în Sebeș și toți cei care pun pe primul loc sănătatea lor, a copiilor și a părinților”.

Reamintim că proteste similare au avut loc duminica trecută, pe 18 ianuarie, dar şi în 11 ianuarie, la Sebeş. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

La al doilea protest, manifestanţii au semnat și o petiție adresată președintelui României, Klaus Iohannis.

“Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele în fiecare duminică, în cursul lunii ianuarie, în Parcul Primăriei Sebeș, până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș”, potrivit organizatorilor.

Citeşte şi FOTO – VIDEO| Al doilea protest la Sebeș împotriva Kronospan: Manifestanții solicită mutarea fabricii de formaldehidă la 50 km de oraș

Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi şi spun că informaţiile primite în cadrul unor întâlniri cu autorităţile locale – Prefectura, DSP, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Sebeş – dar şi cu reprezentanţii Kronospan nu clarifică situaţia privind poluarea, astfel că vor să continue protestele.

În perioada dintre proteste, au fost mai multe încercări de dialog între factorii implicaţi, însă fără rezultat. În 16 ianuarie, ONG-urile anunţau că, iniţial, au răspuns favorabil invitaţiei companiei la conciliere, însă anumite condiţii impuse nu au putut fi acceptate, după cum susţin aceştia într-un comunicat de presă.

Citeşte şi Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: ONG-urile au REFUZAT concilierea cu Kronospan şi continuă protestele. Vezi motivele

Între timp, pe 15 ianuarie, reprezentanţii companiei au organizat o conferinţă de presă în care au dat explicaţii despre investiţia în producerea de formaldehidă de la Sebeş, investiţie care se ridică în total la 18 milioane de euro şi care este realizată de SC Kronochem SRL, divizia chimică a companiei.

Citeşte şi VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă în APRILIE noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”

Pe 20 ianuarie, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis un comunicat în care precizează că, începând din data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului din Alba Iulia și Sebeș se afișează și valorile concentrațiilor de formaldehidă determinate. De asemenea, a făcut precizări despre autorizările fabricilor de formaldehidă din Sebeş.

Citeşte şi APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Au urmat două întâlniri în 22 ianuarie, una la sediul Prefecturii Alba şi alta la sediul Primăriei Sebeş. Dacă la Prefectură au fost mai degrabă declaraţii „discrete” despre subiectul poluării, iar ONG-urile nu au primit răspunsurile aşteptate, la Sebeş, întâlnirea s-a transformat într-un „fiasco”, pentru că reprezentantul Kronospan nu a mai participat, iar cei adunaţi în sală – medici de familie, reprezentanţii ONG-urilor, ai DSP Alba, Primăriei Sebeş şi presa – nu prea au mai înţeles de ce a fost organizată. Totuşi, s-au pus întrebări privind studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei în contextul poluării, la Sebeş.

Chiar dacă în ambele întâlniri şi-au prezentat opiniile fiecare dintre părţi, nu s-a ajuns la o concluzie.

Citeşte şi Scandalul FORMALDEHIDEI de la Sebeș : Declaraţii „discrete” la întâlnirea cu Prefectura, ONG-uri, instituţii publice şi Kronospan

Citeşte şi FOTO – VIDEO | DEZBATERI RATATE la Primăria Sebeș, în scandalul Kronospan. Reprezentantul companiei a părăsit ședința

Tot în 22 ianuarie, seara, după dezbaterile ratate de la Sebeş, reprezentanţii companiei Kronospan au transmis precizări privind întâlnirea care era dedicată doar „unui grup de specialişti” şi au comunicat că au solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti efectuarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeş. Au chemat din nou reprezentanţii societăţilor civile şi autorităţilor la o înâlnire, vineri dimineaţa (23 ianuarie), însă de această dată nu s-a mai prezentat nimeni.

Referitor la această situaţie, compania Kronospan a emis un nou comunicat de presă:

“Kronospan Sebes îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de faptul ca ieri, 23 ianuarie 2015, la ora 10, la sediul companiei, nici un reprezentant al societăţii civile şi autorităţilor locale nu au participat la întâlnirea anunţată de acum 10 zile şi reiterată în cursul zilei de joi pe parcursul întâlnirii oraganizate de Prefectura Alba.

Kronospan Sebes a adresat in mai multe randuri invitatii deschise tuturor celor interesati la dialog sa participe la discutii, pe baza datelor tehnice puse la dispozitie de companie sau Agentia pentru Protectia Mediului.

Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de actiunile si declaratiile unor reprezentanti ai Societatii Civile din Sebes, dar mai ales ale unor organizatii non-guvernamentale straine si a unor persoane care nu traiesc si nu au trait niciodata in Sebes al caror scop declarat este protectia mediului dar ale caror actiuni fac dovada unei lipse de informare adecvata, ignoranta si chiar rea-credinta. Tocmai de aceea in repetate randuri am invitat la dialog dar din pacate asa cum s -a demonstrat ieri acest dialog nu se doreste.

In cadrul intalnirii de vineri am fi dorit sa punem inca o data la dispozitia celor interesati toata documentatia tehnica ce sta la baza emiterii AIM. Am fi dorit sa explicam ce anume producem, cum producem si cum monitorizam emisiile, cum se fac intercalibrarile cu laboratoarele certificate RENAR si sa demonstram ca respectam normele stabilite conform legislatiei din domeniul protectiei mediului.

Ne exprimam in continuare disponibilitatea la dialog si invitam inca o data reprezentantii societatii civile, autoritatilor locale si ai ONG-urilor, la sediul companiei pentru a discuta in mod transparent orice problema ridicata”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax